Skip to main content
Map
  • Tom Ongena op Vokastage bij AGC Glass Europe in Mol

Tom Ongena op Vokastage bij AGC Glass Europe in Mol

  • 05/10/2021

Op maandag 4 oktober ging Tom Ongena, Vlaams parlementslid voor Open-VLD op Vokastage bij AGC Glass Europe in Mol.

AGC Glass, het vroegere Glaverbel, is wereldleider in vlakglas. Het produceert, verwerkt en verdeelt vlakglas voor de bouw en de auto-industrie maar ook voor de sectoren zonne-energie en hightech.

We bekeken het productieproces van allerlei soorten glas van dichtbij. Ook bespraken we de uitdagingen van de sector, zoals de hoge gasprijzen en de krapte op de arbeidsmarkt. 

We werden we ontvangen door Ronny Van Broeckhoven (country manager) en zijn voltallige directieteam. Zij leerden ons niet alleen veel over het productieproces (wist je bijvoorbeeld dat zand op 1600 graden Celsius in een verbrandingsoven verwerkt wordt tot glas?), maar ook over toekomstige en hypermoderne toepassingen van vlakglas. Indrukwekkend hoe innovatief AGC is. 

In Mol werken vandaag zo’n 630 werknemers, waarvan 80% in een straal van 10km rond de site woont. AGC is op die manier een zeer grote werkgever in de regio. Het bedrijf kent weinig verloop, maar kampt, net als zo vele andere bedrijven, met het probleem van de krapte op de arbeidsmarkt. Het is vandaag bijzonder moeilijk om mensen met de juiste ingesteldheid aan te trekken en te behouden.

Daarnaast zijn ook de hoge gasprijzen een grote uitdaging voor AGC, dat veel energie nodig heeft om zand tot glas te smelten. Dit is hoofdzakelijk een probleem omdat AGC op een mondiale markt actief is. Buiten de EU werkt men met volledig andere energieprijzen, wat de situatie extra moeilijk maakt. 

AGC’s slogan “de toekomst is van ons”, zijn geen holle woorden: Met zo’n innovatief productgamma en een ongelofelijk gemotiveerde ploeg die niet zomaar opgeeft, ligt de toekomst werkelijk in Mol! 

Indrukwekkend bezoek, dankjewel! 

Contactpersonen

Fientje Moerman

Voka Lokaal Coördinator

Astrid Vanbever

Ondernemingsadviseur

imu - vzw - obd
AW_Welt_6stappenplan
imu - vzw - salesforce
imu - vzw - Recupel
imu - vzw - recupel
AW_Digitalisering
imu - vzw - recupel
imu - vzw - headoffice
Advertentie VanRoey- nov
AW_Welt Whitepaper Inclusieve leidinggevende
Proximus