Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • REELOAD installeert slimme laadsystemen

REELOAD installeert slimme laadsystemen

  • 02/01/2024

Steeds meer bedrijven maken vandaag de omslag naar elektrisch rijden. Je wagenpark vergroenen is één ding en relatief eenvoudig, maar voor al deze voertuigen voldoende oplaadinfrastructuur voorzien is vaak een hele uitdaging. Contractor REELOAD uit Bornem kan deze laadinfrastructuur snel en slim uitbreiden dankzij de ruime expertise in hoog vermogen en hoogspanning.

Het bedrijf bouwt slimme laadsystemen van 200 tot 2000 kW voor grote ontwikkelaars en laadpleinbeheerders op bedrijfsparkings, snellader hubs, bus- en truckdepots. “We zijn een no-nonsense aannemer voor slimme laadinfrastructuur”, zegt Dimitry Van Havere, CEO en medeoprichter van REELOAD. “Met ons bedrijf verzorgen we het hele ontwerp van de installatie. Daarna voeren we alle elektrotechnische en civiele werken uit die nodig zijn en nemen we de plaatsing van de installatie en de randinfrastructuur voor onze rekening. En na de oplevering staan we ook in voor het onderhoud en de eventuele uitbreiding van de infrastructuur.”

De verduurzaming van onze mobiliteit is in volle gang. Tegen 2050 wil Europa klimaatneutraal zijn en één van de manieren om onze CO2-uitstoot te verminderen is het vergroenen van ons wagenpark. De evolutie naar full-electric personenwagens zit hierdoor in een stroomversnelling en ook de markt voor elektrisch aangedreven vrachtwagens en bussen is in volle expansie. Deze doorbraak brengt echter – en zeker ook voor bedrijven – grote uitdagingen met zich mee, want al die elektrische voertuigen moeten ook opgeladen worden en daarvoor heb je voldoende oplaadpunten nodig. Met die wetenschap in gedachten nam Nicolas Greant in 2021 contact op met Dimitry Van Havere. “We draaiden op dat ogenblik beiden al heel wat jaren mee in de industriële energiesector”, vertelt Nicolas Greant, COO en medeoprichter van REELOAD.

“Voor grote energieconcerns in binnen- en buitenland – zelfs tot in Azië – bouwden we duurzame energieprojecten. Dimitry begeleidde de constructie van het grootste zonnepark van de Benelux, goed voor 300.000 zonnepanelen en zelf was ik verantwoordelijk voor de bouw van het grootste drijvende zonnepark van België. We leerden elkaar zes jaar geleden kennen, toen we samen als consultant aan de slag waren bij hetzelfde bedrijf. Met al de buzz die er was rond duurzame energie en de gaten in de markt die er duidelijk nog waren, wilde ik graag een bedrijf actief in de duurzame energiesector opstarten. En ik contacteerde Dimitry met de vraag of hij niet iemand in zijn netwerk kende die mijn medevennoot zou willen worden.”

We streven naar operational excellence.

Dimitry Van Havere, CEO & medeoprichter van REELOAD

Plaatsen en ontwerpen

REELOAD is een echt hardware bedrijf. Het is een aannemer die grotere projecten rond (ultra) snelle laadsystemen ontwerpt en bouwt. Deze systemen plaatst het bedrijf bij kantoorgebouwen, op industriële sites, op de parkings van retailers, bus- en truckdepots, tankstations en langs belangrijke verkeersassen. “Wij houden ons enkel met het ontwerp en de plaatsing van de installatie bezig”, legt Nicolas Greant uit. “We produceren zelf geen laadpalen of andere materialen en ook met de softwareoplossingen om de infrastructuur te beheren houden we ons niet bezig. Dat heeft als heel groot voordeel dat we niet aan een bepaalde producent of softwareontwikkelaar gebonden zijn. Bij elk project kunnen we onafhankelijk - en in overleg met onze opdrachtgever - kiezen voor de beste partners. 

Onze focus ligt op semi-snelle laadsystemen (11- 22 kW) en ultrasnelle laadsystemen (25-600 kW) die tot 100 km kunnen bijladen in een kwartiertje. Een bedrijf of projectontwikkelaar kan bij ons aankloppen met een kant-en-klaar plan voor een installatie. In dat geval zorgen wij enkel voor de strak geplande plaatsing. Onze werknemers nemen alle elektrotechnische en civiele werken van het aansluitpunt tot aan het laadpunt voor hun rekening en zorgen ervoor dat alle apparatuur correct geïnstalleerd en aangesloten wordt. Maar ons team van hoogopgeleide engineers, projectleiders en techniekers kan – naast het bouwen en plaatsen – ook het volledige ontwerp van een laadplein verzorgen. We hebben de expertise in huis om zowel met laagspanning als met hoogspanning te werken én zorgen er steeds voor dat een project futureproof is, wat een echte differentiator is in ons aannemerswereldje. Uitbreidingen en het implementeren van nieuwe technologieën moeten altijd mogelijk zijn. Wanneer de voorafgaande studie uitwijst dat de aansluitingen op een terrein niet zwaar genoeg zijn of maar net voldoen of dat er niet voldoende vermogen beschikbaar is, kunnen we één of meerdere hoogspanningscabines voorzien en bouwen. Ook extra solar- en/of batterijoplossingen kunnen we in het plan integreren.”

