Skip to main content
 • Inspiratiemissie Energietransitie Denemarken

Inspiratiemissie Energietransitie Denemarken

Duurzaam Ondernemen

Ga samen met tal van gelijkgestemde ondernemers mee op inspiratiemissie naar Denemarken. Dit land is koploper op het gebied van energietransitie en dus een bron aan kennis waar wij heel wat van kunnen opsteken. Ontdek tijdens een reeks diverse en unieke bedrijfsbezoeken onder leiding van Bert Gysen (COO EnergyVille & Unit Manager Energietechnologie VITO) hoe jij de omschakeling kan maken naar een energiesysteem dat steunt op hernieuwbare energie.

Van inspiratie tot actie! 

Wij dompelen jou gedurende drie dagen onder in de kennis en ervaring die Denemarken door de jaren heeft vergaard omtrent energietransitie. Hoe gaan ze om met de overgang van een energiesysteem gebaseerd op fossiele energiebronnen naar een energiesysteem gebaseerd op duurzame en CO2-neutrale energiebronnen? Of hoe schakelen ze over van het gebruik van kolen, olie en gas naar het gebruik van zon, wind en water als bron van energie? 

Heel wat vragen waar Bert Gysen (delegatieleider) samen met jullie een antwoord op zoekt tijdens een reeks diverse inspiratiebezoeken in toonaangevende bedrijven. 

 • 7 Bedrijfsbezoeken
 • 3 Inspiratiedagen
 • + Kennis

Bert Gysen als delegatieleider 

Bert Gysen is als COO van EnergyVille en manager van de VITO research unit Energietechnologie een belangrijk en erkend expert op gebied van de energietransitie. Onder leiding van Bert bezoeken we een hele reeks bedrijven en instanties die koploper zijn wat betreft energietransitie. Zo brengen we een bezoek aan onder andere: State of Green in combinatie met het Deens Ministerie voor Energie, Klimaat en Nutsvoorzieningen, de Belgische Ambassade in Kopenhagen, Schneider Electric, Green Hydrogen systems, Technische Universiteit van Denemarken (DTU), Deens Technologisch Instituut (DTI) en Dansk Erhverv in combinatie met Deense frontrunners. 

Meer info over de verschillende bedrijven? Ontdek het hieronder bij 'praktische informatie'.

inspiratiemissie duurzaam ondernemen energietransitie

Praktische informatie

Programma 3-daagse

Woensdag 26 oktober 2022

 • 06u00 - samenkomst Voka – KvK Limburg & transfer naar Brussels Airport Zaventem
 • 09u35 - vlucht richting Kopenhagen Airport
 • 12u30 - ontvangst en lunch bij State of Green en Deens Ministerie van Energie, Klimaat en     Nutsvoorzieningen
 • 15u00 - bedrijfsbezoek bij Schneider Electric
 • 17u00 - check-in hij Hotel Kong Arthur
 • 19u00 - diner op de Belgische Ambassade

Donderdag 27 oktober 2022

 • 06u00 - ontbijt en bustransfer
 • 09u30 - bedrijfsbezoek bij Green Hydrogen Systems, inclusief lunch
 • 12u30 - bustransfer
 • 15u00 - bezoek aan de Deense Technische Universiteit 
 • 19u00 - diner 

Vrijdag 28 oktober 2022

 • 07u00 - ontbijt en check-out
 • 09u00 - workshop bij het Danish Technological Institute
 • 12u30 - inspiratielunch bij de Deense Kamer van Koophandel met frontrunners in de energietransitie
 • 16u00 - transfer naar de luchthaven
 • 18u40 - vlucht richting Brussels Airport Zaventem
 • 23u00 - aankomst bij Voka – KvK Limburg  

Vervoer ter plaatse wordt voorzien
 

Accommodatie 4* Hotel Kong Arthur

Deze historische residentie voor leerlingen ziet er nog net zo uit als toen het in 1882 werd gebouwd - afgezien van het hotelbordje boven de deur. Dit trotse gebouw is genesteld aan het einde van een kleine geplaveide hoek, net buiten de weg die rond de historische meren van Kopenhagen loopt.

