Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • 100 x 100 – De tip van Khadija Nadi

100 x 100 – De tip van Khadija Nadi

  • 17/02/2021

Hoe groeit iemand uit tot een (geslaagd) CEO? Anno 2021 vragen heel wat jongeren zich dat af. Tegelijk zijn vele CEO’s bereid om hun kennis over leidinggeven en hun persoonlijke levenslessen te delen met young potentials. Om deze beide groepen bij elkaar te brengen, bundelden ASATT (A Seat At The Table) en Voka de krachten om als matchmaker 100 top-CEO’s en 100 jongeren ideeën te laten uitwisselen op de grootste collectieve ‘online speeddate’ van het jaar die op 15 februari plaats vond. Wij laten hier Khadija Nadi aan het woord, CEO van de techscale-up DeltaQ die uit eigen ervaring weet hoe een duwtje in de rug op het juiste moment kan leiden tot een wereld van verschil.

Waarom heb je deelgenomen aan dit initiatief?

“Ik werd ooit gecontacteerd door een jongeman die me vertelde dat hij bijna twintig sollicitatiebrieven had verstuurd om een stageplaats te vinden in het buitenland. Dat was echt zijn droom. Maar hij kreeg geen reactie. Ik heb hem toen naar ASATT gestuurd en vier maanden later zat hij op stage in Canada. Hoe komt het dat zo iemand daar eerst niet in slaagde: waren zijn brieven niet goed genoeg? Was het zijn naam? Stuurde hij zijn brieven niet naar de juiste mensen? Blijkbaar was zijn CV wel goed genoeg om aan de slag te kunnen gaan in Canada, met dat duwtje in de rug is het gelukt.” 

Beluister hier het persoonlijke verhaal van Khadija Nadi en waarom ze het werk van ASATT zo belangrijk vindt (3 min.) of lees verder onder de afbeelding.



“Ik werk vaker samen met ASATT omdat ik vind dat ze prachtig werk leveren met de manier waarop zij de kloof tussen kansarme jongeren en de arbeidsmarkt proberen te dichten. Ik heb van jongs af al vastgesteld dat die kloof wel degelijk bestaat. Ik kom uit een gezin waar de ouders niet gestudeerd hebben. Zij willen vaak het beste voor hun kinderen, maar zullen ze eerder stimuleren in de richting van jobs die ze zelf goed kennen, zoals verpleegster of leerkracht. Als je dat niet wil, en je kan niemand vragen hoe het anders kan, dan loop je verloren.”

 

Vaak is het gewoon een kwestie van niet weten hoe eraan te beginnen.

Khadija Nadi

“Ik werd zelf gelukkig door de school geholpen om een stageplaats te vinden of om te solliciteren. Maar ik zag ook veel leeftijdsgenoten die die hulp niet kregen, ook niet van thuis uit. En dan is het heel moeilijk om je weg naar de arbeidsmarkt te vinden of om te weten hoe je moet beginnen met solliciteren. Dus ik herken de problematiek en ik wil graag mijn steentje bijdragen om een antwoord te bieden aan deze maatschappelijke uitdaging. Ik heb zelf het geluk gehad om tijdens mijn loopbaan drie topmentoren te ontmoeten, Marielle van Roosmalen bij AkzoNobel, Veerle Put, een topcoach en Piet Colruyt. Zij maakten echt een verschil.”

Hoe komt het volgens jou dat die kloof tussen jongeren en de arbeidsmarkt nog steeds bestaat?

Het is zeker geen kwestie van niet willen. Ik ken geen enkel bedrijf dat zegt ‘we willen geen vrouwen of jongeren of geen divers team’, …. Bedrijven willen dat net wel. En niet omdat het fancy is, maar omdat een divers team je veel sterker maakt. Consumenten zijn ook divers, dus puur businesswise zou het vreemd zijn dat die diversiteit niet weerspiegeld wordt in de mensen van je bedrijf. Hetzelfde geldt voor de jongeren: zij hebben hun dromen en willen daaraan werken. Ze vinden elkaar enkel soms niet. Dan is het fijn dat organisaties als ASATT en Voka die brug bouwt.”

Geven jullie zelf ook kansen aan jongeren?

“Toen ik hier in september begon waren we met een team van zeven mensen. Ondertussen zijn we een heel divers team van twintig. Met jongeren, ouderen, hoogopgeleiden, mensen zonder diploma. Dat geeft echt een meerwaarde. Jongeren bijvoorbeeld hebben misschien nog niet de ervaring, maar komen wel met creatieve ideeën om nieuwe zaken uit te proberen. We hebben ook een stageplaats aangeboden aan iemand die van BeCode komt. Vaak zijn dat mensen die door pech in hun leven uit het schoolsysteem zijn geraakt, maar die wel talentvol zijn."

"Wat voor ons vooral telt is de drive die mensen hebben. Wij zijn een purpose driven bedrijf: we willen een positieve invloed hebben op de klimaatproblematiek via onze software die CO2 en energie reduceert in gebouwen. Wanneer we mensen aanwerven zijn competenties uiteraard belangrijk, maar we screenen ook heel erg op de impact die zij willen achterlaten, de steen die ze willen verleggen. Mensen die daardoor gedreven zijn, zullen ook op lange termijn denken en daardoor ook andere en betere beslissingen nemen.” 

Het je  nog een tip voor jongeren die aan de start van hun carrière staan?

“Durf groot te denken, maar met de beide voeten op de grond. Ga iedere dag met kleine stappen richting je doel en neem de tijd om die stappen ook te vieren. Als je voortdurend zit te denken dat je over tien jaar CEO of iets anders wil zijn, dan ga je niet gelukkig zijn in het heden. En denk niet te veel in titels. Maar probeer in welke functie je ook hebt, bij te leren, en zelf ook terug te geven, of impact achter te laten. De dag dat je die twee zaken niet meer kunt, is het misschien tijd om uit je comfortzone te komen en naar iets anders op zoek te gaan.” 

Lees hier ook de getuigenis van Jasmin (28), een van de jongeren van het 100 x 100 - event, of van Karin Van De Velde, CEO van Callexcell.