Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • "Aurubis haalt elk jaar 13.000 vrachtwagens van de weg"

"Aurubis haalt elk jaar 13.000 vrachtwagens van de weg"

  • 04/09/2023

Koperproducent Aurubis Olen optimaliseert voortdurend zijn productieprocessen en supply chain. Op die manier wil het bedrijf op een verantwoorde wijze waarde creëren uit grondstoffen en met hun metalen een duurzame toekomst mogelijk maken. “Als toonaangevende industriële onderneming zijn we ons bewust van onze grote verantwoordelijkheid”, zegt Head of SCM Bram Bellemans. “Nu al stoten we tijdens ons totale productieproces minder dan de helft CO₂ per ton uit dan internationale concurrenten. En we willen meer: ruim voor 2050 willen we klimaatneutraal zijn.”

 Aurubis Olen is een koperproducent met een lange geschiedenis in de Kempen. Al meer dan honderd jaar zorgt het bedrijf – dat in die periode heel wat naamswijzigingen heeft ondergaan – voor een cruciale meerwaarde in de koperketen door recyclage van koperschroot en de waardevolle omzetting van koper in veelgevraagde koperproducten. Vandaag zijn er in Olen 680 medewerkers aan de slag en maakt het bedrijf deel uit van de Duitse Aurubis Groep. De Olense site is gespecialiseerd in de productie van koperanodes en koperkathodes die verwerkt worden tot koperdraad en koperprofielen. “Jaarlijks produceren we in Olen 275.000 ton aan koperproducten”, vertelt Bram Bellemans. “Hiervoor recycleren we 135.000 ton koperschroot. De rest van de nodige grondstoffen kopen we aan als concentraten op de internationale markt. De koperproducten die wij in Olen afleveren hebben een zuiverheid van 99,995%. Om tot die hoogzuivere
eindproducten te komen, hebben we veel grondstoffen nodig.”

Technologie van de toekomst

En die koperproducten zijn meer dan ooit nodig. “Ze vormen de basis voor de technologie van de toekomst”, verduidelijkt Bram Bellemans. “Metalen zoals koper zijn essentiële drijfveren voor megatrends zoals hernieuwbare energie, e-mobiliteit, digitalisering en verstedelijking. Het moderne leven is gewoonweg niet mogelijk zonder koper. De gemiddelde wagen bevat bijvoorbeeld 25 kilogram koper, luxemodellen soms zelfs meer dan het dubbele. Maar ook in de bouw, de elektronica- en chemische industrie en bij toeleveranciers voor milieutechnologie is koper niet weg te denken. Gelukkig heeft deze grondstof de bijzondere en unieke eigenschap dat ze relatief vlot en eindeloos te recycleren is, zonder kwaliteitsverlies. Een proces dat we hier in Olen permanent optimaliseren.”

Aurubis Olen zet maximaal in op duurzaamheid

Multimodale containerterminal

“Bij Aurubis zijn we ons bewust van onze grote verantwoordelijkheid voor het milieu, maar ook voor de omgeving van onze productiesites”, vervolgt Bram Bellemans. “Duurzaamheid is key. Daarom investeren we voortdurend in het efficiënter maken van onze productieprocessen en in het verduurzamen van onze supply chain. In Olen is dat het meest zichtbaar door onze eigen logistieke multimodale containerterminal die we enkele jaren geleden in gebruik namen. Door de aanleg van de terminal hebben we een enorme modal shift gerealiseerd in ons first en last mile transport. We voeren onze grondstoffen nu nog uitsluitend aan via het water en het spoor.

Door de ingebruikname van onze eigen terminal hebben we 13.000 vrachtwagens van de weg gehaald. In totaal dus goed voor 26.000 vrachtbewegingen, want die vrachtwagens rijden niet alleen heen, maar ook terug. Maar daarnaast sleutelen we ook continu aan ons productieproces. In onze installaties gaat geen gram koper verloren en we streven ernaar om zo weinig mogelijk energie te gebruiken om onze ovens draaiende te houden. Dankzij deze inspanningen stoten we vandaag al minder dan de helft CO₂ per ton uit in vergelijking met het internationale gemiddelde. En we willen daar stevige stappen in blijven zetten. Onze doelstelling is om ruim voor 2050 klimaatneutraal te zijn.”

Als toonaangevende industriële onderneming zijn we ons bewust van onze grote verantwoordelijkheid.

Bram Bellemans, Head of SCM

Nieuwe recyclagefaciliteit

Een volgende stap in dat streven zet Aurubis Olen met de bouw van een nieuwe recyclagefaciliteit voor koper en nikkel op de site. Dankzij die investering van 70 miljoen euro – die voor minstens dertig bijkomende jobs zal zorgen – kan het bedrijf nog efficiënter gaan recycleren. “Om de laatste onzuiverheden uit ons hoogzuivere koper te halen, maken we gebruik van elektrolyse”, legt Bram Bellemans uit. “Tijdens dat proces lossen sommige metalen op in de restvloeistof en dat kunnen we vandaag nog niet verder verwerken. De nieuwe installatie – die we in gebruik nemen tijdens de tweede helft van 2024 – gaat uit restvloeistof het aanwezige nikkel en koper halen. En de vloeistof die we dan overhouden, gaan we opnieuw kunnen gebruiken als elektrolyt, waardoor de recyclage cirkel helemaal rond is in Olen.”
 

Jouw advertentie in Ondernemers?

Adverteren via Voka Mechelen-Kempen

Klik hier

Artikel uit publicatie