Skip to main content
Map
  • Speech Tom Laveren

Speech Tom Laveren

  • 30/09/2021

Morgen is een symbolische dag. Dan gaan de mondmaskers – op heel veel plaatsen – AF. De exit uit deze coronacrisis, is weer een stap dichterbij. Met dank aan bedrijven uit onze regio. Zij geven de vrijheid terug, aan de rest van de wereld.

Ik heb een krant meegenomen... De laatste weken moet ik toch goed kijken of ik wel ‘n nieuwsbericht aan het lezen ben, of da’k niet per ongeluk op de cartoon-pagina ben beland.
‘Na 10 jaar werken, recht op pensioen’. Vorige week: ‘Ook bij vrijwillig ontslag, recht op een uitkering’. Als dit de recepten zijn om onze arbeidsmarkt aan te pakken: dan zitten we met z’n allen toch in een aflevering van De Droomfabriek?
Mocht het nog niet duidelijk zijn: t’is NU tijd om in te grijpen. 
Ik verwijs naar de nieuwe studie van onze Voka-Kamer. We hebben berekend dat onze bedrijven tegen 2030 55.000 mensen extra nodig hebben, om alle jobs in te vullen. Op die manier is 80% actief en vangen we de vergrijzing op. 55.000 mensen. Dat zijn 110.000 handen extra. Da’s de volledige bevolking tussen 18 en 64 in uw stad, mr Somers.
NU ingrijpen, da’s onze boodschap. 
De jobbonus komt er. Daar heeft Voka lang voor geijverd. De Vlaamse regering gaat ‘m invoeren. Die bonus moet het verschil tussen werken en niet-werken groter maken.
Maar er is méér nodig :

  • Activeer de inactieven: jullie vacatures raken niet ingevuld, toch zijn nog tienduizenden mensen niet op zoek naar werk
  • Daarom: wie niet wil werken, moet dat voelen aan z’n uitkering. 
  • En maak Vlaanderen volledig bevoegd om de eigen jobs te kunnen invullen 
  • Daar gaat en staat Voka voor.

Morgen is de Vivaldi-regering 1 jaar. We moeten helaas vaststellen: het kibbelkabinet is terug. Vivaldi telt vier seizoenen, maar het lijkt nu al winter.
Wel: als het op federaal vlak niet meer werkt, durf dan door te pakken. En hervorm. Want het klopt nu gewoon niet: die verdeling van bevoegdheden. 

We hebben vanavond de minister van Institutionele Hervormingen bij ons. Mevrouw Annelies Verlinden. U bent hier tussen de ondernemers. Hervorm als een ondernemer. Geef onze ondernemers de vleugels om te ondernemen. 
Doe het voor al die prachtige bedrijven hier in de zaal. Het zijn bedrijven die willen groeien, die vooruit willen. Stuk voor stuk winnaars. Alle 9. Genomineerd voor de Prijs Ondernemen, dé grootste onderscheiding in de regio.
Die regio staat nu op de wereldkaart. Laten we dit momentum vasthouden. Laten we Samen Ondernemen en Samen Groeien.
Ik dank u.     

Advertentie VanRoey- nov
imu - vzw - Recupel
imu - vzw - recupel
imu - vzw - salesforce
AW_Digitalisering
imu - vzw - headoffice
AW_Welt_6stappenplan
Proximus
AW_Welt Whitepaper Inclusieve leidinggevende