Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Q-Lite laat jouw boodschap opvallen

Q-Lite laat jouw boodschap opvallen

  • 03/04/2024

Q-Lite, de producent van toonaangevende totaaloplossingen in digitale communicatie, is zonder dat we er ons bewust van zijn een constante in ons leven. Bijna dagelijks passeren we allemaal wel ergens een digitale display van het bedrijf uit Baarle-Hertog. Dat gaat van groene apothekerskruizen aan gevels, over digitale scoreborden langs sportvelden en in sporthallen tot digitale informatie- en reclameschermen, zowel indoor als in de openlucht.

“We zijn met meer dan 50.000 operationele digitale informatieschermen de absolute marktleider in de Benelux en één van de grotere spelers in West-Europa”, zegt commercieel directeur Jacco Zwart. “Zo is het grootste transparante ledscherm van Europa, een scherm in winkelcentrum Hoog Catharijne in Utrecht dat 200 m2 groot is, van onze hand.”

Al sinds de oprichting in 1990 is Q-Lite gevestigd in Baarle-Hertog. Aanvankelijk produceerde het bedrijf enkel eenvoudige lichtkranten, toen nog met alleen single color LED’s. “Dat is een simpel en robuust product, makkelijk te gebruiken, maar toch zeer efficiënt voor korte tekstboodschappen”, vertelt duurzaamheidsmanager Jeroen Raeijmaekers. “Het is een product, weliswaar nu met modernere technologie, dat we nog steeds in portefeuille hebben en dat nog voor zeer veel toepassingen gebruikt wordt. Maar vandaag doen we véél meer dan dat. 

We zijn de afgelopen 35 jaar uitgegroeid tot een expert in totaaloplossingen voor digitale communicatie en zijn intussen de grootste full service organisatie voor zowel hardware als software. Dat wil zeggen dat je bij ons alles onder één dak kan vinden. Met onze eigen R&D-afdeling ontwikkelen we een volledig gamma aan beeldschermoplossingen, indien nodig op maat van een specifiek project. Daarna staan we in voor de productie en levering. En waar nodig nemen we ook het projectmanagement, beheer én onderhoud van de schermen voor onze rekening. Heel kort door de bocht ontwerpen en produceren we schermen voor reclametoepassingen, parkeerbegeleiding en informatieverspreiding.”

We kiezen steeds voor kwaliteit, duurzaamheid en innovatie.

Q-Lite

Belgische en Nederlandse markt

Q-Lite doet dit vandaag met bijna 120 medewerkers op vier locaties (Baarle-Hertog, Kortrijk, Alblasserdam en Alkmaar). Samen goed voor een omzet van meer dan twintig miljoen euro per jaar. De vestiging in Baarle-Hertog - nog altijd de hoofdzetel - is intussen uitgegroeid tot een site van 6.000 m2, gebouwd over de landsgrenzen heen. “De Belgisch-Nederlandse grens loopt letterlijk door onze fabriek heen”, weet Jacco Zwart. “Dat zorgt voor uitdagingen, maar heeft ook voordelen. Zo zijn we bijvoorbeeld open op alle Belgische en Nederlandse feestdagen, omdat de Belgische medewerkers werken op de Nederlandse feestdagen en omgekeerd (lacht). Onze focus ligt op de Belgische en Nederlandse markt, maar daarnaast realiseren we ook regelmatig projecten in Luxemburg en Frankrijk. En voor speciale projecten durven we ook wel eens verder te kijken. Zo hebben we onlangs aan Egypte een eerste serie van vijfentwintig led displays voor de nieuwe trein- en metrostations in Cairo (nieuwe stad) geleverd.” 

Q-Lite laat jouw boodschap opvallen

Kwalitatief en innovatief

We ontwerpen en produceren oplossingen voor verschillende sectoren en voor elke mogelijke situatie”, vervolgt Jeroen Raeijmaekers. “We kiezen steeds voor kwaliteit, duurzaamheid en innovatie. Als bedrijf zijn we uniek omdat we onze hard- en software voor onze eigen systemen in eigen huis ontwikkelen en omdat we zelf produceren en assembleren in West-Europa. We bieden hierdoor een zeer ruim aanbod in standaard- en maatwerkoplossingen aan in verschillende displaytechnieken zoals LED, LCD en E-ink. We zijn ook van alle markten thuis en bieden oplossingen voor verschillende sectoren: openbaar vervoer, steden en gemeenten, verkeer, retail, sport, reclame, industriële omgevingen en boardrooms.” Het aanbod verschilt wel tussen België en Nederland. “Dat is grotendeels het gevolg van verschil in regelgeving, al zijn er ook wel culturele verschillen”, vertelt Jeroen Raeijmaekers. “Zo zijn de apothekerskruizen bijvoorbeeld enkel verplicht in België en mogen er in Nederland wel digitale reclamemasten langs snelwegen geplaatst worden. Aan Belgische sportclubs leveren we vooral eenvoudige lichtkrant scoreborden, terwijl in Nederland zelfs de kleinste club al opteert voor fullcolour scoreborden.” 

De Belgisch-Nederlandse grens loopt letterlijk door onze fabriek heen, een site van intussen 6.000 m2.

Q-Lite

75% minder energie

Op dit ogenblik is Q-Lite in Vlaanderen druk in de weer met een grote opdracht voor De Lijn. “We gaan de komende jaren tot wel 500 nieuwe digitale haltedisplays plaatsen”, verduidelijkt Jacco Zwart. “Deze nieuwe generatie informatieschermen vervangen de oude haltedisplays die aan het einde van hun levensduur zijn. De Lijn wil met de nieuwe, uniforme informatieschermen tegemoetkomen aan de behoefte aan duidelijke en betrouwbare reisinformatie in realtime. Onze nieuwe schermen verbruiken tot 75 procent minder energie dan de huidige exemplaren. En met het oog op de toekomst kunnen we de digitale led-informatieschermen op termijn eenvoudig herstellen, efficiënt upgraden en handmatig demonteren in zuivere grondstoffen. Naast de productie en de installatie, zal Q-Lite daarom ook vijftien jaar lang instaan voor het onderhoud van deze schermen. Als eerste zijn in 2024 de Antwerpse busen metrostations aan de beurt. Later volgen de overige Vlaamse provincies.”

Jouw advertentie in Ondernemers?

Adverteren via Voka Mechelen-Kempen

Klik hier

Artikel uit publicatie