Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • NEKTARI stelt kennis en expertise ter beschikking van start-ups en scale-ups

NEKTARI stelt kennis en expertise ter beschikking van start-ups en scale-ups

  • 02/01/2024

NEKTARI, het maatwerkbedrijf uit Klein-Brabant, zet de jongste jaren volop in op partnerships met start-ups. Deze samenwerkingen kunnen vele vormen aannemen: van losse klant-leverancier relatie, over preferred partnership of het nemen van een participatie in de start-up tot het samen oprichten van een nieuwe bv of vzw. “De afgelopen vijf jaar hebben we samenwerkingen opgezet met een twintigtal start-ups”, zegt gedelegeerd bestuurder Bruno De Maeyer. “Uiteraard zijn dat nog niet allemaal succesverhalen, maar een aantal van die bedrijven heeft toch al een zeer mooi groeitraject afgelegd.”

Met meer dan 650 medewerkers is NEKTARI uit Puurs één van de grootste werkgevers in de regio. De vzw focust zich met een zeer divers aanbod aan economische activiteiten -verzameld in de werk-poot Flexpack - op sociaal en waardengericht ondernemen. “We zijn en blijven een sociale ondernemer”, vertelt Bruno De Maeyer. “De voornaamste doelstelling van Flexpack blijft mensen in kwetsbare (arbeids)situaties tot een duurzame job brengen. Alleen zijn er veel verschillende manieren om dit te doen. Minder dan tien jaar geleden was de sector van de Fast-moving consumer goods goed voor 95% van onze omzet. Maar op een bepaald moment beseften we dat zo sterk afhankelijk zijn van één sector ons kwetsbaar maakte en dat op deze werkvloeren niet alle talenten tot hun recht kwamen. Om onze economische draagkracht te versterken zijn we gaan inzetten op een breder aanbod van producten en diensten. Dankzij die verbreding kunnen we vandaag onze zeer diverse doelgroep van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt heel wat verschillende uitdagingen aanbieden en hen alle kansen bieden om hun talenten te ontwikkelen.”

We ondersteunen startende bedrijven met disruptieve businessmodellen.

gedelegeerd bestuurder Bruno De Maeyer

Ontzorgen

Eén van de nieuwe diensten waarop NEKTARI sinds 2017 inzet is het ontzorgen van start-ups en scale-ups van allerlei supply chain activiteiten, zoals stockage, aankoop, productie, verpakking en distributie. “Veel starters beginnen in hun keuken of garage”, weet Bruno De Maeyer. “De eerste maanden functioneren die op enthousiasme en werklust, maar al snel botsen ze in die keuken of garage op – soms letterlijke – muren. Ze verliezen kostbare tijd met het klaarmaken van bestellingen, met het vullen van dozen of het inpakken van producten. Met dat logistieke traject kunnen wij hen helpen, zodat de startende ondernemer terug de tijd krijgt om te focussen op de product- of dienstontwikkeling en de verkoop. Wij zorgen voor ruimte om hun producten op te slaan en voor extra handen om het werk te verlichten. In het begin gaat het meestal om kleine volumes en enkele mensen. Maar kleine bedrijven worden groot en wanneer de starter groeit, groeit ook de tewerkstelling voor onze Flexpack productiemedewerkers.”

Labrints

Door regelmatig met startende bedrijven in zee te gaan, leerde NEKTARI de noden van deze bedrijven beter kennen. En dat resulteerde al snel in intensere samenwerkingen. “Met start-ups die inzetten op disruptieve businessmodellen, artisanale producten of circulaire activiteiten denken we graag mee”, legt Bruno De Maeyer uit. “We gebruiken bijvoorbeeld onze kennis en expertise om hun businessplan bij te schaven. Of we participeren, door een lening aan te bieden of door machines te financieren. En wanneer we heel sterk in een idee geloven, ontstaat daar soms zelfs een nieuw bedrijf uit. Zo hebben we samen met wereldkampioen barista Peter Hernou Labrints bv opgericht. Met dat bedrijf ontwikkelden we een toestel dat de barista ontlast van het opschuimen van melk. Dit toestel bevat innovatieve technologie die verschillende soorten melk (dierlijk en plantbased) en de aangeboden hoeveelheid herkent en deze automatisch opschuimt en opwarmt volgens het gewenste recept. In februari rollen de eerste honderd toestellen van de band en kan de verkoop starten. Op dit moment produceren we nog in het buitenland, maar het is de bedoeling dat de productie snel naar Puurs komt en dat Flexpack-medewerkers deze hoogtechnologische toestellen gaan bouwen.”

Veel starters beginnen in hun keuken of garage en botsen al snel op muren.

gedelegeerd bestuurder Bruno De Maeyer

Erkenning

De eerste Labrints-toestellen moeten dus nog aan de barista gebracht worden, maar intussen vinden steeds meer start-ups en scale-ups de weg naar NEKTARI. “We zijn onlangs een partnership aangegaan met Komrads”, vertelt Bruno De Maeyer. “Voor deze producent van sneakers gemaakt van hergebruikte en gerecycleerde materialen verzorgen we nu de e-commerce activiteiten. Maar ook hen gaan we waar nodig verder ondersteunen qua circulaire ontwikkeling.” Dankzij deze innovatieve samenwerkingen met start- ups en scale-ups won NEKTARI dit jaar de Prijs Innovatief Ondernemen van Voka – KvK Mechelen-Kempen. “We zijn heel trots dat onze innovatieve focus op inclusie, ontwikkeling en sociaal ondernemerschap niet onopgemerkt bleef”, besluit Bruno De Maeyer. “Het zijn belangrijke tekenen van erkenning voor onze medewerkers en voor iedereen die met NEKTARI verbonden is. Het sterkt ons ook om te blijven inzetten op innovatie en communicatie. Want alleen op die manier kunnen we al onze medewerkers kwalitatieve uitdagingen blijven bieden en vooral samen met lokale bedrijven en overheden het sociaal en economisch weefsel in de regio versterken, zodat niemand wordt achtergelaten in onze samenleving.”

Jouw advertentie in Ondernemers?

Adverteren via Voka Mechelen-Kempen

Klik hier

Artikel uit publicatie