Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Allereerste Talentcenter van het land geopend in Mechelen

Allereerste Talentcenter van het land geopend in Mechelen

  • 15/05/2023

Het allereerste Talentcenter in ons land is geopend. Het is op 15 mei ingehuldigd door onderwijsminister Ben Weyts, samen met Hans Maertens en Tom Laveren van Voka. De primeur is voor Technopolis in Mechelen. In het allereerste Talentcenter kunnen leerlingen tussen 12 en 14 allerlei proeven en testen doen. Om zo een betere keuze te kunnen maken voor hun studies en hun latere job.

Het zijn de leerlingen van de secundaire school 'Snor' in Duffel die op de officiële openingsdag al volop aan het testen zijn. Ze doen onder andere een VR-spel dat ruimtelijk inzicht test, maar ze wagen zich ook nog aan motorische tests en cognitieve taal- en rekentesten. "Na afloop krijgen ze een persoonlijk talentenrapport, met vrijblijvend de mogelijke studierichtingen die aansluiten bij hun interesses en talenten. En ze krijgen een blik op de jobs die ze later zouden kunnen doen. Ouders zijn vaak niet voldoende op de hoogte van het scala aan studiemogelijkheden in hun regio", zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka Mechelen-Kempen.

Tom Laveren op Talentcenter

Vanmiddag hebben onderwijsminister Ben Weyts, Hans Maertens van Voka vzw en Tom Laveren van Voka Mechelen-Kempen het allereerste Talentcenter geopend. De primeur is voor Technopolis in Mechelen. “We zijn trots dat we pionieren met dit allereerste Talentcenter. Als Voka-Kamer hebben we onze nek uitgestoken, samen met ondernemers en partners. Want je wil er alles voor doen dat leerlingen de beste studiekeuze maken. Zij zijn immers de medewerkers van morgen”, zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka Mechelen-Kempen. "Het is ook hard nodig. Elk jaar veranderen in het Vlaamse secundair onderwijs meer dan 18.000 leerlingen van richting omdat de oorspronkelijke keuze toch niet de juiste bleek. In de helft van de gevallen verandert de leerling van ASO naar TSO of BSO. Dat willen we aanpakken."

Ben Weyts huldigt Talentcenter in

"Als je kijkt naar het gewone secundair onderwijs in onze regio Mechelen-Kempen, dan heeft bijna 1 op 5 leerlingen één jaar schoolse achterstand. Bijna 20 procent is al een keer blijven zitten. In een stad als Mechelen of Turnhout gaat dat al richting 30 procent. Daar wil Voka iets aan doen."

"Het Talentcenter wil ertoe bijdragen dat kinderen een positieve studiekeuze maken en daarbij ook de technische of beroepsgerichte studierichtingen overwegen. In elke studierichting kunnen leerlingen excelleren", zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.

120.000 euro

“Talentcenters kunnen leerlingen helpen om een positieve studiekeuze te maken, gebaseerd op wat hen interesseert én op wat ze in hun mars hebben. Deze centra zullen ouders en leerlingen duidelijk informeren, waarbij ze een overzicht krijgen van interesses en talenten, maar ook van mogelijke studiekeuzes en scholen. Onbekend maakt namelijk vaak onbemind, en dat is zeker het geval bij het aanbod van het technisch- en het beroepsonderwijs. De keuze vóór het BSO en het TSO moet een positieve keuze worden", zegt Vlaams minister van onderwijs Ben Weyts. "Er is in Vlaanderen veel technisch talent, maar tegelijk blijven er tekorten op de arbeidsmarkt. Hoe sneller onze jongeren terechtkomen in een richting die écht bij hun past, hoe sneller ze die talenten kunnen ontwikkelen. Hoe meer jongeren dus in een Talentcenter terecht kunnen, hoe beter."

Voka nam het initiatief voor het Talentcenter en zal de werking ervan coördineren. Al meer dan 80 klassen hebben een bezoek gepland aan het Talentcenter in Technopolis.

“We willen elk talent in Vlaanderen benutten en dat start bij het maken van de passende studiekeuze. Voka neemt concrete verantwoordelijkheid om te komen tot een kwaliteitsvol en excellent onderwijs dat uiteindelijk de hele maatschappij en economie ten goede zal komen."

Ben Weyts test Talentcenter uit

Primeur voor regio

Voka investeert samen met Technopolis in de uitbouw van het allereerste Talentcenter bij Technopolis in Mechelen. Het enthousiasme bij scholen in de regio is groot: alle beschikbare plaatsen voor dit schooljaar zijn volgeboekt.

“Ik ben ervan overtuigd dat het Talentcenter een grote meerwaarde is voor alle jongeren die niet meteen hun weg vinden in het enorme aanbod van studierichtingen. En ja, Technopolis zou natuurlijk Technopolis niet zijn, mochten we via deze manier jongeren niet willen stimuleren om van alle mogelijke richtingen in het secundair voor een STEM-richting te gaan”, zegt Stephane Berghmans, ceo van Technopolis.

Ben Weyts test het Talentcenter uit

Wetenschap

Het Talentcenter en het talentenrapport zijn wetenschappelijk onderbouwd door academici van de UGent.

“We willen het aanbod van het onderwijs aanschouwelijk maken, zonder daarom te raken aan de keuzevrijheid van ouders en leerlingen", ​ zegt Wouter Duyck, professor cognitieve psychologie verbonden aan de UGent. "Het is geen selectietest die zegt wat kinderen moeten studeren of welk beroep ze moeten kiezen, wel een menukaart op basis van wat men graag eet."

Enthousiaste eerste leerlingen in het Talentcenter

Waarom een Talentcenter?

Elk jaar veranderen in het Vlaamse secundair onderwijs meer dan 18.000 leerlingen van richting omdat de oorspronkelijke keuze toch niet de juiste bleek. In de helft van de gevallen verandert de leerling van ASO naar TSO of BSO.

Er lijken nog veel mensen te zijn die het technische en beroepsonderwijs niet naar waarde schatten. Zo zijn er heel wat ouders die hun kind in eerste instantie het liefst naar het algemeen secundair onderwijs sturen, ook al liggen de interesses en talenten van het kind eigenlijk elders. Een latere overstap geraakt al te vaak in een negatieve sfeer: leerlingen krijgen de indruk dat ze gefaald hebben, en worden sneller schoolmoe. Op die manier gaat talent verloren. Dat is zonde voor de jongeren in kwestie én ook voor de Vlaamse economie, die schreeuwt om technisch geschoolde profielen.

Het Talentcenter wil ertoe bijdragen dat kinderen een positieve studiekeuze maken en daarbij ook de technische of beroepsgerichte studierichtingen overwegen. In elke studierichting kunnen leerlingen excelleren.
 

Contactpersoon

Wim Brillouet

Manager Belangenbehartiging & Woordvoerder