Skip to main content
  • Mobiliteitstrends

Mobiliteitstrends

De wereld van de mobiliteit is er eentje die snel verandert. Waar de auto tot voor kort nagenoeg een monopolie had in het woon-werkverkeer, steken tegenwoordig steeds meer alternatieve vervoersmiddelen en -wijzen de kop op. Wij volgen deze ontwikkelingen op de voet en delen op deze pagina de laatste trends.

Tip: Lees zeker ook de mobiliteitsspecial van het Ondernemers-magazine dat Voka Vlaams-Brabant in januari 2020 uitbracht!

Overzicht

VRT Nieuws - Federaal Planbureau: "Op termijn méér files door zelfrijdende auto’s" (12/08/2021)
Na 2030 of 2040 zullen er steeds meer volledig zelfrijdende auto’s op onze wegen verschijnen. Die auto’s kunnen belangrijke voordelen voor de verkeersveiligheid opleveren maar zullen ook leiden tot een toename van het autoverkeer en dus meer files veroorzaken. Dat zegt het Federaal Planbureau in een recente studie. (Lees meer)

De Standaard - Mobiliteitsapps dagen NMBS-abonnement uit (10/07/2021)
Klassieke abonnementen bieden geen antwoord op de groeiende vraag naar flexibiliteit door telewerk. Mobiliteitsplatformen willen in het gat springen. Maar fiscale complexiteit staat op de rem. (Lees meer)

VRT Nieuws - Akkoord over vergroening woon-werkverkeer: vanaf 2026 moeten emissievrije bedrijfswagens de norm worden (18/05/2021)
De federale regering heeft een akkoord bereikt over de principes om het bedrijfswagenpark te vergroenen. Vanaf 2026 moeten emissievrije bedrijfswagens de norm worden. Er komen ook meer stimulansen om laadpunten te zetten, en het mobiliteitsbudget wordt vereenvoudigd. (Lees meer)​​​​​

Arval - Arval Mobility Observatory: achtergrond en Fleet barometer 2020
Arval Mobility Observatory is alom erkend als een van de meest gezaghebbende denktanks in de fleet- en mobiliteitssector. Het wil gedetailleerde en accurate informatie delen met allerlei doelgroepen, meer inzicht bieden in het nieuwe mobiliteitsparadigma waarin we evolueren en ons de weg helpen vinden in het steeds grotere aanbod van mobiliteitsoplossingen. Arval Mobility Observatory publiceert jaarlijks haar barometer, een uitgebreid onderzoek naar trends in Europa. (Lees meer)

De Standaard - Corona versnelt neergang van koning auto (17/10/2020)
Auto-importeur D’Ieteren zet 200 mensen aan de deur. Dat komt niet als een verrassing. Het belang van de auto in de mobiliteitsmix neemt af. De coronacrisis heeft dat proces nog verder versneld. (Lees meer)

VRT Nieuws - Duwt corona-angst ons weg van openbaar vervoer richting auto? "Heel slecht nieuws voor gezondheid en klimaat" (14/10/2020)
De luchtvervuiling door verkeer in de Europese steden toont een zorgwekkende toename. Dat zegt Greenpeace naar aanleiding van een rapport met toekomstige scenario's voor luchtvervuiling. Als we niet uitkijken, kunnen we (op termijn) zelfs aan hogere waarden komen dan voor de coronacrisis. We lijken bang te zijn van het openbaar vervoer en dat duwt ons weer in de auto. Met alle gevolgen van dien. (Lees meer)

Made in Vlaams-Brabant - Ellio en maatwerkbedrijf bouwen minstens 2.000 speed pedelecs (28/08/2020)
Het Leuvense/Kampenhoutse IntuEdrive, het bedrijf achter het elektrische fietsmerk Ellio, kiest voor de assemblage van hun speed pedelecs voor het Limburgse maatwerkbedrijf Bewel. Volgend jaar willen beide bedrijven samen meer dan 2.000 speed pedelecs bouwen. Voor de start-up een bewuste keuze voor Made in Belgium, voor het maatwerkbedrijf een statement dat ze zelfs de meest complexe assemblages aankunnen. (Lees meer)

Duurzaam bedrijfsleven - Het nieuwe werken: ‘Behoud van minder reizen is veel meer dan een mobiliteitsvraagstuk’ (09/07/2020)
Door de coronacrisis hebben we de afgelopen maanden massaal thuisgewerkt. Het zichtbare gevolg: nauwelijks files, lege treinen, geschrapte vluchten en een helder blauwe lucht. Hoe kunnen we de positieve effecten van verminderde zakelijke mobiliteit vasthouden, juist na de crisis? Volgens Anders Reizen is het antwoord helder: tijd- en plaatsonafhankelijk werken faciliteren en reizen zoveel mogelijk spreiden. (Lees meer)

BRUZZ - Almaar minder deelsteps en deelfietsen in Brussel (18/06/2020)
Er rijden steeds minder deelsteps en -fietsen door Brussel, zo blijkt uit het laatste rapport van Brussel Mobiliteit. In vergelijking met de zomer van vorig jaar is de vloot met een derde geslonken. (Lees meer)

