Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
 • Nieuws
 • 10 bemoedigende inzichten over energiebesparing bij kmo's

10 bemoedigende inzichten over energiebesparing bij kmo's

 • 08/03/2023

Het topic ‘energiebesparing’ voelt overweldigend. Dat beaamden kmo’s tijdens een ontbijtsessie bij het bedrijf Segers&Balcaen in Diest, georganiseerd door het Milieuinfopunt voor kmo’s (miK). Bedrijven voelen dat energiebesparing dringend en belangrijk is, maar ze weten niet altijd hoe eraan te beginnen. Tijdens de sessie vatte energieconsultant Frank Van de Gehuchte (Azul Consult) samen wat het proefproject ‘Hageland Stroomt’ over dit onderwerp aangetoond heeft. Paul Stessens vertelde vervolgens hoe Kringwinkel Hageland concreet aan de slag ging met een energieplan.

Betrokkenheid en engagement van de bedrijfsleiding is cruciaal.

We vatten de lessen van onze sprekers samen en zetten 10 bemoedigende inzichten op een rij: 

 1.  Kmo’s kunnen hun energieverbruik met 20% tot 30% verlagen door het implementeren van energiebesparende maatregelen (Bronnen: studie IEA-rapport, Vlaio ‘Energiescans in kmo’s).
 2.  Er zit vaak al heel wat onontgonnen kennis over hoe energiebesparing aan te pakken bij de medewerkers van een bedrijf. 
 3. Wanneer je als bedrijf niet weet waar te beginnen, zijn er professionele consultants die je helpen. Je krijgt een beter inzicht in je energiegebruik, -verbruik en -kosten. Je verliest zo minder tijd en ziet meteen waar de quick wins en grote uitdagingen zitten. 
 4. Identificeer je grootverbruikers zodat je gerichter aan de slag kan gaan met een concreet energieplan. 
 5. Stel een energieteam aan van minstens 2 personen. Zo is er gedragen verantwoordelijkheid, is het team elkaars klankbord en is er borging van de opgedane kennis. 
 6. Een basisopleiding energiebeheer voor een energieteam is een goede investering. 
 7. Betrokkenheid en engagement van de bedrijfsleiding is cruciaal. Organiseer als energieteam een interne opleiding om zoveel mogelijk beslissingsnemers mee in bad te nemen. 
 8. Samenwerken met Energy Service Companies, kortweg ESCO’s, kan een slim businessmodel opleveren. Een ESCO ontlast de kmo op vlak van energiebeleid zodat die zich voluit kan concentreren op de core business.
 9. Soms moet je eerst iets oplossen en dan pas een nieuwe maatregel nemen. Zo vergroot je de positieve impact. Voorbeeld: eerst slechte isolatie vervangen om daarna een nieuw, meer efficiënt toestel aan te kopen.
 10. Participeer in netwerksessies en doe aan kennisuitwisseling over energiebesparing. Bedrijven onderling leren elkaar het meeste. Stel vragen zoals: Wie is jullie energieleverancier? Hoe pakken jullie het aan?
deelnemers ontbijtsessie Segers & Blacaen

De rode draad? Energiebesparing is, net zoals elke uitdaging in een bedrijf, een traject waar je stapsgewijs vooruit kan gaan. Dus, vraag hulp, werk samen en deel wat je geleerd hebt. Bij het miK kun je terecht voor gratis eerstelijnsadvies, antwoorden op je vragen en doorverwijzing naar de juiste partners. Contacteer ons gerust via mik@voka.be.

Contactpersoon

Dries Stuyven

Adviseur Duurzaam Ondernemen

Proximus