Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Regio Mechelen-Kempen haalt bijna miljard euro buitenlandse investeringen binnen

Regio Mechelen-Kempen haalt bijna miljard euro buitenlandse investeringen binnen

  • 26/01/2024

Vorig jaar hebben buitenlandse bedrijven 903 miljoen euro aan investeringen gedaan in de Mechelse en Kempense economie. Dat is het op één na strafste resultaat van de laatste 6 jaar. Dat blijkt uit cijfers die Voka Mechelen-Kempen heeft opgevraagd bij Flanders Investment & Trade (FIT). "Een topprestatie van alle CEO's en plantmanagers in onze regio. Ga er maar aan staan. We hebben de hoogste loonkosten in 50 jaar. En zaten met één van de hoogste energieprijzen. Dan moet je als bedrijf héél vooruitstrevend en innovatief zijn om grote investeringen binnen te halen. Gelukkig hebben we die bedrijven in onze regio”, zegt Tom Laveren van Voka Mechelen-Kempen.

Op 1 na hoogste investeringsbedrag uit buitenland (in euro)

Grote investeringen genoeg in 2023. Zo kondigde koekjes- en chocoladeproducent Mondelez een investering van 40 miljoen euro aan, in de fabriek in Herentals. Ook Alken Maes - onderdeel van de Heineken-groep - kondigde een investering aan van 41 miljoen in mouterij Albert, in Puurs-Sint-Amands. Ook Bleckmann gaat voor een forse uitbreiding op 3 locaties.

Al die buitenlandse investeringen samen waren vorig jaar goed voor 903 miljoen euro. Voor het arrondissement Mechelen (21 projecten) gaat het om 226 miljoen euro, voor het arrondissement Turnhout (19 projecten) om 677 miljoen euro. Alle projecten zijn in 2023 goedgekeurd en zullen de komende maanden en jaren worden uitgevoerd.

Op 1 na hoogste investeringsbedrag uit buitenland (in euro)

Vijfde van de koek

Samen zijn de regio's Turnhout en Mechelen goed voor bijna 20 procent van alle investeringen in Vlaanderen. ​ "Elke regio heeft z'n eigen verhaal. In het arrondissement Turnhout gaat het voor 2023 vooral om uitbreidingen van bestaande vestigingen (48%), gevolgd door de bouw van volledig nieuwe vestigingen (26%) en overnames (26%)", zeggen Petra Van Bouwelen en Wim Brillouet van Voka Mechelen-Kempen, die de analyse hebben gemaakt. "De investeringen zijn vooral gebeurd in de pharmasector, IT en logistiek. Frankrijk (550 miljoen) en de VS (70 miljoen) zijn de grootste investeerders. Al die investeringen samen zijn goed voor 545 lokale jobs."

Voor het arrondissement Mechelen ligt het accent voor 2023 vooral op overnames (39%), gevolgd door nieuwe vestigingen (33%) en uitbreidingen (28%). De focus ligt op de voedingssector, logistiek en cleantech. Hier zijn de Nederlanders (101 miljoen) en de Duitsers (70 miljoen) de grootste investeerders. Deze investeringen zullen 51 jobs opleveren.

Turbo van Vlaanderen

"De 903 miljoen euro aan buitenlandse investeringen versterkt onze eerdere analyse dat de regio Mechelen-Kempen de 'Turbo van Vlaanderen' is. We bevestigen ook in 2023 dat we de economisch sterkste groeier van Vlaanderen zijn. Dit is een topprestatie van alle CEO's en plantmanagers in onze regio. Ga er maar aan staan. We hebben de hoogste loonkosten in 50 jaar. En zaten met één van de hoogste energieprijzen. Dan moet je als bedrijf heel vooruitstrevend én innovatief zijn om alsnog grote investeringen binnen te halen. Dat dit ook gelukt is in 2023 is een bevestiging van de power en punch die in onze regio zit”, zegt Tom Laveren van Voka Mechelen-Kempen.

De Voka-Kamer maakt er werk van om het imago van de regio in het buitenland te versterken. Vorig jaar waren er de B2B-missies naar Denemarken, Zweden en Parijs. Dit jaar was Las Vegas aan de beurt en staan er nog drie B2B-missies op het programma: Barcelona (mei 2024), Milaan (september 2024) en Zuid-Korea (2024). In juni gaat de Voka-Kamer mee op prinselijke missie naar Oslo om ook daar bedrijven in de kijker te zetten. In mei 2025 is er een bezoek aan de Wereldexpo en 'Belgische bedrijven in Japan'.

Meer weten over komende Voka-missies?

Petra Van Bouwelen

International Business Development Manager

Full bio of Petra Van Bouwelen

Hervée Claeys

Projectverantwoordelijke Internationaal ondernemen

Full bio of Hervée Claeys