Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Mechelen en Kempen snelst groeiende regio's

Mechelen en Kempen snelst groeiende regio's

  • 12/10/2023

De regio Mechelen is de sterkst groeiende economische regio van Vlaanderen. Kort gevolgd door Oostende en - op plaats 3 - Turnhout. Dat blijkt uit een analyse van Voka Mechelen-Kempen. Mechelen en Kempen zijn er samen in geslaagd om hun bruto binnenlands product in 10 jaar tijd te laten groeien van 29 miljard euro naar 42 miljard euro. "Op één jaar van de lokale verkiezingen wordt dit onze inzet. Als Vlaanderen een economische motor is, dan is onze regio de Turbo van Vlaanderen. We moeten alles op alles zetten om die dynamiek te versterken. Dat gaan we onder meer doen met 100 politieke gesprekken", zegt Tom Laveren van Voka Mechelen-Kempen.

Mechelen en Kempen zijn snelst groeiende regio's van Vlaanderen

De kaart hierboven geeft een overzicht. Van de arrondissementen en de groei van hun bruto binnenlands product (BBP). Als je de regio Mechelen bekijkt, zie je het getal '50'. Dat staat voor de groei van het BBP - tussen 2011 en 2021 - van 50 procent. Het BBP is de beste barometer en maatstaf voor de economische activiteit in een regio. Het is ook de som van alle goederen en diensten die bedrijven en overheden produceren in een regio.

Het arrondissement Mechelen maakt de grootste sprong van heel Vlaanderen. In 2011 stond de teller op 11,9 miljard. In 2021 - het meest recente cijfer - is dat al 17,8 miljard euro (+49,7%). Voor het arrondissement Turnhout is het gestegen van 16,5 miljard (2011) naar 24,4 miljard (2021) (+48%). Daarmee staan de regio's op de podiumplaatsen 1 en 3. In 10 jaar tijd is er bijna 14 miljard euro aan toegevoegde waarde bijgekomen.

Turbo van Vlaanderen

"Dit is een bewijs dat we hier samen groeien. En samen ondernemen. Op een duurzame manier. Als Vlaanderen de economische motor is, dan is onze regio de 'Turbo van Vlaanderen'. Dat is vooral het werk van al die bedrijven in de regio, die meer dan ooit inzetten op innovatie door onderzoek en ontwikkeling. En daar zetten wij als Voka-Kamer mee onze schouders onder. Door hen zo goed mogelijk te begeleiden", zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka Mechelen-Kempen. "Die groei komt overigens niet alleen bedrijven ten goede, ook de medewerkers. En de burgers. Want die gezamenlijke groei is belangrijk."

De sterke groei in Mechelen en Kempen is vooral te verklaren door de aanwezigheid van industrie. Die is goed voor 31 procent van de toegevoegde waarde. In Vlaanderen is dat 'maar' 20 procent.

Onder druk

"Er is alleen een grote 'maar'. Die sterke groei staat onder druk. En de motor sputtert. Zeker als je kijkt naar de beschikbare grond en ruimte om te mogen ondernemen, naar de beschikbare handen en mensen die er zijn om in te zetten, naar de complexiteit van bepaalde vergunningen of de fiscale druk op ondernemingen. Bovenop de hoge loon- en energiekosten. Op één jaar voor de lokale verkiezingen, gaan we hier de komende periode over in gesprek met de 39 gemeenten in de regio Mechelen-Kempen. We hebben 100 politieke gesprekken. In naam van al die krachtige bedrijven. Want die willen we behouden én versterken. Net als al die jobs en mensen. Met een duidelijke inzet. We moéten alles op alles zetten om die 'Turbo van Vlaanderen' te blijven. En beter nog: te versterken. Want onze regio doet het écht vooruitgaan", zegt Wim Brillouet, manager Belangenbehartiging van Voka Mechelen-Kempen. "Onze bedrijven hebben er mee voor gezorgd dat de regio elk jaar 4 procent is kunnen groeien. Die groei moeten we minstens behouden en liever nog versterken. Dan kan onze regio - tegen 2030 - uitgroeien tot een regio met een toegevoegde waarde van 60 miljard euro. Iedereen moet in dit verhaal worden meegenomen."

Contactpersoon

Wim Brillouet

Manager Belangenbehartiging & Woordvoerder