Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • 4 op 10 bedrijven stellen foutief gebruik van ziektebriefje vast

4 op 10 bedrijven stellen foutief gebruik van ziektebriefje vast

  • 02/02/2022

Vier op de tien ondernemingen in Mechelen en Kempen stellen een foutief gebruik van het ziektebriefje vast. Wie in quarantaine zit - en niet ziek of besmet is - moet eigenlijk een quarantaine-attest krijgen. Maar in realiteit krijgt de medewerker vaak een ziektebriefje. "Werkgevers worden hierdoor nodeloos op kosten gejaagd", stelt Tom Laveren van Voka Mechelen-Kempen.

Het aantal afwezigen op de werkvloer piekt, zo blijkt uit nieuwe cijfers van Voka. Gemiddeld 8 procent van de medewerkers zit thuis. Dat is het hoogste aantal sinds Voka hier onderzoek naar doet.

Vier op de tien ondernemingen maken wel melding van het foutief gebruik van ziektebriefjes. Medewerkers die in quarantaine moeten - en niet ziek of besmet zijn - krijgen die. Terwijl ze eigenlijk een quarantaine-attest nodig hebben voor hun werkgever. Dan heb je recht op een tijdelijke werkloosheidsuitkering, maar niet op gewaarborgd loon bij ziekte.

“Misschien is het hier en daar uit onwetendheid. Maar de werkgevers zijn nu vaak twee keer de dupe: ze missen hun personeelsleden én ze moeten het loon van die medewerkers doorbetalen. We roepen medewerkers die in quarantaine zitten op om de regels correct toe te passen. Een ziektebriefje is niet hetzelfde als een quarantaine-attest. Werkgevers worden vandaag nodeloos op kosten gejaagd. Het is voor bedrijven op dit moment enorm moeilijk om te blijven draaien. Om de continuïteit te garanderen”, zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka Mechelen-Kempen. "

Om niet stil te vallen is er in 1 op de 5 ondernemingen al een noodplan in gebruik. In januari was dat 'maar' in 1 op de 7 ondernemingen.

Meer nieuws

Voka, de Waalse ondernemersorganisatie UWE en Global Entrepreneurship Network (GEN) Belgium hebben de inschrijvingen geopend voor start-ups die willen meedingen naar de prestigieuze wereldtitel ondernemen op de Entrepreneurship World Cup (EWC). Via nation
Mechelen-Kempen
Nieuws

Start-ups gezocht die willen strijden om de wereldbeker

Voka, de Waalse ondernemersorganisatie UWE en Global Entrepreneurship Network (GEN) Belgium hebben de inschrijvingen geopend voor start-ups die willen meedingen naar de prestigieuze wereldtitel ondernemen op de Entrepreneurship World Cup (EWC). Via nationale voorrondes zal de Belgische kandidaat worden uitgezocht die ons land mag vertegenwoordigen op de finale later dit jaar in Saoedi-Arabië. Voka, UWE en GEN Belgium roepen pre-starters, start-ups en scale-ups op zich kandidaat te stellen via de website. De Belgische finalist van vorig jaar, het Gentse Sealution, mocht zich bij de beste 25 kandidaten rekenen en heeft aan zijn deelname verschillende internationale contacten, funding- en groeikansen overgehouden.

Vandersmissen Feestservice serveert 45 jaar ervaring, en dat proef je
Mechelen-Kempen
Nieuws

Vandersmissen Feestservice serveert 45 jaar ervaring, en dat proef je

‘In Hoogstraten verklaarde iedereen me gek’, herinnert Marc Vandersmissen zich lachend. Het was 1983 en als jonge chef toonde Marc grootse ambities. Coöperatie Hoogstraten had hem gevraagd of hij hun jubileumfeest van spijs en drank wilde voorzien. Natuurlijk, antwoordde Marc zelfverzekerd, maar hoe doe je dat: een feest van 4.000 gasten cateren vanuit je moeders achterkeuken? ‘Toestellen had ik amper, dus heb ik zelf au bain-marie-systeem bedacht’, vertelt Marc, die glansrijk in de opdracht slaagde.