Met haar start-up ‘Galerie Charlie’, een online kunstgalerie, maakt Hilke Charels (34) kunst toegankelijk voor mensen met een start-upbudget. Want de kunsthandel is volgens de jonge onderneemster nog te vaak ontoegankelijk en elitair. “Ik wil hedendaagse kunst aanbieden aan een publiek dat anders niet de weg vindt naar kunstgaleries”, zegt Hilke. “Via een online aanbod en met behulp van regelmatige expo’s op unieke locaties. Op die manier tonen we mensen dat originele kunst niet onbetaalbaar hoeft te zijn.”
Stijn Meuris vroeg het zich in de jaren negentig van de vorige eeuw al af: ‘Wat is kunst?’. Wel, voor de meesten van ons begint kunst met een replica van een gekend werk aan de muur van een studentenkamer. Het probleem is dat het voor een groot deel van de kunstliefhebbers veel te lang duurt vooraleer ze die replica kunnen vervangen door een origineel werk. “Al van in mijn studententijd ben ik erg gepassioneerd door kunst”, vertelt Hilke.
“Maar het werd stilaan een frustratie dat mooie kunst precies niet voor mezelf en de mensen van mijn generatie weggelegd was. Klassieke kunstgalerijen zijn zeer hoogdrempelig. Omwille van de hoge of onduidelijke prijzen, maar ook omwille van de elitaire sfeer die er soms heerst. Veel van mijn vrienden – nochtans kunstliefhebbers, die graag willen investeren in opkomende talenten – durven er zelfs niet binnenstappen.”
Concrete vorm
Met Galerie Charlie wil Hilke daar verandering in brengen. “Ik liep al lang rond met het idee om op een alternatieve manier kunst aan te bieden”, legt de galeriehoudster uit. “Maar omdat ik de stap nog niet durfde zetten was ik met mijn diploma culturele studies in dienstverband aan de slag in de marketing- en communicatiesector.
Via mijn buurvrouw kwam ik in contact met Voka – Mechelen-Kempen en schreef ik me in september 2021 in voor het Bryo stand-up-traject. Dit programma speciaal voor mensen die wel een idee hebben waarmee ze willen ondernemen, maar nog geen concreet plan, gaf me het laatste duwtje dat ik nodig had om effectief van start te gaan. Dankzij het Bryo-traject kregen mijn ideeën vorm en vier maanden later zat ik bij de notaris om mijn vennootschap op te richten. Met de steun van mijn vriend gaf ik mijn vaste job op, haalde ik mijn spaargeld van de bank en ben ik er volop voor gegaan.”
Betaalbare Belgische kunst
Een online kunstgalerie is in ons land nog een echte nieuwigheid en Hilke moest van nul beginnen. “Ik was al lang een kunstliefhebber, maar had helemaal nog geen netwerk”, vertelt ze. “De eerste maanden heb ik heel veel moeten lezen en studeren. Ik ben kunstenaars waarmee ik graag wilde samenwerken gaan opzoeken en ben op zoek gegaan naar manieren om klanten te bereiken. In FabRik organiseerde ik mijn eerste expo, waar ik ‘mijn kunstenaars’ aan het publiek voorstelde.” Na die eerste expo ging de online galerie met werken van beloftevolle Belgische kunstenaars van start. Klanten kunnen via de website galeriecharlie.be kennismaken met de kunstenaars en de werken.
“Wanneer er interesse is in een werk, kunnen ze dan een afspraak maken”, licht Hilke toe. “In een speciaal hiervoor ingerichte ruimte in ons huis aan de Onze-Lieve-Vrouw- over-de-Dijlekerk in hartje Mechelen presenteer ik het werk dan op de manier dat het in hun woning zou kunnen hangen of staan. En wanneer mensen dat graag willen, kunnen ze ook kennis maken met de kunstenaar. Je vindt bij Galerie Charlie werken tot 5.000 euro, maar ook voor minder dan 500 euro vind je al mooie, unieke werken met certificaat. Ik wil zo laten zien dat goede originele kunst niet peperduur hoeft te zijn.”
Hedendaagse kunst hoeft niet peperduur te zijn
Hilke Charels
A tot Z
Indien gewenst gaat Galerie Charlie nog een stap verder dan enkel werken uit de collectie presenteren. “Uniek in mijn aanbod is de begeleiding van A tot Z”, weet Hilke. “Ik leer de mensen en hun woning dan eerst beter kennen. Zo kan ik gericht advies geven bij de keuze van een werk op maat van het interieur, de persoonlijke smaak en het beschikbare budget. Ik kan dan ook bij de kunstenaars waarmee ik samenwerk efficiënt op zoek gaan naar het perfecte werk. En eens de keuze gemaakt, zorg ik voor een verzekerde levering en installatie thuis, zodat het werk op de best mogelijk manier gepresenteerd wordt.”
Warm
Maar of het contact met Galerie Charlie nu online plaatsvindt, tijdens één van de expo’s of op bezoek bij Hilke thuis, belangrijk is en blijft dat de kunst op een ongedwongen manier aan de liefhebbers gepresenteerd wordt. “Ik wil kunst toegankelijker maken, dus de drempel moet laag blijven”, besluit Hilke. “Op termijn droom ik zeker van een echte fysieke galerie in Mechelen, want ik heb mijn hart hier verloren. Maar dat zal dan zeker geen elitaire en steriele exporuimte worden. Het warme, bijna huiselijke gevoel zal altijd het handelsmerk blijven van Galerie Charlie.”