Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • 1 miljoen euro om kmo’s te laten experimenteren bij kennisinstellingen

1 miljoen euro om kmo’s te laten experimenteren bij kennisinstellingen

  • 29/06/2021

Brussel, 29 juni 2021 - Voka Vlaams-Brabant krijgt 1 miljoen euro van Vlaamse en Europese overheden om Vlaams-Brabantse kmo’s te helpen met hun digitale transformatie. Met de lancering van Digihub wil de kamer van koophandel ondernemingen koppelen aan kennisinstellingen om de zoektocht naar digitale oplossingen laagdrempeliger te maken én te versnellen. “Door infrastructuur en knowhow van kennispartners te gebruiken krijgen onze bedrijven een enorme kans om snel, grote digitale stappen te zetten zonder zelf zwaar te moeten investeren. De komende twee jaar willen we een honderdtal bedrijven begeleiden”, aldus Joël Dewalheyns adviseur innovatie en digitalisatie bij Voka Vlaams-Brabant.

In het AI Experience Center van VUB lanceerde Voka Vlaams-Brabant vandaag haar Digihub. Een initiatief met Vlaamse en Europese steun dat het bedrijven moet mogelijk maken digitaal te transformeren. Uit de digitale quick scan van Voka blijkt immers dat 40% van de kmo’s laag tot gemiddeld scoort op vlak van digitalisatie. Het praktische en financiële aspect blijkt vaak een drempel om hier stappen in te zetten. Om dat op te vangen, koppelt Voka Vlaams-Brabant in de Digihub ondernemingen aan kennisinstellingen. Zo kunnen kmo’s digitale oplossingen testen zonder de zware investeringskost daarvoor helemaal zelf te moeten dragen. Liefst 70% van de kosten worden immers gedragen door EFRO en de Vlaamse overheid, goed voor iets meer dan 1 miljoen euro over twee jaar.

Foto: in het AI Test & Experience Center van VUB en Flanders Make kunnen Vlaams-Brabantse ondernemers onder andere met de collaboratieve robot Baxter experimenteren om hun werking te verbeteren.

robot digihub

Link tussen kmo en academici

In de Digihub kan een kmo op zoek gaan naar een digitale oplossing voor een praktisch probleem en daarbij rekenen op advies, begeleiding en testinfrastructuur van een kennispartner,” aldus Joël Dewalheyns, adviseur innovatie en digitalisatie bij Voka Vlaams-Brabant. “Vragen die bedrijven kunnen hebben zijn bijvoorbeeld hoe ze data kunnen inzetten om marktopportuniteiten te vinden of hoe artificiële intelligentie kosten kan reduceren. We willen het aanspreekpunt zijn voor ondernemers die een digitale transformatie willen inzetten. Door hen te verbinden met academici zullen er nieuwe sterke ideeën en bedrijfsmodellen ontstaan met duurzame groei tot gevolg.

Voka Vlaams-Brabant wil komende twee jaar een honderdtal bedrijven begeleiden en zet daarvoor een samenwerking op met 6 strategisch gekozen kennispartners: het Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL), Leuven Security Excellence Consortium (L-SEC), Vrije Universiteit Brussel, Erasmushogeschool Brussel, Flanders Make en Sirris.

Digihub nu al in gebruik

Vlaams-Brabantse bedrijven als Alberts, Umital en Materialise maken nu al gebruik van deze unieke opportuniteit. Alberts, een pionier op vlak van food robots, werkte samen met VUB om de ergonomie in de productie van haar smoothie robots te verbeteren. Digitale transformator Umital deed ook beroep op VUB om samen de mogelijkheden van artificiële intelligentie (AI) te onderzoeken. Daarmee verbeterden ze hun softwareplatform Umango. Het 3D-printingbedrijf Materialise gaat in samenwerking met Flanders Make data verzamelen van alle stappen in de voorbereiding en het productieproces van 3D-printing. Daarmee ontwikkelen ze slimme digitale toepassingen zoals AI-algoritmes om printfouten op te sporen. Bedoeling is dat kmo’s deze technologie op korte termijn ook zelf kunnen inzetten.

Aanbod voor kmo’s in de Digihub

  • Individueel gesprek om te luisteren wat het vraagstuk is
  • Begeleiding bij het opstellen van een concreet actieplan
  • Toegang tot expertise en methodieken van kennisinstellingen
  • Gebruik van testinfrastructuur om te kunnen experimenteren met digitale toepassingen
  • Aandacht voor de plaats van digitalisering binnen het bedrijfsmodel

Op die manier kan Voka kmo's vooruit helpen met hun digitale omslag en hen klaarstomen voor de toekomst.

www.voka.be/digihub

Footer Digihub

efro

Contactpersoon

Joël Dewalheyns

Adviseur Innovatie & Digitalisatie

Proximus