Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Helft bedrijven moet productie terugschroeven door gebrek aan mensen

Helft bedrijven moet productie terugschroeven door gebrek aan mensen

  • 25/11/2021

Liefst 55% van de bedrijven in de regio Mechelen-Kempen moet de productie of dienstverlening terugschroeven. Omdat ze onvoldoende personeel hebben en vinden om het werk te doen. Dat blijkt uit de nieuwste bevraging van Voka Mechelen-Kempen. Een heel hoog cijfer. De continuïteit binnen de bedrijven staat zwaar onder druk. Daar is het verplichte thuiswerk nog bovenop gekomen.

Grafiek1

Eén op de twee ondernemingen in Mechelen en Kempen moet dus toegeven: er ligt werk genoeg, maar we kunnen het niet aannemen. De reden: te weinig personeel. Te weinig handen om het werk te doen. 12 procent van de ondernemingen moet de productie of dienstverlening met 20 procent of meer terugschroeven. 

“Dat doet pijn, als werkgeversorganisatie. Onze bedrijven willen ervoor gaan. Ze knokken om te groeien. Maar nu is het voor een heel deel knokken om de status-quo te behouden”, zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka Mechelen-Kempen. “Met die kennis kan je alleen maar foeteren op die RSZ-tool. En het verplicht telewerken. Dat zorgt in heel wat bedrijven nog maar eens voor nieuwe afspraken, bijkomende administratie en het zet een rem op de continuïteit binnen al die bedrijven.”

Gestopt met sprinten

Dat bedrijven moeten knokken voor de status-quo, laat zich ook duidelijk voelen in de hele Mechelse en Kempense economie. Die geraakt – na een ongeziene piek in de zomer – buiten adem. “Het goede nieuws is dat we nog lopen. Aan een stevig tempo. Even hard als vlak voor de coronaperiode. Maar sprinten, zoals in de zomer, dat kunnen we niet meer. Onder meer door het tekort aan handen, het tekort aan grondstoffen, de stijgende energieprijzen en het duurdere transport”, stelt Laveren. “We kunnen die evoluties zien dankzij onze conjunctuurbarometer. Een economisch model, van de hand van economieprofessor Guido Van Rompuy (KU Leuven). Met de nieuwste barometer kunnen we tot april 2022 kijken. We komen dan uit op een plateau. En dat is op zich niet verontrustend. Want we zitten nog op een heel hoog niveau.”
 

Grafiek2

Een blik op de grillen van de economie in Mechelen-Kempen, de voorbije 15 jaar. Na de spectaculaire sprint in de zomer van 2021, loopt de economie nu uit tot april 2022. Op zoek naar een nieuwe adem. 

Jobbonus+

Wat wel verontrustend blijft is dat de jobs niet ingevuld geraken. Volgens de conjunctuurbarometer bereiken we in februari 2022 een nieuw record. Dan zullen er – volgens de meest recente berekeningen – 8.194 openstaande vacatures zijn. Om even te vergelijken: dat is 60 procent meer dan in februari 2019. Toen corona nog gewoon een drankje was. “Het probleem van de openstaande vacatures is een blijver. Dit is een structureel probleem. En hier zijn structurele maatregelen voor nodig”, zegt Laveren.

En die komen er aan. Mee op vraag van Voka. Vanaf eind 2022 krijgen 716.601 medewerkers in Vlaanderen voor het eerst een jobbonus. Dat is de bonus - tot 600 euro per jaar - voor wie minder dan 2.500 euro bruto per maand verdient.

Een kwart van de werkende Vlamingen zal in aanmerking komen voor de jobbonus. Denk aan de huishoudhulpen, de kinderopvangbegeleiders, mensen die aan de kassa werken of bijvoorbeeld chauffeurs.

Een andere, nieuwe maatregel is de jobbonus+ of starterspremie. Die premie moet het ondernemerschap stimuleren. Een medewerker met een brutoloon tot 2.500 euro, die de overstap maakt naar een zelfstandige activiteit, zal twee keer een premie van 600 euro kunnen krijgen. De eerste keer op het moment dat hij start, de tweede keer wanneer hij na een jaar nog actief is als ondernemer. Ook wie zelfstandig is in bijberoep kan de premie ontvangen bij een overstap naar een voltijdse zelfstandige activiteit. In totaal zullen jaarlijks ongeveer 12.000 startende ondernemers de premie kunnen ontvangen.

De Vlaamse regering zal ook de transitiepremie uitbreiden. Die moet werkzoekenden stimuleren om zelfstandige in hoofdberoep te worden. Oorspronkelijk was die premie beperkt tot werkzoekenden, ouder dan 45. Maar de premie is nu uitgebreid naar alle werkzoekenden.

Contactpersoon

Kristel Goffin

Communicatiemanager