Skip to main content
Map
  • Nieuwe conjunctuurbarometer Voka - Mechelen-Kempen

Nieuwe conjunctuurbarometer Voka - Mechelen-Kempen

  • 03/05/2021

Nog voor de zomer zullen er meer dan 5.000 openstaande vacatures beschikbaar zijn in de regio Mechelen en 
Kempen. Dat blijkt uit de nieuwste conjunctuurbarometer van Voka - Mechelen-Kempen, die zes maanden 
vooruit kan kijken in de tijd. Zonder nieuwe lockdown, staat de teller in juni op 5.137, tegen september al op 
5.675. “Dat is de voorbije 15 jaar nog maar twee keer voorgekomen”, zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder 
van Voka - Mechelen-Kempen.

Het gaat ontzettend hard op de arbeidsmarkt. Dat toont een analyse 
van Voka – Mechelen-Kempen aan. “Corona lijkt geen vat meer te hebben op de jobmarkt in onze regio, als je de cijfers ziet. En dat is heel straf aangezien onze bedrijven uit de grootste economische crisis in vredestijd proberen te geraken”, zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka - Mechelen-Kempen.

openvacatures

Met de conjunctuurbarometer kan de Voka-Kamer in Mechelen-Kempen zes maanden vooruitkijken in de tijd. De prognose is gebaseerd op berekeningen van prof. dr. Guido Van Rompuy (KU Leuven), hoogleraar economie en econometrie. In maart 2021 waren er volgens de cijfers van de VDAB 4.808 openstaande vacatures in de regio Mechelen (2.398) en Kempen (2.410). “Volgens onze analyses gaat dat cijfer tegen juni oplopen naar 5.137. We moeten teruggaan tot februari 2020 om nog zo’n hoog cijfer te zien. Dat was vlak voor de coronacrisis in ons land is uitgebroken”, zegt Laveren.

Maar er is meer. Want volgens de Voka-analyse zijn er tegen september 5.675 openstaande vacatures in de regio. Ongeveer fifty-fifty verdeeld tussen de arrondissementen Mechelen en Turnhout. “In de voorbije 15 jaar is het nog maar twee keer gebeurd dat er meer dan 5.600 vacatures tijdelijk bleven openstaan. Met onze bedrijven en met het beleid moeten we daar nu mee bezig zijn. Als we snel en sterk uit de crisis willen geraken kunnen we ons niet permitteren dat onze groei stokt of zelfs stopt, omdat we de jobs niet ingevuld krijgen.”

Bij de openstaande vacatures in de 
regio is er vooral vraag naar schoonmaak- en onderhoudspersoneel (17%), bouwvakkers en bouwtechnici (14%), verzorgend personeel (5%) en industriële technici (5%).

Als we niet alleen kijken naar de openstaande vacatures, maar ook naar de nieuwe jobs die er bij komen, dan zien we ook hier een positief beeld. Volgens de analyses zullen er in de maand 
september van dit jaar meer dan 3.000 jobs worden geregistreerd via de officiële kanalen van de VDAB. Dat zou het op één na hoogste cijfer zijn van de voorbije 15 jaar. Al deze berekeningen zijn onder voorbehoud dat er geen nieuwe lockdown of een nieuw pakket aan verstrengde maatregelen voor bedrijven volgen.
Hoe zit het dan met het aantal werklozen? Dat daalt significant. En gaat ook naar het niveau van vóór de coronacrisis. In de regio Mechelen-Kempen waren er in maart 11.918 niet-werkende werkzoekende mannen en 9.683 vrouwen. Tegen september daalt dat aantal nog met enkele honderden. 

262.000 HANDEN

In december 2019 liet Jan Jambon, Vlaams minister-president, weten dat hij vanuit de Vlaamse regering de 5.000 openstaande vacatures in de regio Mechelen-Kempen wilde helpen invullen.  “We staan nu terug op dat punt. En het moet terug de ambitie zijn om die jobs in te vullen”, zegt Tom Laveren. “We mogen daar niet mee wachten want onze economie mag niet achterop lopen. Als we willen dat onze economie goed uit de crisis komt, dan moeten we hierop inzetten. Volgens het IMF zal de economische activiteit in de Verenigde Staten in 2022 met 6 procent toenemen in vergelijking met 2019. In China met 17,3%, in Europa met amper 1,2 procent. Als we onze vacatures niet ingevuld krijgen, dreigt onze economie nog trager op gang te komen.” 

conjunctuurbarometermaart2021

Voka stelt onder meer de jobbonus voor, die het verschil tussen werken en niet werken groter moet maken. Er zijn in de regio ook tienduizenden mensen tijdelijk werkloos door corona. “In de maand april krijgen in heel Vlaanderen zo’n 40.000 tijdelijk werklozen een eerste mail met opleidingen. Ze kunnen dat  aanbod bekijken en aangeven waar hun interesse ligt. Dit moet hen aansporen om meer opleidingen te gaan volgen”, zegt Laveren. Voka Mechelen-Kempen kijkt ook naar de 131.151 inactieven die er in de regio zijn. Het gaat om 55.616 inactieven in het arrondissement Mechelen en 75.535 in het arrondissement Turnhout. Wie inactief is, zoekt – om uiteenlopende redenen – niet naar werk. “We gaan die 262.000 handen goed kunnen gebruiken. Ze mogen niet te lang aan de zijlijn staan”, klinkt het. 

INJECTIE

De conjunctuurbarometer zoomt ook in op evoluties in de bouw- en autosector. “Onze blik reikt nu tot september 2021. En uiteraard zijn we heel voorzichtig met voorspellingen. Onze eerdere analyse voor de bouwsector blijft overeind. In januari van dit jaar hebben we met de eerste conjunctuurbarometer gezegd dat de bouwsector piekt. Die voorspelling houdt stand in onze nieuwste analyse. Van nu tot en met september blijft het totale aantal bouwvergunningen 34 procent hoger liggen dan vorig jaar en 20 procent hoger dan in 2019. Vooral in de residentiële bouw zet de stijging zich door. We zien wel dat vanaf april de stijging minder uitgesproken wordt.”Ook de autosector klimt naar het niveau van voor de coronacrisis. Maar het zijn vooral bestelwagens die het zeer goed doen. Bij personenwagens is de verkoop eerder normaal in vergelijking met twee jaar geleden. 
 
Voor de conjunctuurbarometer is Voka – KvK Mechelen-Kempen een samenwerking aangegaan met prof. dr. Guido Van Rompuy (KU Leuven), hoogleraar economie en econometrie. Elk kwartaal geven we een update van de huidige economische situatie in de regio. En kijken we ook zes maanden vooruit. Volg op onze social media zeker het Voka Facts-journaal met Tom Laveren en Xavier Taveirne voor meer details.

Contactpersoon

Kristel Goffin

Communicatiemanager

imu - vzw - obd
imu - vzw - DNCM
imu - vzw - Recupel
Advertentie VanRoey- nov
AW_Digitalisering
AW_Welt_6stappenplan
imu - vzw - salesforce
Proximus
AW_Welt Whitepaper Inclusieve leidinggevende
imu - vzw - recupel

Artikel uit publicatie