Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • 100x100 – Chantal De Vrieze, Econocom

100x100 – Chantal De Vrieze, Econocom

  • 09/03/2021

ASATT (A Seat At The Table) en Voka bundelden de krachten om als matchmaker 100 top-CEO’s en 100 jongeren ideeën te laten uitwisselen op de grootste collectieve ‘online speeddate’ van het jaar die op 15 februari plaats vond. Wij laten hier Chantal De Vrieze aan het woord, Managing Director Econocom Benelux, dat bedrijven en organisaties helpt bij hun digitale transformatie. Haar tip aan jonge mensen? “Focus op je sterktes en creëer zelf je job.”

Waarom vond je het belangrijk deel te nemen aan dit initiatief?

*“Ik ben ervan overtuigd dat jonge mensen echt iets kunnen leren van mensen met al wat meer ervaring. Toen ik jong was zou ik er alleen maar van kunnen dromen om de kans te krijgen ideeën uit te wisselen met een CEO. Vandaag staat iedereen hier veel meer voor open.”

"Toen ik jong was zou ik er alleen maar van kunnen dromen om de kans te krijgen ideeën uit te wisselen met een CEO."

Chantal De Vrieze

“Ik vind zulke gesprekken ook zelf enorm verrijkend. Jonge mensen hebben een verfrissende kijk op de maatschappij, op wat onze klanten wensen, op onze manier van werken, ... Ik haal ook veel uit de gesprekken met mijn kinderen en hun vrienden, jonge dertigers. Ik hou met hun wensen en verzuchtingen rekening wanneer ik zelf jonge mensen wil aanwerven: de manier waarop we dat doen, hoe we werken aan retentie, hoe we betalen, vormen van flexibiliteit die we invoeren, …”

Wat was jouw voornaamste advies aan de jongere uit de speeddate?

“Ik heb in de eerste plaats het belang van een goed netwerk benadrukt. Je moet echt rondom jou kijken en alle kansen aangrijpen, ook al moet je daarvoor soms uit je comfortzone komen. Toen ik in 2001 in het directiecomité van Econocom kwam, had de toenmalige CEO een gigantisch netwerk. Hij stelde dat open voor zijn team, maar niemand maakte er gebruik van. Ikzelf ben wel ingegaan op zijn voorstel en hij heeft me bij veel mensen geïntroduceerd. Dat vormde een enorme hefboom voor mijn carrièremogelijkheden.”

“Het tweede dat ik vaak meegeef aan jonge mensen is het advies om zoveel mogelijk van het huishoudelijk werk uit te besteden. Ik heb al te vaak gezien dat getalenteerde universitair geschoolde mensen afhaken omdat ze de combinatie van gezin en werk niet aankunnen of niet zien zitten. Ze stoppen tijdelijk met werken of gaan deeltijds werken. Dat is jammer, zeker met de krapte op de arbeidsmarkt. Anderzijds begrijp ik het ook wel: als je bijvoorbeeld kijkt naar kinderopvang, dan is dat in ons land veel te beperkt. Er zijn lange wachtlijsten, en als je dan al kinderopvang vindt is het meestal verschrikkelijk duur voor jonge gezinnen en waarbij je amper ondersteund wordt door de staat. Ik heb dat al aangekaart bij de premier, maar blijkbaar ligt dat moeilijk. Toch raad ik de jongeren aan even door te bijten en hulp in te schakelen. Op termijn verdien je dat terug.”

Had je vroeger een rolmodel of mentor die bepalend was voor de richting die je koos?

“Ik ben mijn carrière in 1984 gestart bij Agfa Gevaert op de marketingafdeling. Ik had rechten gestudeerd, maar wilde graag in het bedrijfsleven stappen. Toen ik mijn baas vroeg hoe mijn job eruit zou zien, was zijn antwoord: ‘je moet zelf je job creëren’. Toen was dat even schrikken, maar hij had gelijk en ik gebruik die filosofie nu zelf ook bij mijn medewerkers. Als je voldoende vrijheid krijgt, dan focus je je op wat je goed kan. En wat je goed kan, dat doe je doorgaans graag waardoor het resultaat nog beter wordt. Als je voldoende vrijheid geeft aan mensen, dan zullen ze automatisch ook zelf meer initiatieven nemen. Dat is doorgaans ook wat jonge mensen vandaag willen. Zij willen niet louter uitvoeren, zij willen impact en dat kan alleen met een sfeer van ondernemerschap in de cultuur van het bedrijf. Ook al zijn wij een groot bedrijf, die cultuur is enorm belangrijk bij Econocom.”

Heb je nog een laatste tip?

“Wees altijd leergiering en zoek naar opportuniteiten. Studeer goed, en blijf je leven lang bijleren. Wees enthousiast, en probeer alles altijd zoveel mogelijk positief te bekijken, zelfs als het minder goed gaat want uit moeilijkere momenten of situaties leer je het meest.”