Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Evert Delanoye wil werk maken van de ontknoping van de N16

Evert Delanoye wil werk maken van de ontknoping van de N16

  • 02/01/2024

Kersvers voorzitter van Voka Lokaal Klein-Brabant/Vaartland zet zich schrap voor het verkiezingsjaar. In de gemeentes Bornem, Puurs-Sint-Amands en Willebroek trekt hij mee aan de kar voor meer industriegrond, het vereenvoudigen van vergunningen, het activeren van mensen, meer investeringen en de ontknopingen van bedrijventerreinen. Toch staat in zijn regio één strijdpunt met stip op nummer 1: de mobiliteit leefbaar houden.

Wat is de grootste troef van ondernemen in de regio Klein-Brabant/Vaartland?

“In veel regio’s kan je zeggen dat de geografische ligging uitstekend is, maar in Klein-Brabant/Vaartland is dat echt wel een onmiskenbare troef. We liggen juist in het midden van de ruit Antwerpen-Mechelen-Brussel-Gent. De regio is dan ook nog eens omgeven door economisch nuttig water, dat scheepvaart mogelijk maakt. Onze regio is hierdoor sterk in sterke sectoren met veel grote bedrijven. Naast de logistieke sector is ook de farmaceutische sector zeer goed vertegenwoordigd. Maar het is zeker geen monocultuur van grote bedrijven. De gemeentebesturen verliezen ook de kleine ondernemingen niet uit het oog en organiseren verschillende initiatieven om beginnende ondernemers te ondersteunen.”

"Stilstaan kost geld aan het klimaat, aan de economie, én aan de mens. Mobiliteit blijft voor ons dé cruciale peiler voor de welvaart."

Evert Delanoye

Als je uit de standpunten van Voka één initiatief naar voren mag schuiven in jouw regio, welk zou het zijn?

“Het grootste strijdpunt in de regio is de ontknoping van de gewestweg N16. Dat is een levensader die voor onze drie gemeenten van belang is. De aansluitingen, zeker in Puurs ter hoogte van de A12, moeten aangepakt worden. De baan is volledig aan het dichtslibben, de weg kan de verkeersdruk niet aan. Al die tijd dat mensen en voertuigen stilstaan, is verloren. Stilstaan is slecht voor het klimaat, de economie, én de mens. Mobiliteit blijft voor mij dé cruciale peiler voor de welvaart. Gemeentes en bedrijven moeten dus de nood aan snelle actie heel duidelijk maken bij de provincie, samen de druk hoog blijven houden en aandringen op investeringen.”

“Daarnaast zou ik er nog een extra puntje aan willen toevoegen rond het afschakelplan elektriciteit. Bornem en Puurs-Sint-Amands zijn bij de eerste om te worden afgeschakeld. Dat kunnen we niet meer wijzigen, maar we kunnen wel samen met gemeenten en bedrijven bekijken hoe we de economische impact zo klein mogelijk kunnen houden.” 

Evert Delanoye richtte in 2005 EcoWell op, een gespecialiseerde groothandel in recycling kunstmaterialen. Begin 2023 nam hij in Voka Lokaal Klein-Brabant/Vaartland de voorzittersfakkel over van Rudi Cleymans.

Artikel uit publicatie