Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Belgen in het buitenland: Laurence Van den Keybus in New York

Belgen in het buitenland: Laurence Van den Keybus in New York

  • 07/06/2023

We interviewen elke maand een Vlaming die in het buitenland woont. We peilen naar het hoe, wat en waarom om een inzicht te krijgen in de cultuur, de ambitie en de beweegredenen om te verhuizen. Tot slot komen we te weten wat de voordelen zijn van het zakendoen in de regio. Deze maand: Laurence Van den Keybus in New York.

Waarom heb je België achter je gelaten?

“Twaalf jaar geleden volgde ik het MBAprogramma van Pepperdine University in Los Angeles. Ik was onmiddellijk verkocht aan de stad van dromen en mogelijkheden. Ik woonde op de grens van Santa Monica en Venice Beach met zeven Amerikanen. Ik kon me volledig onderdompelen in het Amerikaanse universiteitsleven en een dieper begrip krijgen van de gewoontes en gebruiken van het land. Ik had al gestudeerd in oa Barcelona, New Delhi en Shanghai, maar de Amerikaanse manier van lesgeven liet een diepe indruk na: de relatie tussen professoren en studenten was bijzonder intiem, de lessen erg interactief en praktische kennis en vaardigheden werden vooropgesteld.
  
Na mijn tijd in LA wist ik dat ik terug zou keren naar de VS. Toen ik in 2015 solliciteerde bij de Belgisch-Amerikaanse Kamer van Koophandel in New York City (BelCham) kwam die droom uit. Met veel enthousiasme en vastberadenheid verhuisde ik in drie weken tijd naar de Big Apple. Dit was het begin van een prachtige carrière die me in 2016 naar San Francisco zou brengen, om uiteindelijk in 2019 terug te keren naar NYC waar ik vier jaar co-ceo zou zijn met mijn zus, Valerie. 
 
In 2023 ben ik samen met mijn man, een echte New Yorker, een creatief agentschap gestart - Jannan Studios. We specialiseren ons in het decoreren en produceren van evenementen, zoals modeshows, productlanceringen en gala’s. Onze klanten gaan van grote modehuizen tot technologiebedrijven, en van iconische hotels/restaurants tot innovatieve startups. Amerika (NYC/LA) is voor ons een perfecte en unieke uitvalsbasis. Sinds onze lancering hebben we gewerkt voor LVMH, George Clooney, The Oscars, The Academy, en recent ook voor Anna Wintour op The Met Gala. Bovendien ontvangen we veel aanvragen van Belgische merken die aandacht willen krijgen op de Amerikaanse markt en hulp nodig hebben bij het organiseren van evenementen of unieke klantervaringen, en/of bij het opzetten van een originele stand op beurzen.”

We werken voor LVMH, George Clooney, The Oscars, The Academy en recent ook Anna Wintour op The Met Gala.

Laurence Van den Keybus

Wat was de grootste uitdaging?

“Het leven in NYC kan een uitdaging zijn en je moet voortdurend vechten om je plek. De stad trekt talent van over de hele wereld aan, wat resulteert in een zeer competitieve omgeving. Voor een creatief agentschap als het mijne is de concurrentie moordend. Klanten in onze branche streven naar een ongeëvenaarde ervaring. Om te slagen moeten we te allen tijde verwachtingen overtreffen, topkwaliteit leveren, en creatieve ideeën bedenken die onvergetelijk zijn. Reputatie is alles en je bent maar zo goed als je laatste project. Alles beweegt aan een razendsnel tempo en je moet constant op je hoede zijn omdat duizenden anderen klaarstaan om je plaats in te nemen.”

Wat is het verschil met België?

“In Amerika heerst een inspirerende sfeer van groter dromen, het omarmen van opportuniteiten en het investeren in jezelf. Er heerst een sterke can-do attitude waarbij mensen worden aangemoedigd om uitdagingen om te zetten in kansen. Amerikanen hebben vaak een ondernemende geest en zijn bereid risico’s te nemen om hun ambities na te jagen. Er is een cultuur van innovatie en vooruitgang, waarbij het geloof in eigen capaciteiten centraal staat. Of het nu gaat om ondernemerschap, carrièreontwikkeling of persoonlijke doelen, deze mindset moedigt mensen aan om barrières te doorbreken, nieuwe ideeën te verkennen en te streven naar grootsheid. Dit stimuleert een klimaat waarin successen worden gevierd en waarin de overtuiging heerst dat niets onmogelijk is. And I love it!”

Hoe is de work-life balance?

“Het kan zeker uitdagend zijn om een evenwicht te vinden in een stad met torenhoge verwachtingen op het gebied van productiviteit en prestaties, de hoge kosten van levensonderhoud, en de concurrentie om werk, huisvesting enzovoort. Veel van mijn vrienden werken lange dagen en/of hebben meerdere banen om financieel rond te kunnen komen. Daarenboven hebben veel fulltime werknemers slechts twee weken (tien dagen) betaalde vakantie per jaar en bestaat er geen federaal wettelijk recht in de VS op betaald ouderschapsverlof, zorgverlof of langdurig ziekteverlof. Om hier te gedijen moet je veerkrachtig zijn. Gelukkig is het gemakkelijk om aan de drukte te ontsnappen en de natuur op te zoeken. Je bent snel in bijvoorbeeld het Adirondack-gebergte, de Catskill Mountains, de Hamptons of Fire Island.” 

Belgen in het buitenland: New York

Welke opportuniteiten zie je voor onze Vlaamse ondernemers?

“Ik denk specifiek aan twee domeinen. Europa wordt over het algemeen beschouwd als vooruitstrevend op het gebied van duurzame energie. Met de toenemende focus op duurzaamheid in de VS, is er een groeiende vraag naar oplossingen op het gebied van milieuvriendelijke energie en groene technologieën. Daarnaast biedt de (digitale) gezondheidszorgsector in de VS veel mogelijkheden voor innovatieve oplossingen die de efficiëntie en kwaliteit van de gezondheidszorg kunnen verbeteren. Hoewel deze sector vanwege regelgeving uitdagend kan zijn, is die zeker ook veelbelovend.”

Heb je tips voor professionals die ook willen verhuizen?

“Neem zo snel mogelijk contact op met organisaties zoals BelCham (www.belcham.org) die je vanaf dag 1 een netwerk en gemeenschapsgevoel aanbieden. Het is niet wat je weet, maar wie je kent.”

Meer informatie

Petra Van Bouwelen

International Business Development Manager

Full bio of Petra Van Bouwelen

Internationaal ondernemen

Advies of vragen over ondernemen over de grenzen?

Ontdek meer

Artikel uit publicatie