Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • UVA heeft zichzelf heruitgevonden

UVA heeft zichzelf heruitgevonden

  • 03/04/2024

Logistieke partner UVA is uniek in zijn soort. Het bedrijf dat meer dan vijftig jaar geleden startte als een klassieke rijschool herrees in 2017 als een feniks uit de as door resoluut te kiezen voor een veel bredere aanpak. “Ik heb het bedrijf letterlijk en figuurlijk heruitgevonden”, zegt CEO en eigenaar Thomas Van Coillie. “Vandaag ontzorgen we onze klanten door hen een totaalpakket voor te schotelen. We bieden theoretische en praktische rijopleidingen aan voor alle denkbare voertuigen, maar daarnaast ook verschillende nascholingen (code 95), logistieke opleidingen (hef- & reachtruck / hoogwerker / verreiker/…) en zelfs offroadtrainingen voor de avontuurlijke motorrijders.” 

Het was de grootvader van Thomas Van Coillie die het vuur aan de lont stak. Hij startte in de jaren zestig van de vorige eeuw, samen met enkele collega’s uit de Balense zinkfabriek Vieille Montagne, een aantal rijscholen. Al snel neemt Louis Van Coillie het initiatief helemaal over en voegt hij de verschillende rijscholen samen tot de unie van autorijscholen (UVA). “Mijn vader nam in 1980 dat bedrijf over en verhuisde het naar Hoogstraten”, vertelt Thomas Van Coillie. “Hij runde UVA verder als een klassieke rijschool voor automobilisten. Mensen kwamen naar ons toe om hun rijbewijs B te halen en klaar. Toen ik mee in de zaak stapte, zag ik veel meer opportuniteiten en mogelijkheden. Daarom kocht ik in 2017 de naam UVA over van mijn vader en begon ik – eigenlijk van nul – met een nieuw ondernemingsnummer een nieuwe zaak.” 

UVA 2.0

UVA is vandaag veel meer dan enkel een rijschool. De onderneming van Thomas Van Coillie is in enkele jaren uitgegroeid tot een logistieke partner voor particulieren en bedrijven. “Om te beginnen hebben we ons aanbod theoretische en praktische rijopleidingen fors uitgebreid”, verduidelijkt Thomas Van Coillie. “We begeleiden nog steeds chauffeurs die hun rijbewijs voor de auto willen behalen, en je kan bij ons intussen ook terecht wanneer je een rijbewijs wil halen voor de motor, een auto met aanhangwagen, een kleine vrachtwagen, een grote vrachtwagen, een vrachtwagen met aanhangwagen, een trekkeroplegger of een landbouwvoertuig. Om in al die opleidingen te kunnen voorzien investeerden we in een uitgebreid wagenpark met het nieuwste materiaal. Vandaag beschikken we over meer dan zeventig eigen voertuigen, waaronder zeven vrachtwagens.”

Logistieke opleidingen

Omwille van die groei moest UVA op zoek naar een nieuwe locatie, die in 2020 gevonden werd op de industriezone ‘Het Groot Veld’ in Hoogstraten. “Hier beschikken we over veel meer mogelijkheden”, legt Thomas Van Coillie uit. “We hebben nu twee oefenterreinen, samen goed voor 10.000 m2. Hierdoor kunnen al onze cursisten eerst goed oefenen op een afgesloten terrein, waar ze fouten kunnen/mogen maken. Want eerst goed leren rijden is de basis van alles. Wij leren onze cursisten geen truckjes aan waarmee ze kunnen slagen voor het examen. We kiezen resoluut voor skills, zodat ze als goede en zelfzekere chauffeurs de weg op kunnen.” 

Naast de rijopleidingen biedt UVA ook nascholingen en logistieke opleidingen aan voor professionele chauffeurs en bedrijven. “Professionele chauffeurs kunnen bij ons alle thema’s voor de nascholingen Code 95 volgen”, weet Thomas Van Coillie. “Ook logistieke opleidingen die leiden tot het attest heftruck- of hoogwerkerchauffeur bieden we aan. Deze opleidingen passen we indien nodig op maat van een bedrijf aan. Wanneer de heftruck of hoogwerker hiervoor met specifieke instrumenten uitgerust moet worden, kunnen we die huren bij lokale partners.”

We draaien 40% meer omzet dan vorig jaar, een lijn die we minstens willen doortrekken. Accelero leerde me kijken naar de cijfers en het belang van financieel management.

UVA

BMW Certified

Instructor De laatste poot van UVA is een echt buitenbeentje. Thomas Van Coillie is één van de slechts drie BMW Certified Instructors in België. “Hierdoor kunnen we op zeer hoog niveau heel wat zeer specifieke opleidingen voor motorvaardigheden aanbieden”, zegt de ondernemer. “Dat gaat van bochtentraining over heavy bike handling tot volledige offroadprogramma’s. Dit zijn opleidingen voor mensen die heel graag hun motor nog beter willen beheersen of die echt het avontuur willen opzoeken.” 

UVA heeft zichzelf heruitgevonden

Tweede site

De nieuwe koers van UVA mag zonder twijfel een succes genoemd worden. Het bedrijf kende de jongste jaren een spectaculaire groei en het plan is om die stijgende lijn ook de komende jaren verder te trekken. “Toen ik in 2017 als eigenaar overnam waren we met drie mensen”, blikt Thomas Van Coillie terug. “Vandaag werk ik met een team van achttien medewerkers, beschikken we over twee oefenterreinen en meer dan zeventig eigen voertuigen en is er net een tweede magazijn bijgekomen. En ook cijfermatig gaat het heel goed. Op dit moment draaien we 40% meer omzet dan vorig jaar, een lijn die we minstens willen doortrekken.” 

Om die groei in goede banen te helpen leiden, nam Thomas ook deel aan het Accelero-traject van Voka. “Daar heb ik echt leren kijken naar de cijfers”, vertelt de bedrijfsleider. “Ik was een ondernemer vanuit de buik. Een balans lezen, dat ging nog net. Maar tijdens het Accelero-traject heb ik leren rekenen en het belang leren kennen van financieel management. De experten hebben me laten inzien dat je keuzes moet maken. Want niet kiezen, is zeker verliezen. Daarom is intussen de beslissing genomen dat één van mijn medewerkers mee in de zaak gaat stappen. Samen kijken we op korte termijn uit naar een tweede bedrijfslocatie in een andere regio, om zo ons potentieel stevig uit te breiden. Op dit moment draaien we een omzet van om en bij de twee miljoen euro. Eens de nieuwe site een feit is, willen we zo snel mogelijk richting vijf miljoen euro gaan. Dit is zo mee opgenomen in ons businessplan 2030.”

Jouw advertentie in Ondernemers?

Adverteren via Voka Mechelen-Kempen

Klik hier
imu - vzw - Altez
Proximus

Artikel uit publicatie