Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Belven werkt met behulp van Voka Welt aan een inclusief HR-beleid

Belven werkt met behulp van Voka Welt aan een inclusief HR-beleid

  • 15/03/2024

Met het Welt-traject geeft Voka bedrijven de kans te werken aan een inclusief HR-beleid dat past in onze moderne economische omgeving. Voka Welt zet in op het creëren en faciliteren van duurzame loopbanen en buigt zo de uitdagingen van de arbeidsmarkt om naar kansen. Philip Pirenne van Belven is één van de gemotiveerde deelnemers aan het traject. “Voor mij is Welt een echte eye-opener”, zegt Philip Pirenne. “Dankzij de inzichten aangereikt door de experten en de andere deelnemers, zetten we als bedrijf op het gebied van HR concrete stappen vooruit.”

Belven uit Mechelen is de grootste Belgische producent en leverancier van kwartslagafsluiters voor toepassingen in gebouwentechniek, industrie en milieuprojecten. Het bedrijf, dat internationaal actief is, viert dit jaar zijn vijftigjarig bestaan. “Het bedrijf is in 1974 opgericht door Robert Van Keilegom”, vertelt Philip Pirenne. “Aanvankelijk waren we enkel een leverancier van kwartslagafsluiters, maar al vrij snel zijn we gestart met het ontwikkelen van afsluiters van hoge kwaliteit en lanceerden we een eigen merk. De eerste jaren produceerden we deze ook in Mechelen, intussen doen we dit met partners in Italië en Azië. Robert Van Keilegom concentreerde zich op de markt in België en Luxemburg, maar met het instappen van de tweede generatie in 2008 trokken we verder Europa en de wereld in. Vandaag werken we met een netwerk van internationale distributeurs en hebben we vestigingen in Nederland, Rusland en Dubai.”

Drie segmenten

De klanten van Belven zijn actief in drie grote segmenten. “Een eerste belangrijk segment is dat van de gebouw- technieken met systeemoptimalisaties voor klimaatplafonds, vloerverwarmingen en stookruimtes”, somt Philip Pirenne op. “De industriële sector is onze tweede pijler. Afsluiters beheren de stroming van onder meer water, stoom en chemische producten. Overal waar bedrijven produceren en er vloeistoffen door een leidingsysteem gaan, zijn er afsluiters nodig. Ten slotte focussen we ons ook op milieuvriendelijke toepassingen voor allerlei bedrijfstakken.” Belven is ook meer dan enkel een producent en leverancier van onderdelen. “Off-the- shelf producten voldoen niet altijd aan de eisen van onze klanten”, weet Philip Pirenne. “Daarom beschikken we in Mechelen over een assemblage-atelier met ervaren technici. Deze vakmensen kunnen dankzij hun doorgedreven en vakspecifieke knowhow met op maat gemaakte oplossingen heel wat toegevoegde waarde bieden.”

Management buy-out

In 2021 begon het bedrijf aan een compleet nieuw hoofdstuk. Het directieteam nam via een management buy-out de meerderheid van de aandelen over. “Philippe Wauters, Ann Van Genechten en ikzelf hadden zowel strategisch als operationeel al heel wat verantwoordelijkheid”, vertelt Philip Pirenne. “Onze overname was daardoor eigenlijk een logische stap, al komt daar uiteraard toch heel wat bij kijken. Als eigenaar beleef je de zaken toch enigszins anders dan als manager. De verantwoordelijkheid die je draagt, is ook een stuk groter. Opeens zijn er heel wat gezinnen afhankelijk van de beslissingen die wij als eigenaars nemen. Gelukkig zijn de eerste drie boekjaren sinds de overname heel positieve jaren. We beschikken bij Belven over een geweldig team, dat ons na de overname vanaf dag één gesteund heeft. We zijn blij voor hen dat we met vertrouwen naar de toekomst kunnen kijken.”

Welzijn

De nieuwe eigenaars bouwen hun strategie bewust rond drie P’s: Product, Performance en People. “We geloven dat onze producten omwille van hun performance en deze van onze mensen een meerwaarde bieden in de markt”, licht Philip Pirenne toe. “Maar we zijn er ons zeer sterk van bewust dat de doorslaggevende factor onze mensen zijn. We investeren daarom ook permanent in onze 35 collega’s in Mechelen en in onze mensen in de buitenlandse dochterondernemingen. Het welzijn van onze medewerkers is de voornaamste reden waarom we in het Welt-traject ingestapt zijn. Belven werkt met een zeer diverse groep mensen, zowel wat betreft profielen als achtergronden. Werken aan een inclusief HR-beleid is dan ook belangrijk. Ik durf te zeggen dat we dat al met veel aandacht deden, maar er zijn altijd blinde vlekken in je kennis en gebieden waarop je kan bijleren.”

Belven werkt met een zeer diverse groep mensen, zowel wat betreft profielen als achtergronden. Werken aan een inclusief HR­beleid is dan ook belangrijk.

Philip Pirenne

Open geest

Uit de HR-scan waarmee het traject start, destilleerde Philip Pirenne al meteen enkele interessante werkpunten. “Tijdens het diepgaande intakegesprek is ons HR-beleid echt wel uitgedaagd”, blikt Philip Pirenne terug. “Samen met Evelien van Voka Mechelen-Kempen hebben we direct een aantal werkpunten geformuleerd. Voor mij was dat een eye-opener. Ik ben bijvoorbeeld onmiddellijk op een andere manier naar onze oudere medewerkers gaan kijken. Je neemt mensen heel bewust en voor een bepaalde rol aan, maar denkt op dat moment helemaal nog niet aan pakweg tien jaar later. Kunnen mensen die job dan ook nog aan en sluit de jobinhoud nog steeds professioneel en privé aan bij de persoon in kwestie? En hoe ga je daar dan mee om? Tijdens het Welt-traject ben ik snel met een veel meer open geest naar de dingen gaan kijken. Voka biedt met Welt een professioneel kader, waarin je input krijgt van deskundige sprekers en je ervaringen met andere bedrijfsleiders en HR verantwoordelijken deelt. Op die manier krijg je heel wat nieuwe inzichten en handvaten om verder te bouwen aan je eigen HR-beleid en het te verbeteren.”

Vervolgtraject

Voor Philip is het uitwisselen van ideeën en indrukken de grootste troef van het Welt-traject. “Na de HR-scan leg je samen met je mededeelnemers de topics voor het verdere traject vast”, besluit Philip Pirenne. “Voka matcht deze topics met deskundige gastsprekers, die je methodieken en praktische tools aanreiken om met uitdagingen aan de slag te gaan. Na de theorie ga je in gesprek met de andere bedrijfsleiders en HR-managers. Die gesprekken vormen voor mij de grootste meerwaarde. Je haalt telkens heel wat nieuwe inzichten en concrete ideeën uit die conversaties. Na elke sessie ging ik dan ook naar huis met de goesting om met die inzichten aan de slag te gaan. HR is een domein waarmee je nooit klaar bent. Ik kan het traject dan ook aan iedereen aanraden en ben heel blij dat ik me al heb kunnen aanmelden voor het vervolgtraject. Ik sta te popelen om opnieuw uitgedaagd te worden en om al het talent binnen ons team bij Belven nog beter tot ontwikkeling te laten komen.”

Jouw advertentie in Ondernemers?

Adverteren via Voka Mechelen-Kempen

Klik hier

Artikel uit publicatie