Skip to main content
  • Netwerkavond voor bedrijven: 'Why We Cycle'
Why We Cycle

MOOOV, het Kenniscentrum Duurzaam Ondernemen van POM West-Vlaanderen, het Wereldhuis West-Vlaanderen en de dienst Mobiliteit van Provincie West-Vlaanderen organiseren in samenwerking met Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen een vierde editie van de netwerkavond voor bedrijven en ondernemers.

Dit jaar focussen we op mobiliteit: het fietsbeleid van gemeentes en de provincie en de inspanningen van werknemers en werkgevers om samen volop te kiezen voor een duurzaam alternatief. Op het programma: een panelgesprek en een inspirerende documentaire uit Nederland. Op het menu: geen gesneden brood of een bidon sportdrank maar gewoon een eenvoudig hapje en drankje. Kortom: klim op uw stalen ros, spring in het wiel of stap in de bezemwagen en rep u naar Brugge!

Klik hier om in te schrijven!

Programma

19u00: Ontvangst
Met een broodje en een drankje in de hand fietsen we ons warm voor de film. 

19u30: Film 'Why We Cycle' - Een korte (56’) documentaire van Arne Gielen en Gertjan Hulster. Klik hier om de trailer te bekijken
Voor onze Noorderburen is fietsen even normaal als ademhalen. Niet nadenken, gewoon doen. Misschien is net het feit dat er niet over nagedacht wordt, de sleutel tot het succes van de fiets in Nederland. In deze docu rijd je mee met gewone fietsers en specialisten uit diverse disciplines. Ontdek doorheen de gesprekken de soms evidente, maar ook meer verborgen effecten van fietsen op mensen, maatschappijen en de organisatie van steden.  

20u30: Panelgesprek
Moderator Peter Norro, directeur van de dienst Milieu, Natuur en Water van de Provincie West-Vlaanderen, gaat in gesprek met een grupetto vol fietsgezinde enthousiastelingen. 

Katrijn Compernolle is enthousiaste collega van het Wereldhuis en legt er zo veel mogelijk de pees op tussen thuis en het werk in Roeselare met haar speed pedelec. Ook in Brugge komt Katrijn in gestrekt tempo een babbel houden over haar motivatie, de dagelijkse praktijk en ondersteuning van de werkgever.

Nele Mispelaere is Noord-Zuidambtenaar van de fietsgemeente Wevelgem. Nele komt met veel panache over de bijzondere samenwerking tussen Wevelgem en het unieke fietsproject Coop Africa in Oeganda vertellen, een project over duurzame mobiliteit, uitwisseling tussen Noord en Zuid en de fiets als motor voor een betere leefwereld.

Jurgen Vanlerberghe is gedeputeerde voor Mobiliteit in de provincie West-Vlaanderen. De provincie trekt op veel gebieden de sprint aan voor de rest van Vlaanderen en mikt op de fiets als alternatief voor korte verplaatsingen. Want mobiliteit is onmogelijk weg te denken uit ons leven: elke dag verplaatsen we ons. Daarom legt de provincie fietspaden en fietssnelwegen aan, en begeleidt ze bedrijven bij het verduurzamen van hun woon-werkverkeer. 

Marc Vermeire is Algemeen Directeur bij het Psychiatrisch Ziekenhuis Onzelievevrouw in Brugge. Hij komt met veel overgave praten over hoe het PZ zich engageert om meer werknemers duurzaam naar het werk te laten komen. Zo lieten ze als een van de pioniersbedrijven een mobiliteitsanalyse uitvoeren door het Provinciaal Mobiliteitspunt, namen ze in 2016 deel aan de provinciale woon-werkcampagne “De Testkaravaan” en legden ze een openbaar fietspad aan dat dwars door hun domein loopt.

Els Heyssens is milieucoördinator bij Boss Paints en stimuleert via innovatieve fietsacties onder de vlag “Bike to Boss” het fietsgebruik bij Boss Paints en Colora. De groepsaankoop fietsen ‘Vélofolie’ en de fietsmunteenheid ‘Wielekes’ zijn enkele van de vele geslaagde realisaties.

Nathalie Calle is Operationeel Directeur bij Vandelanotte. Het accountancykantoor telt 7 kantoren, waaronder 1 in Berchem. Door de grote fileproblematiek gooit het bedrijf zijn mobiliteitsbeleid om. Nieuwe werknemers krijgen geen bedrijfswagen meer, en in de plaats krijgen ze een elektrische fiets of een treinabonnement. 

21u30: Netwerkmoment
We praten na over de film of over het panelgesprek in het aangename kader van de Campus Brugge van KU Leuven.  

Praktisch

Parkeren kan met de blauwe schijf (maximum 4 uur) in de straten in de omgeving van KU Leuven Campus Brugge. Ook de parking onder het Station Brugge is vlakbij. 

Let op: parkeer niet op het domein van De Groene Poort. Argeloze chauffeurs wacht een boete van 60 euro.

Tip: laat de wagen thuis en kom met de trein of de fiets!

Deze gratis film- en netwerkavond is enkel op uitnodiging. Vooraf inschrijven is noodzakelijk en kan tot 17 februari 2019. Het aantal plaatsen is beperkt, dus snel inschrijven is de boodschap. Er zijn 50 plaatsen beschikbaar voor inschrijvingen via Voka. Voor meer info kunt u ook contact opnemen met Helene De Rore.

Why We Cycle logo's

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag