Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • EMDS en Gimat blinken uit in service en expertise voor zware industrie

EMDS en Gimat blinken uit in service en expertise voor zware industrie

  • 12/05/2023

Als energieke motor en drijfveer van twee succesvolle - zelf opgerichte - bedrijven mogen we Gino Dierckx uit Herentals absoluut een echte ondernemer noemen. In minder dan twintig jaar bouwde hij EMDS (European Machine Delivery & Service) - een bedrijf gespecialiseerd in engineering, montage en service voor de zware industrie – uit tot een vaste waarde in de sector en vijf jaar geleden bracht hij met de oprichting van Gimat een deel van de activiteiten onder in een apart bedrijf.
 

Wanneer je met Gino Dierckx afspreekt op zijn bedrijf aan de Wolfstee in Herentals, moet je hem meestal niet achter zijn bureau gaan zoeken. De zaakvoerder is prominentaanwezig, aanspreekbaar voor iedereen en niet te beroerd om een handje toe te steken. “Bureauwerk dat is voor de vroege ochtend”, lacht Gino Dierckx. “Ik ben een vroege vogel, om vijf uur kan je me meestal al achter mijn bureau vinden. Die eerste uren van de dag – nog voor het ontbijt - zijn daar mijn productiefste. Vanaf dat de gasten binnenkomen zijn er vaak andere katjes te geselen en verschuift mijn focus.”

In het gat gesprongen

EMDS is een algemeen technischservice- en installatiebedrijf. “We leveren allround services en maintenance voor de industrie en bouwsector”, legt Gino Dierckx uit. “Denk bijvoorbeeld aan het assembleren, herstellen en onderhouden van industriële toepassingen en technische installaties, zoals bunkers, transportbanden, pneumatische installaties en doseer- en weegtoestellen.

Ik ben in 2008 gestart met het bedrijf, nadat mijn werkgever – een fabrikant-van betoncentrales – failliet ging. Ik was in dat bedrijf als jonge kerel na mijn opleiding tot elektricien gestart als technieker en vervulde er in de loop der jaren een aantal verschillende functies. Door het faillissement kwamen een groot aantal klanten – die nood hadden aan onderhoud van hun installaties – in de kou te staan. Ik zag een opportuniteit en ben met EMDS in dat gat gesprongen. Op het moment dat ik van start kon gaan, stond er al zoveel werk op de planning dat ik het alleen al niet meer aankon.Met Bert Verherstraeten en Mario Wouters kon ik gelukkig onmiddellijk twee collega’s uit mijn oude ploeg in dienst nemen. Mensen met veel ervaring en uit het juiste hout gesneden. Het feit dat ze beiden vandaag – intussen als vennoot (Bert bij EMDS en Mario bij Gimat) - nog aan boord zijn, bewijst dat ik destijds een hele goede keuze gemaakt heb.”

Tweede bedrijf

Keuzes maken is iets dat een bedrijfsleider voortdurend moet doen. Door het goede werk en de mond-tot-mondreclame die zijn werk deed, groeide het klantenbestand gestaag aan. “Daarnaast begonnen we op vraag van onze klanten – aangezien we de expertise hadden vanuit onze vorige job –-ook volledige betoncentrales te bouwen”, vervolgt Gino Dierckx.“Het aantal medewerkers bleef stijgen en ook de omzet groeide tien tot vijftien procent per jaar. Daarom besloten we in 2019 Gimat op te richten. Met dit bedrijf leggen we ons volledig toe op het bouwen en plaatsen van nieuwe-betoncentrales. Hierdoor leggen we met EMDS weer volledig de focus op service en maintenance. Mario coördineert de activiteiten van Gimat en Bert en-ik concentreren ons meer op EMDS.”

Dankzij ons sterke team kunnen we iedere uitdaging aan

Gino Dierckx

Veelzijdig team

De twee bedrijven zijn vandaag zeer compatibel. EMDS is de constante factor, met langlopende onderhoudscontracten én een vast team van medewerkers. “In totaal werken we vandaag met een dertigtal vaste medewerkers”, vertelt Gino Dierckx. “Gemiddeld voeren we met EMDS zo’n 1.500 opdrachten per jaar uit. Dat kan gaan om het vervangen van een klein wisselstuk tot het implementeren van een groot project. Op jaarbasis spreken we dan toch over een vijftal- projecten met een kostprijs tussen de 250.000 tot 500.000 euro. 

