Skip to main content
Map
  • Duvel Moortgat: Belgische biertrots, wereldwijde bierfamilie

Duvel Moortgat: Belgische biertrots, wereldwijde bierfamilie

  • 01/06/2021

Wat is stoer maar ook vrouwelijk rond? Pittig en tegelijk ook romig zacht? Complex en toch heel puur? Het is misschien wel het meest perfecte bier ter wereld. Al 150 jaar brouwt men Duvel met perfectie. Dat levert contrasten op in smaakbeleving die de grote schare Duvel lovers blijven boeien. Daniel Krug, Chief Commercial Officer: “We hebben een heel mooi verleden, maar nog mooier is dat we alle ingrediënten hebben om succesvol en duurzaam te blijven groeien.”

 

Graag nog minstens 150 jaar erbij"

Al twintig jaar werkt Daniel Krug voor Duvel Moortgat. Vandaag is hij wereldwijd verantwoordelijk voor de marketing en sales. Hoe viert het bedrijf zijn 150ste verjaardag? “We willen zeker en vast uitgebreid feesten. We hebben mooie plannen voor de medewerkers, onze klanten en relaties. En we willen dat heel de familie mee kan vieren. In september hopen we dat we onze mensen in onder andere Nederland, de VS, Tsjechië en China naar hier mogen halen voor een groot feest.”

Intussen is er al Duvel 6.66%

Daniel Krug: “Het is een nieuw bier met een alcoholpercentage van 6,66 % – lichter dus dan Duvel – doordrinkbaar en fris. Het is gelanceerd naar aanleiding van ons 150-jarig bestaan. Duvel-fans kunnen het drinken op momenten dat ze liever een lichter biertje proeven. Maar het is ook voor mensen die Duvel iets te straf vinden en de lichtere variant willen proberen. Wij zijn er alvast van overtuigd dat er minstens 666 goede redenen zijn om van dit bier te genieten.”

duvel666

Wat maakt Duvel zo bijzonder?

De smaak van Duvel maakt het bier uniek. Het is net iets pittiger. Voor mij is een Duvel het ultieme genot. Betaalbare luxe. Het bier bestaat al lang: er zit decennia ervaring en passie in. Toch is er in al die jaren heel veel innovatie geweest, telkens om die perfectie nog meer te benaderen. Het is ook een paradoxaal bier. Het is straf, maar tegelijk licht van kleur. Het is toegankelijk van smaak, maar kan afschrikken. Duvel is bijzonder complex om te maken maar het resultaat is een doordrinkbaar en zeer puur bier. Het geheim van Duvel zit in veel zaken. De mooie schuimkraag, de fijne bubbels, de transparantie, …. Het is niet alleen moeilijk om zo’n kwalitatief bier te maken, het is nog een grotere uitdaging om die constante kwaliteit te verzekeren en vermits er geen kruiden zijn in het bier, zou je elke imperfectie gemakkelijker kunnen waarnemen. Dankzij de mooie schuimkraag wordt het bier beschermd. Zo kan je Duvel traag drinken en blijft de smaakbeleving tot het einde toch gegarandeerd. Die kwaliteit keer op keer afleveren maakt dat je heel gesofistikeerde brouwerij-installaties moet hebben en ongelofelijk sterke teams die dat keer op keer mogelijk maken. Over de smaak van Duvel zijn doctoraten ge schreven (lacht).” 

Unesco werelderfgoed

België heeft veel Duvel lovers. Hoe populair is het bier in het buitenland?

“Alle connaisseurs hebben heel veel waardering voor het bier. Je kan het in zeventig landen krijgen in de mooiste horeca en winkels, maar het is nog niet in alle landen een even sterke love brand. In België zijn we natuurlijk opgegroeid met die biercultuur - onze Belgische bieren zijn trouwens Unesco werelderfgoed en daar mogen we fier op zijn - maar in het buitenland kennen mensen speciaalbier niet altijd. Bier is ook vrij lokaal, nu meer dan ooit. Local is hero. Vandaar ook de wildgroei aan kleine brouwerijtjes die heel succesvol zijn in hun eigen regio. Maar de laatste tien-twintig jaar zijn verschillende landen de craft breweries beginnen ontdekken. Zelfs in wijnlanden als Frankrijk en Italië zijn veel brouwerijen bijgekomen. En in dat gamma is Duvel zeker één van de mooiere, zo niet het mooiste bier.”

Het buitenland veroveren blijft hoog op het verlanglijstje staan?

