Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Agnitio begeleidt HR-consultants op een unieke manier

Agnitio begeleidt HR-consultants op een unieke manier

  • 15/03/2024

Steeds meer bedrijven maken vandaag gebruik van HR-consultants om hun personeelsafdeling (tijdelijk) te versterken. In een uitdagende arbeidsmarkt is het de perfecte manier om snel de juiste én direct inzetbare HR-expert te vinden, zowel voor een specifieke opdracht als voor een meer complexe uitdaging. Human Resources serviceverlener Agnitio uit Mechelen is een jonge en ook wel atypische speler op deze markt. “Wij kiezen er heel bewust voor om kleinschalig te werken”, zeggen oprichters en zaakvoerders Iris Coorens en Luc De Clerck. “We nemen young professionals onder onze vleugels en bieden ze een uitdagend en evenwichtig carrièrepad aan. Dat is goed voor hen én voor onze klanten.”

Agnitio is niet zomaar een lukraak gekozen lekkerbekkend Latijns woord. Het betekent erkenning en waardering en vat de waarden die het koppel Iris Coorens en Luc De Clerck met hun bedrijf willen uitstralen perfect samen. “Ikzelf heb heel wat jaren in dienstverband gewerkt en ben daarna zelf twaalf jaar als HR-consultant op zeer diverse projecten ingezet”, vertelt Iris Coorens. “Te vaak heb ik alles enkel in het teken van het project en de resultaten zien staan, waardoor de mens – de consultant die het verhaal in goede banen moet leiden – vergeten werd. Toen Luc en ik vijf jaar geleden besloten ons eigen servicebureau op te starten, was het vanaf dag één de bedoeling om dat anders te doen. Bij Agnitio staat het menselijke altijd voorop.”

Competenties ontwikkelen

“Onze consultants zijn geen nummer in een database die we van project naar project sturen”, vervolgt Luc De Clerck. “We gaan in zee met mensen die enthousiast, ambitieus en ondernemend zijn. Professionals die bij ons aan de slag gaan laten we op korte termijn heel wat ervaring opdoen en hun competenties ontwikkelen in verschillende projecten. De Talent Coach, Jolien Vanhamme, staat in voor de begeleiding en opvolging. Als consultant proeven ze van diverse sectoren, bedrijfscontexten, bedrijfsculturen, rollen en functies. Op die manier leren ze vooral zichzelf goed kennen en weten ze na een tijdje welke definitieve richting ze met hun carrière uit willen.”

Goede klik

Bij Agnitio kiest de consultant ook altijd mee het project waarop hij of zij gaat werken. “De projecten hebben meestal een looptijd tussen de zes à negen maanden”, legt Iris Coorens uit. “Het is dus in het belang van onze consultant, maar zeker ook van de klant, dat er een goede klik is met het project en het gastbedrijf. Ons team bestaat uit dertig consultants in vast dienstverband, het is dus best een ingewikkelde puzzel om telkens voor iedereen het gepaste project te vinden. Het is ook daarom dat we bewust qua aantal medewerkers niet groter willen worden. De betrokkenheid, nabijheid en binding met onze medewerkers is essentieel om hen met de juiste projecten te kunnen matchen. We weten hoe onze medewerkers in elkaar zitten, wat ze belangrijk vinden en welke ambities ze op langere termijn koesteren. Alleen op die manier kunnen we hen de begeleiding geven die ze nodig hebben en ieder van hen laten doorgroeien tot de HR-expert die ze zelf willen worden.”

Onmiddellijk inzetbaar

Agnitio biedt bedrijven een uitgebreid portfolio aan HR-diensten aan. De consultants die ze begeleiden kunnen ingezet worden voor operationele en tactische taken. “Door onze aanpak beschikken onze mensen over een brede ervaring, waardoor ze zich snel en efficiënt kunnen inwerken in zeer diverse bedrijfsomgevingen en rollen”, weet Luc De Clerck. “Dat is vooral belangrijk wanneer ze tijdelijk iemand moeten vervangen en dus onmiddellijk inzetbaar moeten zijn. Je kan mensen zeer gericht inschakelen voor payroll-activiteiten, voor werving en selectie, talent development, reward & recognition. Of onze consultant de rol van HR Officer of HR Business Partner toebedelen en hem of haar op die manier breed inzetten.”

Te vaak wordt in projecten de mens – de consultant die het verhaal in goede banen moet leiden – vergeten.

Luc De Clerck

Opleidingen en teambuildings

m het ontwikkelingstraject van hun consultants op het juiste spoor te houden, maar ook om de teamspirit hoog te houden, organiseren Iris en Luc regelmatig ontmoetingsmomenten voor iedereen. “We vinden het essentieel dat er een hecht team is”, vertelt Iris Coorens. “Wanneer collega’s elkaar goed kennen, gaan ze veel vlotter informatie en ervaringen uitwisselen. Door middel van interne opleidingen en workshops stimuleren we hen om opgedane expertise te delen met de anderen. En tijdens teambuildings en leuke uitjes krijgen ze ook de kans elkaar persoonlijk nòg beter te leren kennen.”

Grotere uitdagingen

Door gebruik te maken van deze totaalaanpak stoomt Agnitio de jonge HR-professionals die ze onder hun hoede hebben stap voor stap klaar voor grotere uitdagingen. “Deze kunnen binnen ons bedrijf liggen, maar zeker ook elders”, besluit Luc De Clerck. “Wanneer mensen na enkele jaren de sprong willen maken naar een leidinggevende HR-functie, dan kunnen ze dat zeker doen met behulp van het cv dat ze bij ons opbouwen. En we zullen ze dan met plezier ook begeleiden bij het nemen van die stap. Maar willen ze liever als consultant werken en graag aan boord blijven, dan halen we alles uit de kast om nieuwe en uitdagende projecten te vinden. Want ervaren mensen die hun carrière binnen Agnitio verder zetten, zijn zeer welkom bij heel wat van onze klanten.”

Jouw advertentie in Ondernemers?

Adverteren via Voka Mechelen-Kempen

Klik hier
OV - Festival van Vlaanderen
imu - vzw - Altez
Proximus

Artikel uit publicatie