Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Tips van de expert: Flexi­-arbeid

Tips van de expert: Flexi­-arbeid

  • 14/03/2024

Met de opkomst van flexibele arbeidsmodellen heeft de flexi-job zich gevestigd als een essentieel instrument voor bedrijven om snel te reageren op veranderende operationele behoeften. Katleen Eycken van Actief geeft je 4 tips.

Wie mag flexi­werknemers inschakelen?

Flexi-arbeid werd geïntroduceerd in 2015 en was in eerste instantie vooral gericht op de horecasector. Tussen 2015 en 2023 werden verschillende sectoren toegevoegd waarin flexijobs mogelijk zijn, waaronder de kleinhandel. Op 1 januari 2024 is het aantal sectoren nogmaals uitgebreid. Bedrijven kunnen nu ook flexi-werknemers inzetten in de voedingssector, garages, begrafenisondernemingen, (technische) land- en tuinbouwwerken, autorijscholen, vastgoed, de verhuissector, autobussen en -cars, en de eventsector.

Wanneer flexi’s inschakelen?

Als werkgever kan je met flexi-jobbers zeer snel en flexibel (onverwachte) piekmomenten opvangen of een zieke medewerker vervangen. Actief bouwt voor jou een pool van flexi-jobbers op zodat je snel kan schakelen zonder je vaste medewerkers extra te belasten. Flexi-jobbers kiezen er bewust voor om bij te verdienen waardoor ze extra gemotiveerd en betrokken zijn bij hun flexi-job.

Waarom zijn flexi­jobs zo voordelig?

Als werkgever profiteer je van een verlaagde werkgeversbijdrage van 28% op het loon van de flexi-jobber. Bovendien zijn het flexi-loon, de flexi-vergoedingen, het flexi-vakantiegeld en de bijzondere werkgeversbijdrage één voor één aftrekbare beroepskosten.

Waarom kiezen voor de Actief planningstool?

Met onze planningstool kan je kostenefficiënt en doeltreffend flexikrachten inplannen. Je hebt inzicht in de beschikbaarheden van je medewerkers, waardoor je op elk moment van de dag contracten in real-time kan aanmaken. Eens aangemaakt, zijn jouw medewerkers onmiddellijk op de hoogte van hun effectieve planning. Extra troeven: onze tool zorgt ervoor dat je te allen tijde voldoet aan de wettelijke vereisten en staat gratis ter beschikking voor jou als klant.

Artikel uit publicatie