Onze medewerkers krijgen allemaal de kans om medevennoot te worden. Op die manier zijn we allemaal ondernemer en plukken we samen de vruchten van onze groei.

Nicolas Greant, COO & medeoprichter van REELOAD

Preventief onderhoud

Naast het ontwerpen en bouwen, specialiseert REELOAD zich ook in het onderhouden van de geplaatste laadinstallaties. “Voor de bedrijven waar we installaties plaatsen is het essentieel dat deze performant zijn én altijd werken”, weet Nicolas Greant. “Want wanneer een voertuig niet opgeladen kan worden, kan er letterlijk niet verder gewerkt worden. We voorzien daarom sowieso in een jaarlijks preventief onderhoud, om problemen zoveel mogelijk te voorkomen en de productgarantie te garanderen. En wanneer er toch een onderbreking is, staan onze techniekers paraat om snel en efficiënt te depanneren. Hierdoor zijn we flexibel en dynamisch, wat toch uniek is in onze sector.”

Snelle groei

REELOAD mag dan wel een jonge onderneming zijn, het bedrijf heeft zijn start zeker niet gemist. “We groeien heel snel”, vertelt Dimitry Van Havere. “In ons eerste jaar plaatsten we 800 laadpunten, draaiden we al een omzet van meerdere miljoenen euro’s en in ons tweede jaar verdubbelden we die. En we blijven ambitieus, want het doel voor 2024 is opnieuw een verdubbeling van onze omzet. Onze activiteiten situeren zich op dit moment vooral in België, met enkele projecten in Nederland en Luxemburg. Maar de bedoeling is zeker om de actieradius te vergroten. De komende jaren willen we graag ook stappen zetten in Frankrijk en ook Duitsland staat op onze radar. Om die groei aan te kunnen moeten we ook op het gebied van personeel blijven investeren. Vandaag zijn we met veertien vaste mensen, eind 2024 willen we werken met een team van minstens vijfentwintig mensen. Als je kijkt naar het aantal mensen dat zich bij grote aannemers uitsluitend focust op laadinfrastructuur, dan is dat een behoorlijk aantal. Bovendien werken we met twee vaste ateliers voor onze bordenbouw en een aantal grondwerkers die fulltime voor ons actief zijn, waardoor we op korte termijn zeer grote projecten kunnen uitrollen.”

Samen ondernemen

Dankzij de snelle groei, de kwalitatieve dienstverlening, de focus op veiligheid (cfr. VCA** certificaat) en de innovatieve en dynamische aanpak mag REELOAD nu al projecten uitvoeren voor grote projectontwikkelaars en gekende spelers op de mobiele energiemarkt zoals Allego, TotalEnergies en Tesla. “Daar zijn we als jong bedrijf uiteraard trots op”, besluit Nicolas Greant. “Maar we werken er ook hard voor. We zijn lid van de sectorfederatie EV Belgium en in ons bedrijf streeft iedereen naar operational excellence. Een fout maken kan, maar het is absoluut de bedoeling dezelfde fout geen twee keer te maken. Die insteek kenmerkt al onze mensen, iedereen is voor een stukje werkverbeteraar. Iedereen werkt hier hard en graag. Dat is ook de reden dat we onze medewerkers allemaal de kans geven om medevennoot te worden. Op die manier zijn we allemaal ondernemer en plukken we samen de vruchten van onze groei.”

We halen heel wat kennis uit het Voka Accelero-traject.

Dimitry Van Havere, CEO & medeoprichter van REELOAD

Omdat groeien niet vanzelfsprekend is en gepaard gaat met uitdagingen, nemen Dimitry en Nicolas samen deel aan het Accelero-traject van Voka – KvK Mechelen-Kempen. “De bedoeling is steeds om onze onderneming naar een hoger niveau te tillen en de toekomstige groeipijnen een stapje vóór te zijn”, zeggen de ondernemers. “In de praktijk is dat niet altijd evident en daarom is een traject zoals Accelero heel leerrijk.”

“Het is om te beginnen best verrijkend om met een groep van gelijkgestemde ondernemers en CEO’s regelmatig samen te komen”, vertelt Dimitry Van Havere. “Je weet dat je met vergelijkbare uitdagingen en obstakels moet omgaan, dus je kan veel van elkaar leren. Maar ook gewoon al het praten over je bedrijf met andere ondernemers is zeer nuttig. Onze sector is sowieso een netwerkbusiness. Het is belangrijk om top of mind te blijven bij klanten. Door tijdens het Accelero-traject over onszelf te praten, versterken we onze pitch en oefenen we hoe we een goede indruk kunnen maken.”

Groepssessies en individuele begeleiding

Ook de verschillende thematische sessies en de indivuele coaching zijn voor de zaakvoerders van REELOAD een meerwaarde. “We halen er heel wat nieuwe kennis uit”, getuigt Nicolas Greant. “Zeer verhelderend waren de sessies rond HR-beleid, groeien en schalen en strategie. Maar ook de individuele begeleiding door een ervaren coach is stimulerend. Die gaat echt samen met jou aan de slag rond zeer specifieke uitdagingen en groeipijnen.”

Er start een nieuwe Voka Accelero voorjaar 2024. Meer info vind je hier.

Jouw advertentie in Ondernemers?

Adverteren via Voka Mechelen-Kempen

Klik hier

Artikel uit publicatie