Het hotel is gevestigd in het midden van de beste buurt van de stad: het Nansensgade Kwartier. Het is de plaats waar de Kopenhagers zouden gaan wonen als ze de kans kregen, waar ze joggen rond de historische meren, en waar ze de beste Deense levensmiddelen en internationale specialiteiten kopen op de Torvehallerne Markt, net om de hoek van Nørreport, het drukste trein- en busstation van de stad. Het is een buurt die eruit ziet als een metropool en aanvoelt als een dorp.

inspiratiemissie duurzaam ondernemen denemarken energie energietransitieinspiratiemissie duurzaam ondernemen denemarken energie energietransitie

Meer info

State of Green

State of Green is de one-stop-shop naar meer dan 600 Deense bedrijven, agentschappen, academische instellingen, deskundigen en onderzoekers. State of Green brengt geïnteresseerden in contact met toonaangevende Deense spelers die werken aan de wereldwijde overgang naar een duurzame, koolstofarme samenleving waarin zuinig wordt omgesprongen met hulpbronnen.
State of Green deelt Deense knowhow via publicaties, digitale showcases, internationale conferenties, door delegaties te ontvangen en via media-engagementen. Met een actieve stem en een internationale aanwezigheid hopen we dat anderen zullen leren van de groene transitie van Denemarken.

Meer info

Schneider Electric

Het doel van Schneider is iedereen in staat te stellen om het meeste te halen uit onze energie en middelen, en vooruitgang en duurzaamheid voor iedereen bereikbaar te maken. Schneider noemt dit “Life is On”.

Schneider is ervan overtuigd dat toegang tot energie en digitaal een fundamenteel mensenrecht is. Onze generatie wordt geconfronteerd met een tektonische verschuiving in de energietransitie en een industriële revolutie die wordt gekatalyseerd door een wereld die elektrischer is. Elektriciteit is de meest efficiënte en beste vector voor decarbonisatie; in combinatie met oplossingen voor een circulaire economie realiseert Schneider een klimaatpositieve impact als onderdeel van de Sustainable Development van de Verenigde Naties.

Meer info

Green Hydrogen Systems

Green Hydrogen Systems, opgericht in 2007, is een toonaangevende leverancier van gestandaar-diseerde en modulaire elektrolysers voor de productie van groene waterstof, uitsluitend op basis van hernieuwbare energie. Met zijn brede scala aan mogelijke toepassingen speelt groene waterstof een sleutelrol in de huidige fundamentele verschuiving in onze energiesystemen naar een samenleving met een netto-uitstoot van nul in 2050. Als gevolg daarvan neemt de vraag naar groene waterstof sterk toe, wat een aanzienlijke schaalvergroting van de elektrolysecapaciteit vereist.

Eind 2020 heeft Green Hydrogen Systems een nieuwe gecombineerde productie-, R&D- en kantoorfaciliteit in gebruik genomen in Kolding, Denemarken. Deze moderne productie- en testfaciliteit is uitgerust met apparatuur en technologie om de productie te optimaliseren en de hoogste kwaliteits- en veiligheidsniveaus te bieden. De faciliteit van 4.500 m2 met een productiecapaciteit van 75 MW per jaar voltooit de eerste fase van het uitbreidingsplan. Bij Green Hydrogen Systems is men vastbesloten een sleutelrol te spelen in de belangrijke verschuiving van ons energielandschap en in een groene en duurzame toekomst.

Meer info 

Technische Universiteit van Denemarken (DTU)

De DTU, opgericht in 1829 met als missie het creëren van waarde ten voordele van de samenleving, is een internationale technische topuniversiteit waar onderwijs, wetenschappelijk advies en innovatie rusten op een solide basis van onderzoek van wereldklasse. De DTU wordt internationaal erkend als een toonaangevende universiteit op het gebied van technische en natuurwetenschappen, die bekend staat om haar bedrijfsgerichte aanpak, haar focus op duurzaamheid en haar fantastische studieomgeving. Gebaseerd op technische en natuurwetenschappen werkt DTU aan het creëren van duurzame waarde en welzijn in de samenleving door middel van onderwijs, onderzoek, op onderzoek gebaseerd advies en innovatie.