Onze grote sterkte is de veelzijdigheid van onze mensen. We beschikken over specialisten op elk gebied en kunnen dus iedere onderhoudsuitdaging aan. Doordat we ook een eigen atelier hebben, kunnen we het nodige voorbereidende werk in eigen huis doen. Al blijft dat beperkt, slechts tien procent van ons werk voeren we-uit in ons atelier, al de rest is op locatie. Binnen EMDS is de grootste uitdaging vandaag ons sterke team op niveau houden. Goede technische mensen zijn een schaars goed op de arbeidsmarkt en doordat we heel veel op locatie werken moeten onze mensen ook best flexibel zijn. Technische profielen kunnen bij-ons een mooi loon verdienen, maar er staat wel wat tegenover. Die match vinden, is geen makkelijke opdracht. Gelukkig slagen we daar met de nodige inventiviteit wel in, maar wanneer jullie me enkele goede industriële elektriciens aan de hand kunnen doen, dan mogen die onmiddellijk beginnen (lacht).”

Projecten op maat

Gimat heeft een projectgestuurde organisatie. “Gemiddeld bouwen we met Gimat een vijftal betoncentrales per jaar”, licht Gino Dierckx toe. “Dit zijn-altijd stevige projecten met een kostprijs tussen de 300.000 tot twee miljoen euro of zelfs meer. Met Gimat staan we in voor zowel de ontwikkeling en de-projectengineering, als voor de montage van die centrales. Waar mogelijk met eigen mensen, maar uiteraard doen-we voor bepaalde zaken wel een beroep op betrouwbare onderaannemers. Elke betoncentrale is uniek. Je moet altijd rekening houden met de locatie waarde centrale gebouwd moet worden, met de hoeveelheden die verwerkt moeten worden en met het soort beton-dat met de centrale gemaakt zal worden. Hierdoor is elk project maatwerk. Ook zien we de jongste jaren dat de vraag van klanten wijzigt. Zo wordt er bijvoorbeeld vandaag nog meer en meer ingezet op betoncentrales die bouwpuin gaan verwerken tot nieuwe cementgebonden producten. Dat proces vraagt dan weer een wat andere-aanpak dan een klassieke betoncentrale, waardoor wij onze ontwerpen moeten aanpassen.”

gino

 

Blijven groeien

Met het hele team van engineers, monteurs, mecaniciens en elektriciens timmeren EMDS en Gimat verder aan de weg. De bedrijven groeien gestaag en de zaakvoerders/vennoten blijven ambitieus. “We komen alle drie uit de praktijk en zijn vanop de werkvloer doorgegroeid naar onze leidinggevende functies”, zegt Gino Dierckx. 

“Hierdoor kennen we onze business door en door, maar geloven we ook in doorgroeien vanop die werkvloer. In onze bedrijven krijgt iedereen die dat wil kansen om te groeien. De medewerkers moeten die kansen wel zelf grijpen en tonen dat ze leergierig zijn en vooruit willen. Ook wij als bedrijfsleiders weten dat we steeds moeten bijleren en stappen moeten blijven zetten. In het begin-was ik alleen, vandaag werk ik samen met twee vennoten. Die samenwerking verloopt super goed, met drie weet je nu eenmaal meer dan alleen. We hebben alle drie dezelfde opvattingen en ideeën en we willen meestal dezelfde kant op. En wanneer dat niet het gevalis, luisteren we naar elkaar en hakken we dan de knoop door. We geloven ook alle drie in het belang van opleidingen. Zo doorliepen we enkele jaren geleden het Accelero-traject van Voka Mechelen- Kempen en volgde ik vorig jaar nog de MBA Highlights. Op die manier leren-we bij op het gebied van strategie, HR, financiën, groei en leiderschap. Ook zijn we gemotiveerde Platonisten en volgen zowel wij als zaakvoerders, als onze mensen regelmatig gerichte opleidingen. Dat is nodig, je moet investeren in jezelf en in je mensen.”

Artikel uit publicatie