Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Voor het eerst vier kampioenen duurzaamheid in regio Mechelen-Kempen

Voor het eerst vier kampioenen duurzaamheid in regio Mechelen-Kempen

  • 11/10/2023

BelOrta, Pidpa, Smulders en Willemen. Het zijn klinkende namen in de bedrijfswereld. Nu dragen ze ook de titel van SDG Champion, een officiële erkenning van de Verenigde Naties op het vlak van duurzaam ondernemen. Die krijg je pas na een intensief traject van vijf jaar, met acties en audits. De hele weg lang ondersteunt Voka de bedrijven die naar het label streven.

Zorg dragen voor de planeet en de toekomst van je bedrijf. Dat is precies het traject en engagement dat Voka aangaat met bedrijven die duurzaam ondernemen structureel willen verankeren in hun bedrijf. Via het Voka Charter Duurzaam Ondernemen (VCDO) kan je aan de slag met de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties. Stap je in dit traject, dan verbind je je ertoe om op basis van een actieplan duurzaam te ondernemen. Realiseer je minimum tien acties, dan ontvang je een officieel certificaat. Elk jaar kiest de VCDO-evaluatiecommissie uit de deelnemende bedrijven ook drie kandidaten die eruit springen. Zij maken kans op de Prijs Duurzaam Ondernemen.

Prijs Duurzaam Ondernemen

Uit de 40 VCDO-laureaten in 2023 koos Voka drie genomineerden die kans maken op de Prijs Duurzaam Ondernemen: Desmedt labels, Vanroey|EuroSys en Reynaers Aluminium. “We nemen al jarenlang tal van initiatieven voor goede doelen en milieuorganisaties in de regio omdat we het belangrijk vinden om doordacht deel uit te maken van de samenleving en ons te engageren voor mens en milieu”, zegt Pat Van Roey, oprichter en general manager van VanRoey|EuroSys. “Onze nieuwbouw Kempus heeft een effectieve EPC van MIN 27. We genereren dus meer energie voor onszelf en de andere aanwezige bedrijven dan nodig. Dit dankzij geothermie, 860 zonnepanelen en tal van slimme constructietechnieken. Leuk om weten is dat ook ons vorige kantoorgebouw vandaag meegeniet van deze installaties. Daarnaast zijn we erg trots op onze ‘Roeftop’. In deze eventruimte met (bedrijfs)restaurant op de dakverdieping serveren we uitsluitend gezonde voeding uit korte keten, o.a. lokaal en biologisch geteeld in een biohoeve op amper twee kilometer afstand.” 

Tweede genomineerde voor de Prijs Duurzaam Ondernemen is Desmedt labels, VCDO-deelnemer en SDG Pioneer. Henri Köhler, zaakvoeder: “Bij Desmedt bekijken we duurzaamheid in de breedst mogelijke zin van het woord. Het is niet alleen een ecologisch verhaal en het gaat niet alleen over ons. Het gaat ook over de impact van de door ons geproduceerde labels op het eindproduct van de klant. Hierbij hanteren we drie vuistregels. Ten eerste: zo ecologisch/economisch mogelijk produceren. Door ontwikkeling, procesoptimalisaties en out of the box denken. Ten tweede: de verpakking van onze klanten moet zo optimaal mogelijk gerecycleerd kunnen worden. Ten derde: continuïteit en leverbetrouwbaarheid garanderen. Dit alles maakt Desmedt Labels beter, sneller en groener.”

Derde genomineerde en ook de uiteindelijke winnaar van de Prijs Duurzaam Ondernemen 2023 is Reynaers Group. Bert Geerinckx, CEO Reynaers Group: “In 2022 hebben we voor het eerst onze duurzaamheidsdoelstellingen gepubliceerd. Duurzaam bouwen is daar een belangrijke pijler in. Het gaat dan over de circulariteit van bouwmaterialen en decarbonisatie, het optimaal ontwerpen en gebruiken van bouwmaterialen voor een performant en duurzaam gebouw. Duurzaam ondernemen vereist ook een wijziging in je organisatorische structuur. Zo hebben we vorig jaar ook een sustainability board ingericht. Over de departementen heen zijn ook projectteams samengesteld. Zij zetten onze doelstellingen om in effectieve data.”

