Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Ondernemers & Co: SD Worx - Fietsleasing: 5 voordelen op een rij

Ondernemers & Co: SD Worx - Fietsleasing: 5 voordelen op een rij

  • 02/06/2023

De verstrakkende fileknoop rond onze steden maakt pendelen met de (bedrijfs)wagen steeds lastiger. Dan is de bedrijfsfiets een interessant alternatief: minder stress en een gezonde portie lichaamsbeweging voor de werknemer, maar ook voor werkgevers zijn er heel wat voordelen. 

1. Fiscaal gunstregime

Eerst en vooral is fietsleasing 100% fiscaal aftrekbaar, op voorwaarde dat je medewerker de fiets gebruikt voor woonwerkverkeer. Als werkgever hoef je hier dus geen belastingen op te betalen. Ook de kosten voor de verplichte fietsvergoeding mag je voor de volle 100% aftrekken, waardoor de bedrijfswinst en de daarop toegepaste vennootschapsbelasting dalen. Het maximumbedrag ligt (op dit moment) wel vast op 0,27 euro per getrapte kilometer. Ga je daarboven, dan betaalt je werknemer belastingen. Dan zijn het voor je bedrijf geen aftrekbare bedrijfskosten meer en moet je er dus sociale bijdragen voor ophoesten.

De lichten repareren, de bandenspanning controleren…: aan een fiets moet soms gesleuteld worden, zeker als je medewerker hem dagelijks gebruikt. Gelukkig kun je ook alle onderhoudskosten aftrekken (voor 100%). Hetzelfde geldt voor bijbehorende uitgaven zoals de aankoop van helmen, hangsloten, fluohesjes, leasingkosten, de plaatsing van een fietsenstalling en zelfs sanitaire voorzieningen.

2. Geen sociale bijdragen meer voor de bedrijfsfiets

Een bedrijfsfiets is een volledig vrijgesteld voordeel: er moeten geen RSZ-bijdragen en belastingen op betaald worden. Als voorwaarde geldt ook hier dat de fiets effectief gebruikt wordt voor woonwerkverplaatsingen. De vrijstelling geldt dan op het volledige voordeel dat voortvloeit uit de terbeschikkingstelling van de fiets. Dus: als de fiets gebruikt wordt voor de woon-werkverplaatsing, dan hoeft ook voor het zuivere privégebruik (tijdens weekend, vakantie ...) geen voordeel aangerekend worden.

Opgelet: als je werknemer zijn of haar bedrijfsfiets uitsluitend gebruikt voor privéverplaatsingen (en dus niet voor woon-werkverkeer), wordt de fiets wel gezien als een loonvoordeel en moeten er RSZ-bijdragen en belastingen op betaald worden.

3. Forse besparing van parkeerkosten

Fietsende werknemers helpen niet alleen de files verminderen, maar zorgen ook voor meer vrije plaatsen op je parkeerterrein. Per parkeerplaats die je extra wilt creëren, moet je al snel 18.000 euro op tafel leggen – als je al de ruimte hebt voor zo’n uitbreiding. Door je medewerkers aan te zetten om de fiets te gebruiken, realiseer je dus een enorme besparing.

4. Een boost voor je employer branding

Een attractief werkgeversmerk helpt je om werknemers aan te trekken en langer te behouden. Door een duurzame oplossing zoals fietsleasing aan te bieden, maak je je imago alvast moderner en groener.

5. Een betere gezondheid en minder afwezigheden

Elke ochtend en avond in de file staan schuiven: bevorderlijk voor het humeur van je medewerkers is het niet. Door met de fiets naar het werk komen, valt heel wat van die stress weg. Daarnaast heeft de dagelijkse portie beweging een positieve impact op de conditie en de gezondheid. Dat is ook meetbaar: werknemers die 3 keer per week drie kilometer afleggen met de fiets zijn jaarlijks gemiddeld één dag meer aanwezig dan hun autorijdende collega’s.

Barbara Van Goeye, Kantoordirecteur KMO Brugge bij SD Worx

SD Worx

Ongeacht het type fiets

De vrijstelling van RSZbijdragen en belastingen geldt ongeacht het type fiets. Zowel stadsfietsen, gewone elektrische fietsen (tot 25 km/uur), speedpedelecs (tot 45 km/uur), mountainbikes, racefietsen, bakfietsen ... komen in aanmerking.

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie