Skip to main content
EO

De kracht van het Familiecharter

Workshop: Goede afspraken maken goede (familie)vrienden.

Het behoud van een eensgezinde familie binnen het familiebedrijf is niet zo vanzelfsprekend. Zeker met de instap van een volgende generatie kunnen de visies al eens verschillen. Welke afspraken zijn cruciaal voor ouders om te behouden? En welke ruimte krijgt de volgende generatie? Tijdens een traject van overdracht verandert iedereen van rol, bewust of onbewust, en verandering vraagt tijd. Je benoemt dit dus best zo snel mogelijk. Te vaak zien we hoe familiale conflicten ontstaan door een louter gebrek aan goede afspraken. Voorkomen blijft nog altijd beter dan genezen.   

In het familiecharter maak je vooraf met de familie een aantal basisafspraken. Deze (uitgesproken) duidelijkheid en transparantie brengt vaak rust binnen de familie en biedt zuurstof aan de volgende generatie om het traject van overdracht aan te gaan.

Tijdens deze sessie geven we u de handvaten om met uw familie aan de slag te gaan en familiale afspraken vast te leggen die voor jullie belangrijk zijn.

 

Programma

  • Wat is een familiecharter en wat is het niet?
  • Wanneer is een familiecharter nuttig? En hoe begin ik er aan?
  • Hoe verhoudt het familiecharter zich tegenover andere documenten, bijvoorbeeld, de statuten van de vennootschap of een aandeelhoudersovereenkomst?
  • Welke afspraken zou mijn familie best vastleggen t.a.v. het familiebedrijf?

Innovatieve karakter van de opleiding

Naast de praktische uiteenzetting van de inhoud van een familiecharter, wordt in deze opleiding op een innovatieve manier de problematiek aangepakt. We vertrekken vanuit de rolidentificatie van alle familieleden in het familiebedrijf.  Door het in kaart brengen van ieders wensen en intenties en die vervolgens ook op elkaar af te stemmen, kunnen we de rollen, taken én verantwoordelijkheden van alle familieleden (zowel actieve als niet-actieve familieleden, aandeelhouder als niet-aandeelhouder) duidelijk definiëren en afbakenen. Het is heel belangrijk dat iedereen goed weet wat hij of zij vandaag moet doen in het familiebedrijf, maar ook wat van hem of haar verwacht wordt of net niet (meer) verwacht wordt in de toekomst. Vanuit deze basis kan er op een transparante manier duidelijke afspraken worden vastgelegd

Didactische aanpak

Na deze opleiding heeft u een perfect beeld van de afspraken die u kan vastleggen in een Familiecharter en, in het bijzonder, welke afspraken voor uw vennootschap en familie relevant zijn.

U zal veel beter in staat zijn om in te schatten wat de risico’s zijn voor het familiebedrijf wanneer er niets is geregeld.

De sessie wordt zeer praktisch gedoceerd en gebracht aan de hand van concrete  praktijkvoorbeelden.

Docent

Peter Vandeput, jurist, Familieadviseur, Partner bij Van Havermaet.

Peter begeleidt al vele jaren families bij de overdracht van hun familiebedrijf naar de volgende generatie en dit op fiscaal, juridisch en familiaal vlak.

 

Julie Dekker, momenteel actief in een 3de generatie-Familiebedrijf. Doctoreerde aan de Universiteit Hasselt rond het professionaliseren van familiebedrijven en was tot enkele maanden geleden actief bij Van Havermaet als Familieadviseur waar ze families begeleide bij de overdracht van hun familiebedrijf naar de volgende generatie en dit op fiscaal, juridisch en familiaal vlak.

Erkenningsnummer KMO-portefeuille:

DV.O105507

Bespaar een aanzienlijk deel op de prijs van de opleidingskost. Aanvraag dient te gebeuren ten laatste 14 kalenderdagen na aanvang van de opleiding. Voor specifieke voorwaarden zie www.kmo-portefeuille.be.

KMO-portefeuille   Mensura    Proximus

Contactpersoon

Carolien Houbrechts

Adviseur eigenaars-ondernemers

Adres

Voka - Kamer van Koophandel Limburg
Gouverneur Roppesingel 51
3500 Hasselt

Wanneer

Prijs

Voka-leden:
€ 190,00 excl. BTW

Niet-leden:
€ 250,00 excl. BTW 

Extra info

Het is op dit moment niet mogelijk om te registreren voor deze activiteit.

Voorwaarden

100% van de deelname is verschuldigd als de annulering op minder dan 14 kalenderdagen voor de activiteit plaatsvindt. De annulering moet schriftelijk gebeuren (per e-mail). Een vervanger mag steeds jouw plaats innemen.

Om privacyredenen geven we mee dat op dit event mogelijk beeldmateriaal wordt gecreëerd - in vorm van foto en/of film - dat nadien via Voka-mediakanalen kan worden gebruikt.

Hulp nodig?

ING
Logo Mensura
Proximus
SD Worx
Logo KPMG
Logo Hands
Logo G4S
Logo JAM
Ethias
Trixxo