Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Regio rond Turnhout blijft ontwrichte zone tot 2030

Regio rond Turnhout blijft ontwrichte zone tot 2030

  • 01/02/2024

Een zone van 40 kilometer rond Turnhout moet een ontwrichte zone blijven. En dat tot 31 oktober 2030. Met dat voorstel trekt Vlaams minister van Economie Jo Brouns vrijdag naar de Vlaamse regering. Een bedrijf dat in de vernieuwde ontwrichte zone ligt, kan voor elke nieuwe aanwerving een loonkostenverlaging van 4 tot 5 procent krijgen. "Deze maatregel is cruciaal voor de regio en kan tot 1.000 jobs per jaar opleveren", stelt Tom Laveren van Voka Mechelen-Kempen.

Sinds mei 2015 zijn de zones Turnhout en Genk erkend als ontwrichte zone. Als gevolg van de sluiting van onder meer de Heinz-ketchupfabriek, de vele ontslagen bij lampenfabrikant Philips en de sluiting van Ford Genk. In 2017 werd ook de steunzone Zaventem-Vilvoorde (Machelen) erkend. Maar de erkenning van de zones rond Turnhout en Genk zouden op 31 oktober van dit jaar aflopen.

Voka Mechelen-Kempen heeft in het memorandum het voorstel op tafel gelegd voor een verlenging. En die lijkt er nu ook te komen. Morgen wordt een eerste stap gezet. Het kabinet van bevoegd minister Jo Brouns bevestigt dat de minister morgen (vrijdag) naar de Vlaamse regering trekt met een voorstel voor 4 nieuwe ontwrichte zones. Daarom start ze de aanvraag bij de federale regering. Voor de definitieve verlenging moeten er nog een aantal stappen worden genomen.

Voorstel van de 4 nieuwe ontwrichte zones:

5.200 jobs

Een bedrijf dat in een straal van 40 kilometer in zo'n erkende zone ligt, kan aanspraak maken op een korting op de bedrijfsvoorheffing. Het voordeel komt overeen met een besparing van 4 tot 5% op de loonkosten En dat voor 2 jaar. Het bedrijf moet dan wel investeren en die investering moet rechtstreeks voor nieuwe jobs zorgen. ​

Sinds de start van de steunzone Turnhout en Machelen (waar ook de regio Mechelen toe behoort) zijn er al 5.200 jobs bijgekomen. "Zo’n aanvraag is vrij eenvoudig. Vaak dienen bedrijven hun dossier in, om één dag later al goedkeuring te krijgen. Onze Voka-Kamer helpt de bedrijven met die aanvraag", zegt Wim Brillouet, manager Belangenbehartiging van Voka Mechelen-Kempen. "De steunmaatregel is in ieder geval nodig. Bedrijven zitten met de hoogste loonkosten van de afgelopen 50 jaar. Deze steunmaatregel geeft hen wat ademruimte."

"Maar daar staat ook een duidelijk engagement van de bedrijven tegenover", zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka Mechelen-Kempen. "Ze moeten lokaal investeren en die investering levert lokaal jobs op. Dat is belangrijk voor de regio."

Wim Brillouet

Manager Belangenbehartiging & Woordvoerder

Full bio of Wim Brillouet

Proximus
OV - Festival van Vlaanderen
Gent Jazz 2024
imu - vzw - Altez