Duurzaam bedrijfsleven - Is het vliegtuig straks overbodig door de komst van de hyperloop op Schiphol? (12/06/2020)
Hyperloopbedrijf Hardt, dat een transportsysteem wil bouwen met een vacuümbuis en aerodynamische karretjes, denkt dat miljoenen passagiers straks niet meer met het vliegtuig hoeven als Europa een goed hyperloop-systeem krijgt. De eerste haalbaarheidsstudie, gemaakt in samenwerking met Schiphol, maakt duidelijk wat de potentie van het futuristische transportmiddel is. (Lees meer)

Made in Vlaams-Brabant - (Bedrijfs)fiets wint terrein in Brabants woon-werkverkeer (17/04/2020)
Het aandeel van de fiets in het woon-werkverkeer in Vlaams-Brabant is vorig jaar toegenomen. Dat blijkt uit de Mobiliteitsbarometer van HR-dienstengroep Acerta. Stagneerde vorig jaar het exclusieve gebruik van de fiets voor de verplaatsing van thuis naar het werk, dan kozen wel meer bevraagde werknemers in de privé  voor een gecombineerde mobiliteit van vooral auto en (bedrijfs)fiets. (Lees meer)

365SNEL - Speed Pedelec in woon-werkverkeer kan fileleed aanzienlijk verzachten (14/02/2020)
Biedt de speed pedelec een oplossing om, voor woon-werkverkeer, aan het nog steeds groeiende fileleed te ontsnappen? Dat was de kernvraag voor 365SNEL, een project in opdracht van het Vlaamse Departement Omgeving. Na bijna 2 jaar onderzoek kwamen KU Leuven en Mobi (VUB), met de steun van projectpartners AVERE Belgium en O2O, onlangs met het antwoord: ja, maar … (Lees meer)

De Standaard - Tien euro per dag om salariswagen te laten staan (17/01/2020)
Werknemers die hun salariswagen niet gebruiken, worden daar bij het consultancybedrijf KPMG voor beloond. Ze krijgen een premie van tien euro per dag om hem te laten staan. (Lees meer)

Voka - Beter bereikbaar bedrijventerrein Haasrode dankzij uniek samenwerkingsverband (05/12/2019)
Eind december 2019 hernieuwden twaalf organisaties uit Leuven en Vlaams-Brabant hun plan voor duurzame oplossingen voor het mobiliteitsprobleem op en rond het bedrijventerrein van Haasrode. De partners blijven focussen op betere fietsvoorzieningen en een uitbreiding van het aanbod van openbaar vervoer. Het betreft een verderzetting van de originele intentieverklaring uit 2016 en een uitbreiding met 3 extra partners. (Lees meer)

Kanaal Z - Nieuwe Belgische e-bike bevat autotechnologie (27/11/2019)
Een jong bedrijfje uit Lubbeek heeft een totaal nieuwe speed pedelec voorgesteld. De snelle e-bike is niet ontwikkeld als een fiets, maar als een kleine auto. Vandaar dat ie all wheel-aandrijving heeft en automatische versnellingen. (Lees meer)

exclusief voor vokaleden
Voka, Vlaamse Overheid, Smart Hub Vlaams-Brabant, VOLTA, UCLL, Fleet360 - Making the switch to EV (Presentatie) (14/10/2019)

Elektrische wagens verschijnen almaar vaker in het straatbeeld. Logisch ook: hun rijbereik neemt toe, het is beter voor het milieu en ook financieel zijn ze tegenwoordig haalbaar. Bovendien kunnen we uit meer modellen kiezen. Tijd om ook jouw wagenpark future-proof te maken? Elektrische voertuigen bieden in elk geval een mooie opportuniteit. Maar hoe begin je hieraan? We onderzochten het tijdens een infosessie. (Lees meer)

Athlon - De elektrische auto: Jetzt geht‘s los! (Whitepaper) (03/10/2019)
Na de first movers van de elektrische auto komen de andere automerken nu ook goed op stoom. Of beter gezegd: raken fully charged! Lagere aanschafprijzen en standaard betere laadmogelijkheden zorgen ervoor dat de elektrische auto steeds interessanter wordt. In deze whitepaper lees je alles over de ontwikkelingen die op ons af komen. (Lees meer)

Voka - Tapazz brengt deeleconomie naar vastgoedwereld (15/11/2018)
De deeleconomie verovert de wereld, maar hoe kan de vastgoedsector een graantje van dat succes meepikken? De Limburgse start-up Tapazz biedt een antwoord met haar softwareplatform dat het delen van een wagen, fiets of ruimte mogelijk maakt via smartphone. (Lees meer)

Op de hoogte blijven?

Regelmatig sturen we direct mailings uit met updates van mobiliteitswerken en -dossiers, en dit zowel naar Voka-leden als niet-leden. Wil je op de hoogte blijven van al het mobiliteitsnieuws uit Vlaams-Brabant? Schrijf je dan in voor onze mobiliteitsmailings! Hoe? Ga naar deze pagina, vul je gegevens in en kies bij 'Thema's waarin je interesse hebt' voor 'Mobiliteit'.

Contactpersoon

Wim Pannecoucke

Mobiliteits- en Bereikbaarheidsmanager