“Wij blijven ons richten op speciaalbier en bouwen tegelijk een internationale strategie uit. In 2000 kwam 85% van onze omzet van Duvel en realiseerden we 85% van de omzet in België. De focus blijft liggen op Duvel en België, daar zijn we ook sterk gegroeid. Tegelijkertijd hebben we ook andere merken die we in portefeuille hadden, sterk uitgebreid, zoals Vedett. En stapsgewijs hebben we onze aanwezigheid in het buitenland uitgebouwd. Met eigen brouwerijen, maar ook met overnames. In België kochten we brouwerij Achouffe, Liefmans en De Koninck. In Nederland brouwerij ’t Ij, Birrificio del Ducato in Italië en Bernard in Tsjechië. In de VS hebben we Boulevard, Ommegang en Firestone Walker. Nu hebben we een mooie familie van brouwerijen wereldwijd.” 

moortgatbreendonk duvel

Familie

“We willen niet zomaar groeien. We zoeken bedrijven met dezelfde waarden als wij: passie, kwaliteit, ondernemerschap en integriteit. Beide partijen moeten zich goed voelen, want we willen een familie vormen. En dat werkt zeer goed: de vorige eigenaars blijven vaak nog heel actief en hebben een grote meerwaarde. Zo ben ik nog maandelijks in contact met de vorige eigenaars en stichters van La Chouffe of van ‘t Ij. Bij brouwerij Lief mans woont de oudste ex-medewerkster en bedrijfsleidster naast de brouwerij. Rosa is 97 jaar, maar nog altijd heel ge dreven en betrokken bij de brouwerij.
Het is heel typerend: de mensen die hun brouwerij geheel of gedeeltelijk aan ons verkopen, blijven heel bedreven en blijven ook deel uitmaken van Duvel Moortgat. Dit versterkt ondernemerschap."

Een CEO kan er voor 1 jaar of voor 20 jaar zijn, maar de familie is er voor eeuwen.

Duvel Moortgat is zelf ook een familiebedrijf, de vierde generatie intussen. Hoe belangrijk is dat voor het succes?

“De familie is heel belangrijk en zet ook zijn stempel. Onze CEO Michel Moortgat maakt deel uit van de vierde generatie. Als ik het woord kwaliteit en ondernemerschap al veel heb gezegd, dan is dat omdat hij daar zo op inzet. Een familie gaat ook voor de lange termijn. Een CEO kan er voor 1 jaar of voor 20 jaar zijn, maar de familie is er voor eeuwen, intussen al anderhalve eeuw. Dat betekent dat er een langetermijnvisie is en een specifieke bedrijfscultuur.” 

duvelwagen moortgatsbierenwagen

Hoe sterk is die bedrijfscultuur?

“Wij geloven dat de cultuur een belangrijk fundament is van de onderneming. Wij zullen er ons bij elk filiaal van vergewissen dat de cultuur goed zit en gefundeerd is op sterke waarden. We zoeken mensen met een ondernemende attitude, we willen een open cultuur, geen verzuiling, geen politieke spelletjes. We doen er alles aan om dat te vermijden. We willen integriteit en vertrouwen, pas dan kan je beginnen bouwen. Hoe meer je groeit, hoe meer processen en procedures je krijgt natuurlijk, maar echt corporate worden willen we niet. Die cultuur is een constante oefening, zeker als je groeit.” 

Hoe groot is Duvel Moortgat vandaag? 

“Momenteel draaien we met meer dan 2.000 medewerkers een omzet van meer dan 500 miljoen euro. Onze producten zijn aanwezig in 70 tot 80 landen, echt actief met eigen teams zijn we in een tiental landen: de Benelux, de VS, UK, Frankrijk, Italië, Spanje, Tsjechië, en China.” 

Lust men Duvel in China?

“China telt steeds meer bierdrinkers. In absolute cijfers vormt het land zelfs de grootste bierplas. Er zijn veel lokale Chinese bieren, maar de Chinezen houden ook van kwalitatieve importproducten en waarderen de kwaliteit van onze bieren. We waren daar als één van de eersten, zo’n vijftien jaar geleden. We zijn daar heel klein begonnen, met bijna letterlijk een flesje te verkopen. We hadden zo het first movers advantage. We groeien er sterk.” 

Wat brengt de toekomst?

“We hebben een heel mooi verleden, en hebben een mooie groei neergezet. Sinds 2000 zijn we om de vijf jaar verdubbeld in omzet. Maar het is nog veel mooier dat we alle ingrediënten hebben om succesvol te kunnen blijven groeien. De kwaliteit van onze bieren, onze mooie merken in binnen- en buitenland, onze sterke teams en bedrijfscultuur maken dat we nog veel groeipotentieel hebben. Dat willen we op een duurzame manier doen en daar willen we nog veel verder in gaan. Acquisities zijn geen noodzaak om onze groei verder te zetten, maar indien er nog mooie brouwerijen passeren zullen we dit zeker onderzoeken. Ik ben ervan overtuigd dat we nog een hele mooie toekomst tegemoet gaan. Wat mij betreft graag nog minstens 150 jaar erbij.

Contactpersoon

Kristel Goffin

Communicatiemanager

AW_Welt_6stappenplan
Advertentie VanRoey- nov
Proximus
AW_Welt Whitepaper Inclusieve leidinggevende
AW_Digitalisering