Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • 1 op 3 Limburgse bedrijven moet besparen op personeel

1 op 3 Limburgse bedrijven moet besparen op personeel

  • 04/11/2022

Eén op drie ondernemingen in Limburg geeft aan dat ze de komende zes maanden minder personeel in dienst verwachten te hebben. Dat blijkt uit een recente Voka-enquête bij 600 bedrijven. “De fors stijgende loonkosten dwingen Limburgse bedrijven die het moeilijk hebben om maatregelen te nemen door hun personeelsgroep in te krimpen, groeiplannen bij te stellen en investeringen in België uit te stellen”, zegt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg. “In deze omstandigheden is een nationale staking voor meer loon bovenop wat er nu al aankomt helemaal onaanvaardbaar”, verklaart Leten.

1 op 3 Limburgse bedrijven moet besparen op arbeid

Eén op drie ondernemingen in Limburg (30%) geeft aan dat ze verwachten in de komende 6 maanden minder personeel in dienst te hebben. Dat cijfer stijgt sinds de vorige enquêtes in augustus (20%) en september (25%). Specifiek in de Limburgse industrie verwacht 51% binnenkort een beroep te moeten doen op tijdelijke werkloosheid.

De belangrijkste bezorgdheid van de Limburgse bedrijven is vandaag de stijgende loonkost, 70% van de bedrijven in Limburg maakt zich hier grote zorgen over. In de periode ’22-’23 zullen de brutolonen met 18% stijgen.

“Om die stijgende loonkosten op te vangen, nemen bedrijven zelf maatregelen”, stelt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg. “Naast het inkrimpen van de personeelsgroep geven ondernemingen aan dat ze meer zullen inzetten op automatisering, hun groeiplannen bijstellen, minder investeringen plannen in België en overwegen om activiteiten te verplaatsen naar andere landen.” 

Alle ondernemingen in Limburg vragen een aanpassing van het systeem van automatische loonindexering. Uit de enquête komen verschillende alternatieve pistes naar voren:  een loonindexering die enkel netto wordt toegekend of  een bijkomende verlaging werkgeversbijdragen zijn de meest aangewezen volgens de bevraagde bedrijven in Limburg.
 

Contactpersoon