Skip to main content

Navigatie

Niet te missen

Voka Open Bedrijvendag

Virtuele Voka Open Bedrijvendag 2020

4 Okt 2020

Meer info
Verderkijkers - Kmo of the future

Verderkijkers - Kmo of the future

17 nov 2020

Meer info
Milieu & Water Milieu & Water Milieu & Water Milieu & Water Milieu & Water Milieu & Water Milieu & Water Milieu & Water Milieu & Water Milieu & Water Milieu & Water Milieu & Water Milieu & Water Milieu & Water Milieu & Water Milieu & Water Milieu & Water Milieu & Water Milieu & Water Milieu & Water Milieu & Water Milieu & Water Milieu & Water Milieu & Water

Milieu & Water

TIPS

Drie tips voor een duurzaam waterverbruik

De droogte dwingt ons om zuinig om te gaan met water. Maar het is ook belangrijk om te blijven investeren in duurzaam watergebruik. Drie tips om dit aan te pakken.

Expert Talk

Steeds meer bedrijven investeren in circulair watergebruik

Droogteperiodes komen steeds vaker voor. Tomato Masters en Omegabaars werken op een fantastische wijze samen om duurzaam om te gaan met het beschikbare water. Katelijne Haspeslagh, die een Paper schreef over circulair watergebruik, ziet veel potentieel in dergelijke samenwerking, ook bij andere bedrijven.

Bekijk video

Lobby & advies

4 tips & tricks om uw afval nog meer te sorteren

Hoe kun je je afval nog beter sorteren? Het is een vraag waar veel ondernemingen mee kampen. Het toenemend belang van duurzaamheid speelt hierin mee, maar ook het economisch aspect. Wie slim sorteert, zal heel wat kunnen besparen. 

Nieuwe regelgeving inzameling afval

Maak je in je bedrijf een sorteerfout bij de inzameling van afval? Vanaf 1 september 2021 zijn de inzamelaars verplicht om aan de sorteerfout een non-conformiteit te koppelen. De inzamelaar heeft 3 mogelijkheden.

De droogte voorbij: 3 werven voor ons waterbeleid

Hoewel er in Vlaanderen voldoende neerslag valt, worden we toch geconfronteerd met steeds terugkerende droogteperiodes. Als we in Vlaanderen droogteperiodes willen voorkomen, is er nood aan een structurele aanpak. We zien 3 grote werven.

Naar een integraal waterbeleid: 7 essentiële aandachtspunten

Op Vlaams niveau staan er een reeks initiatieven en plannen in de stijgers om onze regio weerbaar te maken tegen nieuwe droogteperiodes, en dat is goed nieuws. Maar we moeten hier wel echt vaart mee maken en komen tot een integraal waterbeleid. Daarbij zijn er 7 belangrijke aandachtspunten.

Vanaf 1 april 2021 zijn er nieuwe PMD-sorteerregels voor bedrijven

In Vlaanderen zijn bedrijven verplicht om een aantal afvalstromen selectief in te zamelen, waaronder ook het PMD. Vanaf 1 april veranderen de sorteerregels hiervoor. Hierdoor wordt het eenvoudiger om op het werk PMD sorteren. Voortaan mogen naast de klassieke PMD-verpakkingen bijna alle huishoudelijke plastic verpakkingen bij het PMD.

Energie-advertentie van Luminus

 

Business cases

90% minder verbruik drinkwater in huis

Nog maar een tiende van het normale drinkwaterverbruik halen? Durabrik doet het in een proefproject met de Hydraloop, een systeem waarmee je in je huis water kan recycleren. Steven Vanden Brande van Durabrik legt uit.

Een visionaire aanpak: zelf water maken

Een waterman met een visionaire aanpak. Water zal steeds minder vanzelfsprekend worden. Bedrijven moeten instaan voor hun eigen waterbevoorrading. Hans Goossens is een predikant van de toekomst.

De nieuwe visboer

De duurzaamste vis ter wereld zwemt niet in een Noorse fjord, maar in een loods op het Oost-Vlaamse platteland. De Omegabaars eet vegetarisch en wordt gekweekt zonder noemenswaardige impact op zijn omgeving. 

Publicaties

Vul uw gegevens in en selecteer de publicaties die u wil downloaden.

Activiteiten

Duurzaam

Principes van duurzaamheidsverslaggeving

20 apr 2022

Geel
Meer info
duurzaam waterbeheer

Inzicht in een duurzaam waterbeheer

9 dec 2022

Geel
Meer info

Om tot een duurzaam waterbeheer te komen, zal iedereen zijn steentje moeten bijdragen.

Katelijne Haspeslagh  |  Adviseur Milieu & Klimaat
katelijne.haspeslagh@voka.be
+32 474 80 48 03
Katelijne Haspeslagh

Updates van dit dossier in uw mailbox

Ik ontvang graag updates van Voka omtrent dit dossier

Meer info via https://www.voka.be/privacy