Skip to main content
FBC

Overzicht van de familiale opvolging

Hoe draag je jouw familiebedrijf over?

Een familiebedrijf is vaak het resultaat van een levenslange investering van de oprichter. Het overdragen van het bedrijf, zij het aan zoon, dochter of derden, is dikwijls een moeilijke stap. De overdracht zelf is een gradueel en langdurig proces, waarin de betrokken partijen soms op heikele situaties kunnen stoten. Om de slaagkansen te maximaliseren is het belangrijk dat er voldoende tijd en aandacht wordt geschonken aan het opvolgingsproces. Hierbij houden we rekening met de belangen van de overdrager, de opvolger, de familie en het familiebedrijf. De gouden regel in het gehele traject is het maken van duidelijke afspraken.

Tijdens deze sessie geven we u de handvaten om met uw familie aan de slag te gaan en familiale afspraken vast te leggen die voor jullie belangrijk zijn in het kader van de overdracht van het familiebedrijf.

Innovatieve karakter van de opleiding?

We vertrekken vanuit de rolidentificatie van alle familieleden in het familiebedrijf.  Door het in kaart brengen van ieders wensen en intenties en die vervolgens ook op elkaar af te stemmen, kunnen we de rollen, taken én verantwoordelijkheden van alle familieleden (zowel actieve als niet-actieve familieleden, aandeelhouder als niet-aandeelhouder) duidelijk definiëren en afbakenen. Het is heel belangrijk dat iedereen goed weet wat hij of zij vandaag moet doen in het familiebedrijf, maar ook wat van hem of haar verwacht wordt of net niet (meer) verwacht wordt in de toekomst.

Vanuit deze basis leggen we op een transparante manier duidelijke afspraken vast in een overdrachtsplan. Zulk plan beschrijft de diverse stappen van het opvolgingsproces.  

  • Welke zijn de huidige en toekomstige belangen van alle betrokken partijen?
  • Hoe kunnen de belangen van de hoofdrolspelers worden “gematcht”?
  • Welke zijn de stappen in het opvolgingsproces? Hoe lang duurt het proces?
  • Is de opvolger bekwaam en klaar om het bedrijf over te nemen? En is de overdrager klaar om het bedrijf los te laten?
  • Hoe draag je de eigendom van het familiebedrijf over naar de volgende generatie, met behoud van controle en inkomen?
  • Welke afspraken zou mijn familie best vastleggen t.a.v. het familiebedrijf?

Eigenaars-Ondernemers en hun familiale opvolgers

Peter Vandeput, jurist, Familieadviseur, Partner bij Van Havermaet.
Peter begeleidt al vele jaren families bij de overdracht van hun familiebedrijf naar de volgende generatie en dit op fiscaal, juridisch en familiaal vlak.

Hanne Martens, estate planner, Director bij Van Havermaet.
Hanne begeleidt al vele jaren families bij de structurering van hun vermogen, bij hun estate planning en de overdracht van eigendom van familiebedrijven.

Erkenningsnummer KMO-portefeuille:

DV.O105507

Bespaar een aanzienlijk deel op de prijs van de opleidingskost. Aanvraag dient te gebeuren ten laatste 14 kalenderdagen na aanvang van de opleiding. Voor specifieke voorwaarden zie www.kmo-portefeuille.be.

KMO-portefeuille   Mensura    Proximus

Vind alle opleidingen via www.voka.be/limburg/kameracademie

Contactpersoon

Carolien Houbrechts

Adviseur eigenaars-ondernemers

Adres

Noordlink
Louis Pasteurstraat 21
3920 Lommel

Wanneer

Prijs

Voka-leden:
€ 195,00 excl. BTW

Niet-leden:
€ 255,00 excl. BTW 

Voorwaarden

100% van de deelname is verschuldigd als de annulering op minder dan 14 kalenderdagen voor de activiteit plaatsvindt. De annulering moet schriftelijk gebeuren (per e-mail). Een vervanger mag steeds jouw plaats innemen.

Om privacyredenen geven we mee dat op dit event mogelijk beeldmateriaal wordt gecreëerd - in vorm van foto en/of film - dat nadien via Voka-mediakanalen kan worden gebruikt.

Hulp nodig?

ING
Logo Mensura
Proximus
SD  Worx
Logo KPMG
Logo Hands
Logo G4S
Logo JAM
Ethias
Trixxo