Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Brunel Foundation geeft maatschappelijke betrokkenheid van medewerkers een gezicht

Brunel Foundation geeft maatschappelijke betrokkenheid van medewerkers een gezicht

  • 20/10/2023

Iets meer dan tien jaar geleden schreven Maritska Aarts en Femke Dijkstra – twee hr-professionals bij detacheerder Brunel - een wild idee uit voor een interne bedrijfswedstrijd. Vandaag is dat ‘idee’ uitgegroeid tot een stichting die over de hele wereld projecten financieel en met expertise ondersteunt. “Brunel heeft ons de kans geboden ons idee ten uitvoer te brengen”, zeggen oprichters en drijvende krachten Maritska Aarts en Femke Dijkstra. “Hiermee heeft zij als bedrijf het belang van maatschappelijke betrokkenheid van Brunellers onderkend en commitment uitgesproken naar ons. Daar zijn we heel blij mee”.

Brunel is een organisatie die over de hele wereld flexibele en structurele (personeels)oplossingen levert voor bedrijven. Actief in meer dan veertig landen, detacheert Brunel meer dan 12.000 specialisten. “Brunel is een commercieel bedrijf, met een zeer competitieve instelling, legt Maritska Aarts uit. “Met ons idee wilden wij laten zien dat commercie en goed doen voor de maatschappij hand in hand kunnen gaan. De jury dacht daar hetzelfde over en zo was de Brunel Foundation geboren.” “De stichting is van, voor en door Brunel medewerkers”, vult Femke Dijkstra aan. “Iedere Bruneller die zijn talent wil inzetten ter ondersteuning van onze projecten is welkom.”

“Ieders talent verdient het om gezien te worden”

Femke Dijkstra

Autismespectrumstoornis

De eerste jaren lag de focus van de stichting enkel op Nederland, met name op het toegankelijk maken van de kennis en expertise van Brunel-medewerkers in functie van maatschappelijke initiatieven. Maritska en Femke coördineerden deze activiteiten in hun vrije tijd. “Dat was best pittig”, weet Femke Dijkstra. “We moesten een evenwicht zoeken tussen ons werk, onze gezinnen en de stichting. Na twee jaar kregen we vanuit het bedrijf financiering via de eindejaarsdonaties namens klanten en medewerkers, waardoor we ook eigen initiatieven konden ontplooien. Een van onze eerste initiatieven was het ontwikkelen van programmeerworkshops voor kinderen, samengesteld en begeleid door Brunel-collega's. Hier merkten wij dat veel kinderen met een autismespectrumstoornis zich inschreven. Getalenteerde kinderen, echter met veel uitdagingen, zo vertelden de ouders. Vanaf dat ogenblik zijn we met de stichting gericht projecten voor die doelgroep gaan ontwikkelen en ondersteunen.”
 

Wereldwijd actief

De stichting groeide, en in 2019 schakelde Brunel een paar tandjes hoger. “Wij kregen de kans om de stichting ook internationaal op de kaart te zetten en ons hier fulltime voor in te gaan zetten”, vertelt Maritska Aarts. “Deze kans hebben wij met beide handen aangegrepen. Om de betrokkenheid van onze medewerkers en de impact te vergroten hebben we de Brunel Foundation Community opgericht. In deze community zitten medewerkers van Brunel die in hun regio medewerkers enthousiasmeren, lokale projecten initiëren en ondersteunen en aansluiting zoeken bij de global projecten. Uiteraard met de support van Femke en mijzelf daar waar nodig. We streven ernaar om de arbeidsmarkt positief te beïnvloeden voor mensen met een autismespectrumstoornis, het People-luik. En daarnaast – het Planet- luik – willen wij bijdragen aan een duurzame en schone wereld. We focussen hierbij op gedragsverandering; hoe kun jij jouw steentje bijdragen aan een gezonde planeet? Wij doen dit onder andere door wereldwijd clean ups te organiseren in het kader van Brunel Trash 'n Trace.”

Gezamenlijk doel

De Brunel Foundation vindt het belangrijk om samen met medewerkers, klanten en partners het verschil te maken. “Met alle betrokken partijen streven wij ernaar dat ieder zijn plek vindt op de arbeidsmarkt en hierin op zijn eigen niveau – duurzaam – succesvol kan zijn”, besluit Femke Dijkstra. “Wij zijn een katalysator voor verandering, door onze omgeving te enthousiasmeren en inspireren om bij te dragen aan een duurzame omgeving. Alléén als we onze krachten bundelen creëren we impact.”
 

Ben jij geïnspireerd door dit verhaal en wil jij meer weten over de projecten van de Brunel Foundation of heb je vragen over de werking van de stichting? Neem dan contact op met Maud Debusschere via m.debusschere@brunel.net 

Jouw advertentie in Ondernemers?

Adverteren via Voka Mechelen-Kempen

Klik hier

Artikel uit publicatie