winnaar prijs duurzaam ondernemen Reynaers aluminium

SDG Pioneers en SDG Champions

Dit jaar zijn er ook negen SDG Pioneers. Een bedrijf dat drie keer een succesvol traject aflegt en laureaat is, binnen een periode van vijf jaar, kan uitpakken met het certificaat van SDG Pioneer van de Verenigde Naties. Na nog twee succesvolle trajecten kan je SDG Champion worden. In 2023 zijn er – voor het eerst sinds de opstart van het Voka Charter Duurzaam Ondernemen in 2018 – vier bedrijven in regio Mechelen-Kempen die de prestigieuze titel mogen dragen: BelOrta, Pidpa, Smulders en Willemen.

Wim Hubrechts coördineert samen met de werkgroep duurzaamheid@ BelOrta de stappen die gezet worden op het vlak van duurzaamheid. “BelOrta is een tuinbouwcoöperatie met meer dan duizend aangesloten producenten van groenten en fruit. De belangrijkste activiteiten zijn gespreid over de hoofdzetel in Sint-Katelijne- Waver en de sites in Zellik, Borgloon en St-Truiden. Het leveren van gezonde en natuurlijke producten vullen we op het vlak van duurzaamheid aan met de nodige maatregelen om onze eigen ecologische voetafdruk te verkleinen. Verder doen we de nodige inspanningen om een aangename werkomgeving te bekomen en nemen we onze verantwoordelijkheid om een aangename (woon)omgeving rond de veilingsites te creëren.

Het afgelopen jaar hebben we het energieverbruik van de koelinstallaties in Sint-Katelijne-Waver duidelijk kunnen verminderen door op het einde van de werkdag hergroeperingen toe te passen. Hierdoor daalde ‘s nachts het aantal werkende koelcellen. Dankzij een doorgedreven interne communicatie en voldoende mogelijkheden om verschillende afvalfracties te sorteren, zijn we erin geslaagd om de fractie restafval te verminderen. Stap voor stap maken we onze verpakkingen meer circulair. De herbruikbare kunststof kisten zijn al jaren het belangrijkste verpakkingsmateriaal. De kleinere verpakkingen, zoals aardbeipunnets, bestaan indien mogelijk uit 100% gerecycleerde rPET. Verschillende verpakkingen hebben we geminimaliseerd en/of omgeschakeld naar gerecycleerd papier of karton.”

Franky Van den Berghe is duurzaamheidsmanager op groepsniveau en initieert en coördineert alle initiatieven rond duurzaamheid. 

“Willemen Groep is één van de grootste familiale bouwgroepen in België. De bedrijven in onze groep zijn onderverdeeld in vier business lines: Bouw, Infra, Technieken en Real Estate. We vinden het onze plicht te bouwen aan een betere wereld. Ons einddoel is klimaatneutraal bouwen. Daarom zetten we fors in op een optimaal gebruik en beheer van grondstoffen, materialen, financiële middelen en bouwtalent. We integreren de SDG’s in onze bedrijfsstrategie en zetten ze om in een duurzame strategie met prioritaire doelstellingen en actieplannen. In alle bedrijven werken we aan het verlagen van onze CO2-reductie. Zo stijgt Kumpen naar niveau 5 van de CO2-prestatieladder. Willemen Infra streeft naar 100% circulair asfalt, verminderen van energieverbruik en toepassen van gerecycleerde granulaten voor duurzaam beton.”

Franky Van den Berghe is duurzaamheidsmanager op groepsniveau en initieert en coördineert alle initiatieven rond duurzaamheid.

anne-lore by Van Herck is al meer dan dertig jaar gespecialiseerd in zorgtextiel. Het familiebedrijf, tweede generatie, wordt bestuurd door Anne-Lore en Hans Van Herck. 

