Skip to main content
Map
  • Voka Nieuwjaarsreceptie 2023: “Onomwonden inzetten op slagkracht”

Voka Nieuwjaarsreceptie 2023: “Onomwonden inzetten op slagkracht”

  • 10/01/2023

“De status quo is geen optie. Hervormen is de opdracht, en niet later maar nu en volop! Daarvoor is slagkracht nodig.” In zijn allereerste nieuwjaarsboodschap als Voka-voorzitter zette Rudy Provoost meteen de toon voor het komende jaar. 

Bekijk hieronder alle foto's op Flickr

Bekijk hieronder alle foto's op Flickr

Bekijk hieronder de samenvatting, of lees het verslag verder onder de video. 

Voor het eerst in drie jaar kon ondernemend Vlaanderen weer samen op het nieuwe jaar klinken tijdens de Voka Nieuwjaarsreceptie in Bozar. En hoe! Zo’n 800 genodigden uit de ondernemers- en politieke wereld kwamen samen in de Brusselse Bozar om van 2023 een jaar vol slagkracht te maken.

Op het podium werd het event dan ook passend ingezet met een opzwepende solo van meesterdrummer Karel De Backer, bekend van het betere slagwerk bij onder meer Novastar, Flip Kowlier en Gabriel Rios.
 
Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka, gaf er samen met hem vervolgens verbaal en muzikaal een lap op. “Als we iedereen mogen geloven, dan wordt het in 2023 ‘nieuw jaar, nieuwe crisis’. Laat ons evenwel afspreken dat we vanavond, morgen en overmorgen niet geloven in de ‘doom en gloom’”, klonk het in zijn door drums ondersteund openingswoord. “Laat ons geloven in onze weerbaarheid en wendbaarheid, ons ondernemerschap en onze slagkracht.”

Hans Maertens

Laat ons geloven in onze weerbaarheid en wendbaarheid, ons ondernemerschap en onze slagkracht.

Hans Maertens, Gedelegeerd bestuurder Voka

Gastvrouw Bieke Ilegems haalde vervolgens vier slagkrachtige Vlaamse ondernemers op het podium.

Pfizer kondigde begin december nog zijn grootste investering ooit in de site van Puurs aan: ruim 1,2 miljard, wat van grote betekenis is voor de biotechsector in Vlaanderen. Op de vraag wat impact betekende voor Pfizer en de site in Puurs, verwees managing director Luc Van Steenwinkel naar de manier waarop Pfizer in Puurs naar aanleiding van de pandemie snel kon schakelen in het ontwikkelen en opschalen van een vaccin om de wereld te bevoorraden. “De uitdagingen waren gigantisch. We wisten niet of het ging werken. Maar slagkracht is blijven doorgaan, ook in moeilijke tijden. Uiteindelijk is het onze missie als bedrijf impact te hebben op de gezondheid van de ganse wereldbevolking.” 

Materialise, wereldtop in 3D-printing, deed de voorbije maanden dan weer straffe dingen in Oekraïne. Hilde Ingelaere, Director & Executive Vice President: “We hebben zo’n vierhonderd Oekraïners in dienst, waarvan het overgrote deel onder meer in onze vestigingen in Kiev en Lviv zitten. We zorgen voor opvang van onze werknemers en hun families. Zo huren we een bankgebouw waarvan de kluizenzaal een ideale schuilkelder is. Ondanks een slinkende economie met meer dan 30% stoppen wij elke maand opnieuw een miljoen euro in Oekraïne. Het is onvoorstelbaar hoe hard onze Oekraïense werknemers blijven werken. Het lijkt wel of met elke bom die er valt hun vastberadenheid nog groter wordt.” 
 
De vzw Capital wil jonge talenten in Brussel dankzij innovatie en grote partners als BASF, Deloitte, Johnson & Johnson en Coca-Cola in contact brengen met de arbeidsmarkt en ondernemerschap. In 2022 kreeg de vzw meer dan 50.000 jongeren over de vloer. Founder Hassan Al Hilou: “We brengen ze niet alleen in contact met ondernemerschap, maar zorgen er ook voor dat ze trots zijn op hun identiteit, op de diversiteit en meertaligheid.” De ambities van vzw Capital zijn groot: “Tegen 2030 willen we in de ontwikkeling van elke Belg voor zijn 25ste aanwezig zijn.”
 
Deliverect wil de online food economy efficiënter maken door het automatiseren van bestellingen en betalingen van verschillende platformen zoals Uber Eats en Takeaway. In vier jaar tijd is Deliverect uitgegroeid tot een unicorn en zijn ze actief in veertien landen. Co-founder en CTO Jan Hollez: “We zijn ook heel trots dat we meer dan 63 nationaliteiten tewerk stellen. We stellen vast dat onze werknemers, ook de Vlamingen, heel open minded zijn en goed samenwerken met andere culturen.”

 

panel

Last but not least was het aan Voka-voorzitter Rudy Provoost om aan te schuiven bij Bieke Ilegems. Hij was onder de indruk van het vermogen tot slagkracht dat uit de verschillende getuigenissen bleek: “Niet alleen omwille van de impact die deze ondernemers kunnen genereren op het vlak van innovatie, maar vooral ook omwille van hun sociale impact. Slagkracht is ‘vermogen’ en ‘ver-mogen’, het beste in jezelf naar boven halen om economische en maatschappelijke impact te hebben.”

Nieuwjaarsboodschap

Traditiegetrouw is de nieuwjaarsboodschap van de voorzitter hét hoogtepunt van de Voka Nieuwjaarsreceptie. In zijn allereerste editie pakte Rudy Provoost uit met een niet mis te verstane boodschap aan de talrijk aanwezige politici: “De feiten zijn onweerlegbaar. Onze gemeenschappelijke welvaart en maatschappelijk welzijn staan op het spel. In een dergelijke situatie is de status quo geen optie. Tot dusver zijn we er met zijn allen in geslaagd om met noodmaatregelen en symptoombestrijding min of meer de schade te beperken. De realiteit van vandaag toont echter aan dat we met die aanpak op onze limieten botsen en de toekomst hypothekeren.”

De nieuwe Voka-voorzitter lanceerde dan ook een krachtige oproep.Nu hervormen is de boodschap. Consequent de daad bij het woord voegen en de volle politieke verantwoordelijkheid nemen vergt slagkracht. 2023 is het jaar van de laatste kans voor  deze legislatuur om dat waar te maken.”

Rudy Provoost

2023 is het jaar van de laatste kans voor deze legislatuur om onze slagkracht waar te maken.

Rudy Provoost, Voorzitter Voka

“De top-3 prioriteiten, waarvoor overtuigend bewijs van slagkracht wordt verwacht, zijn:   loonbeleid, energiebeleid en fiscaliteit. De top-3 thema’s, die significant meer slagkracht vereisen op Vlaams niveau zijn: kwalitatief ondernemingsgericht onderwijs, een robuust stikstofkader en rechtszeker vergunningenbeleid, en een meer activerende arbeidsmarkt”, verduidelijkte Rudy Provoost nog.

Na de speech gingen de 800 genodigden onder drumgeroffel naar de netwerkreceptie, waar nog stevig werd nagepraat bij een hapje en een drankje.

Receptie
imu - vzw - dieteren