Vier op de tien ondernemingen in Mechelen en Kempen stellen een foutief gebruik van het ziektebriefje vast. Wie in quarantaine zit - en niet ziek of besmet is - moet eigenlijk een quarantaine-attest krijgen. Maar in realiteit krijgt de medewerker vaak een ziektebriefje. "Werkgevers worden hierdoor nodeloos op kosten gejaagd", stelt Tom Laveren van Voka Mechelen-Kempen.
Het aantal afwezigen op de werkvloer piekt, zo blijkt uit nieuwe cijfers van Voka. Gemiddeld 8 procent van de medewerkers zit thuis. Dat is het hoogste aantal sinds Voka hier onderzoek naar doet.
Vier op de tien ondernemingen maken wel melding van het foutief gebruik van ziektebriefjes. Medewerkers die in quarantaine moeten - en niet ziek of besmet zijn - krijgen die. Terwijl ze eigenlijk een quarantaine-attest nodig hebben voor hun werkgever. Dan heb je recht op een tijdelijke werkloosheidsuitkering, maar niet op gewaarborgd loon bij ziekte.
“Misschien is het hier en daar uit onwetendheid. Maar de werkgevers zijn nu vaak twee keer de dupe: ze missen hun personeelsleden én ze moeten het loon van die medewerkers doorbetalen. We roepen medewerkers die in quarantaine zitten op om de regels correct toe te passen. Een ziektebriefje is niet hetzelfde als een quarantaine-attest. Werkgevers worden vandaag nodeloos op kosten gejaagd. Het is voor bedrijven op dit moment enorm moeilijk om te blijven draaien. Om de continuïteit te garanderen”, zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka Mechelen-Kempen. "
Om niet stil te vallen is er in 1 op de 5 ondernemingen al een noodplan in gebruik. In januari was dat 'maar' in 1 op de 7 ondernemingen.
Meer nieuws
Voka: "8 procent industriegrond in Mechelen-Kempen voor langere tijd onbeschikbaar"
Nieuw onderzoek van Voka toont aan dat 629 hectare van de paars ingekleurde industriegrond in de regio Mechelen-Kempen geblokkeerd is. De grond is bijvoorbeeld watergevoelig of niet goed ontsloten. En daardoor niet meteen te gebruiken. "De klok tikt. Het gaat om 8 procent van alle industriegrond in de regio. Tegen 2040 is er de betonstop en kan je geen nieuwe gronden meer aansnijden. Daarom vragen we nú een snelle go aan de lokale besturen", zegt Tom Laveren van Voka Mechelen-Kempen.
Op weg naar een duurzaam mobiliteitsplan aan de hand van elektrificatie
Duurzaamheid is een cruciaal onderdeel van elk modern bedrijfsbeleid, en voor Voka is het geen uitzondering. Voka zet zich in om bedrijven te verbinden, te versterken, maar ook te helpen groeien op een duurzame manier. In lijn met het Voka Charter Duurzaam Ondernemen (VCDO), neemt Voka nu concrete stappen om duurzame mobiliteit te bevorderen, met de geleidelijke elektrificatie van het wagenpark als speerpunt.
Voka: "1 op 5 inwoners niet op zoek naar werk in regio Mechelen-Kempen"
In de regio Mechelen-Kempen is 1 op de 5 inwoners niet op zoek naar werk. Dat blijkt uit een nieuwe analyse van Voka Mechelen-Kempen op basis van cijfers van het Steunpunt Werk. Het gaat in totaal om 91.577 mensen, op een bevolking van 478.000. "Deze situatie is niet houdbaar, als je weet dat er 6.500 vacatures niet ingevuld geraken. Voor de komende gemeenteraadsverkiezingen doen we een oproep aan de lokale besturen. Zij hebben meer dan ooit de tools om mensen te activeren en aan een job te helpen", zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka Mechelen-Kempen.
Voorspellen van acute verwardheid via AI: AZ Groeninge als pionier in zorginnovatie
In de moderne gezondheidszorg spelen technologie en innovatie een steeds grotere rol. Bij AZ Groeninge zetten ze momenteel een ambitieuze stap richting de toekomst door het gebruik van artificiële intelligentie (AI) om acute verwardheid, ook wel delier genoemd, te voorspellen. Dr. Wouter De Corte, dokter intensieve zorg, en Louis Van Slambrouck, manager patientcare, vertellen hoe dit baanbrekende project vorm krijgt en welke impact het heeft op zowel de patiëntenzorg als de ziekenhuiswerking.