Skip to main content
 • Home
 • Limburg
 • FBC: Familiale holding: financiële en fiscale constructies
EO

FBC: Familiale holding: financiële en fiscale constructies

Workshop: Het nieuwe vennootschapsrecht, nieuwe kansen nieuwe prijzen? 

Steeds meer ondernemende families actief in een KMO-omgeving kiezen ervoor om aandelenparticipaties of andere vermogensbestanddelen centraal te beheren via een familiale holdingvennootschap. Een dergelijke structuur kan bijvoorbeeld passen in een investeringsstrategie. Liquiditeiten kan u onttrekken uit de exploitatieve vennootschap en vrijwaren van het ondernemersrisico. De holding kan de middelen centraliseren en herinvesteren in nieuwe projecten voor een betere diversificatie in een snel veranderende economie.  Daarnaast kan een holdingstructuur ook worden gebruikt met het oog op de overdracht van de vennootschapsgroep naar de volgende generatie (successieplanning).  

Sinds enkele jaren heeft de fiscale wetgever een verhoogde aandacht voor holdingvennootschappen. Enkele voordelen van een holdingvennootschap werden afgebouwd. Meest recent is een nieuwe manier van aanrekening ingevoerd bij een kapitaalvermindering. 

De voor- en nadelen van een familiale holdingvennootschap worden tijdens deze opleiding uitgebreid toegelicht. Hierbij houden wij vanzelfsprekend rekening met de nieuwe juridische mogelijkheden van het gewijzigde vennootschapsrecht. 

Programma

Onder meer de volgende vragen worden behandeld:

 • Rekening houdend met nieuwe fiscale regelgeving en het nieuwe vennootschapsrecht, welke zijn de voordelen van een holdingvennootschap in een KMO-omgeving?
 • Kunnen winsten belastingvrij uitgekeerd worden tussen een dochter- en een holdingvennootschap?
 • Hoe kan een holdingvennootschap dienen bij de overdracht naar de volgende generatie of in het kader van successieplanning?
 • Biedt de holdingsvennootschap fiscale voordelen voor de achterliggende eigenaar? 
 • Kan een holdingvennootschap een oplossing bieden voor managementparticipaties?
 • Hoe een holdingsvennootschap aanwenden bij vermogensstructurering? 
 • Welke is de impact van het nieuwe wetboek van vennootschappen op de holdingvennootschap?
 • Hoe worden meerwaarden op aandelenparticipaties in de holdingvennootschap fiscaal behandeld?

Didactische aanpak

Na deze opleiding zal de familiale holding volledig klaar en duidelijk voor u zijn. U zal in staat zijn de familiale holding te beoordelen als een al dan niet waardevolle structuur voor het beheer van uw familiaal vermogen en de structurering van uw vennootschapsgroep. De sessie wordt zeer praktisch gedoceerd en gebracht aan de hand van concrete  praktijkvoorbeelden.

 

Docenten

Peter Vandeput, Jurist, Familieadviseur, Partner bij Van Havermaet. Peter begeleidt al vele jaren families bij de overdracht van hun familiebedrijf naar de volgende generatie en dit op fiscaal, juridisch en familiaal vlak.

 

Gert De Greeve, Jurist, Belastingconsulent, Partner bij Van Havermaet. Gert adviseert al meer dan 25 jaar onder meer familiale vennootschappen inzake vennootschapsbelasting, successiebelastingen en internationale belastingen.

 

Erkenningsnummer KMO-portefeuille:

DV.O105507

Bespaar een aanzienlijk deel op de prijs van de opleidingskost. Aanvraag dient te gebeuren ten laatste 14 kalenderdagen na aanvang van de opleiding. Voor specifieke voorwaarden zie www.kmo-portefeuille.be.

KMO-portefeuille   Mensura    Proximus

  Contactpersoon

  Carolien Houbrechts

  Adviseur eigenaars-ondernemers

  Adres

  Voka - Kamer van Koophandel Limburg
  Gouverneur Roppesingel 51
  3500 Hasselt

  Wanneer

  Prijs

  Voka-leden:
  € 340,00 excl. BTW

  Niet-leden:
  € 450,00 excl. BTW 

  Extra info

  Het is op dit moment niet mogelijk om te registreren voor deze activiteit.

  Voorwaarden

  100% van de deelname is verschuldigd als de annulering op minder dan 14 kalenderdagen voor de activiteit plaatsvindt. De annulering moet schriftelijk gebeuren (per e-mail). Een vervanger mag steeds jouw plaats innemen.

  Om privacyredenen geven we mee dat op dit event mogelijk beeldmateriaal wordt gecreëerd - in vorm van foto en/of film - dat nadien via Voka-mediakanalen kan worden gebruikt.

  Hulp nodig?

  ING
  Logo Mensura
  Proximus
  SD Worx
  Logo KPMG
  Logo Hands
  Logo G4S
  Logo JAM
  Ethias
  Trixxo