“Kwaliteit en duurzaamheid zijn zeer belangrijk voor ons. Wij produceren ons zorgtextiel met respect voor mens, milieu en maatschappij. Dat is de reden dat we duurzaam ondernemen verankeren in ons DNA en dat we sinds 2020 ook deelnemen aan het Voka Charter Duurzaam Ondernemen. De aandacht uit zich op verschillende vlakken. Zo werken we bijvoorbeeld heel bewust met herbruikbare verpakkingen, hebben we geïnvesteerd in hybride voertuigen, laadpalen, fietsenstalling met laadpunt en werken we met maatwerkbedrijven en voorzieningen voor mensen met een beperking uit onze regio. Ook een veilige en gezonde werkomgeving creëren voor onze eigen medewerkers hoort voor ons bij duurzaam ondernemen. Verder maken we meer en meer producten met biologische grondstoffen of gerecycleerde materialen. Ook voor de volgende jaren willen we op deze weg verder gaan. Een mogelijke uitdaging voor de toekomst ligt voor ons in het circulaire verhaal. Wordt vervolgd…”

anne-lore by Van Herck is al meer dan dertig jaar gespecialiseerd in zorgtextiel. Het familiebedrijf, tweede generatie, wordt bestuurd door Anne-Lore en Hans Van Herck. 

An Dries is HR en CSR manager bij Orakel Group.

“Duurzaam ondernemen is toekomstgericht ondernemen en wij geloven sterk dat het een noodzaak en een win-win-win is om hier als bedrijf heel bewust mee bezig te zijn, samen met ons netwerk. Als kmo hebben we een grote verantwoordelijkheid én hefboom om de wereld rondom ons een stukje beter te maken, onder andere door goed en fair te zijn voor onze mensen, buurt en partners. Ook onze klanten waarderen dit en willen een verantwoord, betrouwbaar product en weten dat wij op een duurzame manier werken aan innovatie. Onze kernwaarden zijn responsible, moving, bonding en colourful en we proberen die elke dag waar te maken. We kiezen er bewust voor om actie te nemen voor alle 17 duurzaamheidsdoelen van de Verenigde Naties, de SDG's. Daar zitten zowel kleine als grote, strategische acties tussen en elk jaar zetten we een stap verder. Zo hadden we als doelstelling gezet om CO2-neutraal te produceren tegen 2025 en we zijn erin geslaagd om dat doel al in 2022 te behalen in scope 1 en 2, in samenwerking met onze partner Bosgroep Kempen-Noord. We streven naar een circulaire productie en kiezen bewust voor een inclusief en sociaal hr-beleid. Uit de scan van lokale partner I-Diverso kwamen een aantal acties zoals een update van onze groeigesprekken en een aanbod van jobcoaching voor elke collega die daar nood aan heeft.”

An Dries is HR en CSR manager bij Orakel Group.

Cathérine Dreesen is directeur duurzaam ondernemen bij Voka – KvK Limburg.

“Voka - Kamer van Koophandel Limburg erkent de maatschappelijke uitdagingen op het gebied van milieu, sociale aspecten en economische duurzaamheid. We zien het als onze verantwoordelijkheid om bij te dragen aan een duurzame toekomst en willen het bedrijfsleven stimuleren om hierin ook hun verantwoordelijkheid te nemen. Het aantrekken en behouden van talentvolle medewerkers wordt steeds meer beïnvloed door duurzaamheidsaspecten. Bedrijven die actief zijn op het gebied van duurzaam ondernemen kunnen aantrekkelijker zijn voor potentiële werknemers die belang hechten aan maatschappelijke verantwoordelijkheid. Door in te zetten op duurzaam ondernemen kunnen bedrijven niet alleen bijdragen aan een betere wereld, maar ook profiteren van diverse voordelen op het gebied van concurrentiepositie, wetgeving, financiering en talentmanagement. In onze eigen Kamer bouwen we niet alleen de cluster Duurzaam Ondernemen verder uit. We zetten ook in op de uitwerking van een interne community en de eerste stappen in ons bedrijfsgebouw 2.0, een vernieuwd huis voor de Limburgse ondernemer met focus op duurzaamheid.”
Cathérine Dreesen is directeur duurzaam ondernemen bij Voka – KvK Limburg.
De andere SDG Pioneers 2023 zijn: Thomas More, Ooms Woonrealisaties, The Belgian Chocolate Group en Lidwina.

Jouw advertentie in Ondernemers?

Adverteren via Voka Mechelen-Kempen

Klik hier

Artikel uit publicatie