De vakgroep Energieconversie en -opslag werkt aan duurzame energietechnologieën. In het energiesysteem van de toekomst zal een groot deel van de energie geleverd worden door fluctuerende bronnen, zoals zonne- en windenergie. Daarom is het van groot belang dat we de energie kunnen omzetten en opslaan wanneer dat nodig is.

De vakgroep Civiele Techniek en Werktuigbouwkunde ontwikkelt en benut wetenschappelijke en technische kennis ten behoeve van de samenleving en de duurzame ontwikkeling. De vakgroep doet onderzoek, onderwijs, innovatie en wetenschappelijk advies van de hoogste kwaliteit binnen bouwontwerp en -processen, bouwconstructie en -veiligheid, gebouwenergie en -diensten, vaste mechanica, vloeistofmechanica, materiaaltechnologie, productietechniek, engineeringontwerp en thermische energiesystemen.

Meer info 

Deens Technologisch Instituut (DTI)

DTI is een toonaangevend onderzoeks- en technologie-instituut. DTI heeft momenteel een duizental specialisten in dienst en wij helpt meer dan 10.000 klanten per jaar - die 65 verschillende landen vertegenwoordigen. DTI beschikt over de meest vooraanstaande laboratoriumfaciliteiten van Denemarken met een jaarlijkse omzet van 66 miljoen Deense kronen. De laboratoria zijn geaccrediteerd volgens internationale normen.

Sinds 2021 heeft DTI zich eraan gewijd haar strategische positie als adviseur van bedrijven in de groene transitie te versterken. Momenteel wordt de Deense samenleving geconfronteerd met een aantal moeilijke vragen over de kwetsbaarheid van energie en de groene transitie. De politieke ambities voor alternatieve energiebronnen hebben zowel in Denemarken als in de EU hernieuwde aandacht gekregen.

Energie is een van de drie gebieden waarop het instituut zijn positie als belangrijke zakenpartner voor de groene transitie van bedrijven in 2021/22 heeft versterkt. De twee andere gebieden zijn materialen en voedingsmiddelen. Op alle drie gebieden bieden wij Deense bedrijven een kortere weg in de vorm van competenties en apparatuur voor het ontwikkelen en testen van groene technologische oplossingen.

Meer info 

Dansk Erhverv

De Deense Kamer van Koophandel is het netwerk voor de dienstensector in Denemarken. Het is een van de grootste professionele bedrijfsorganisaties in Denemarken met meer dan 350 werknemers, kantoren in Kopenhagen, Aarhus en in Brussel.
Dansk Erhverv is een particuliere non-profitorganisatie die tot doel heeft het zakendoen voor haar leden te vergemakkelijken. Door haar sterk netwerk in het Deense bedrijfsleven staat Dansk Erhverv in contact met een aantal toonaangevende bedrijven in de energietransitie. Zij zullen zich bij de delegatie voegen voor een inspirationele lunch. 

Meer info

Inschrijfprocedure 

 1. Vervolledig jouw inschrijving via bovenstaande button, op deze manier komen jouw gegevens terecht in ons systeem.
 2. Nadien nemen wij contact met jou op om dit inschrijvingsformulier ingevuld en ondertekend door te sturen.

In samenwerking met

pomEnergyville

Met dank aan onze partner

 

inspiratiemissie duurzaam ondernemen denemarken energie energietransitie

Contactpersoon

Ilse Briers

Adviseur duurzaam ondernemen

Wanneer

Prijs

Deelnameprijs 

 • (exclusief 21% BTW) per persoon voor het beschreven programma
 • € 3.185 voor leden Voka - Kamer van Koophandel Limburg en overheid
 • € 4.780 voor niet-leden

Extra info

Het is op dit moment niet mogelijk om te registreren voor deze activiteit.

Voorwaarden

Door het exclusief karakter is bij annulering 100% van de totale reissom verschuldigd.
Een vervanger mag steeds uw plaats innemen op voorwaarde dat de vereiste formaliteiten en documenten nog in orde gemaakt kunnen worden voor vertrek. Indien er extra kosten verbonden zijn aan deze formaliteiten en documenten, zullen deze gefactureerd worden.