Skip to main content
  • Limburg
  • Innovatief bedrijf in de kijker: Dronematrix

Innovatief bedrijf in de kijker: Dronematrix

  • 03/10/2019

Ready, set, go! Maak in twee minuten tijd kennis met Dronematrix. Wie zijn ze? Wat doen ze? En waarom zijn ze ons innovatief bedrijf in de kijker?

drone

 

Wie?

DroneMatrix is pionier in het ontwikkelen, testen en produceren van software en hardware oplossingen voor ‘Unmanned Automated Vehicles’ – in de volksmond beter bekend als drones - voor industriële toepassingen. Met team van 8 ervaren experten, kenniscentra en partners zoals EUKA, KUL, Seris Security, Securitas en Droneport slaagde DroneMatrix er in slechts enkele jaren twee drones én een cloud-based service oplossing te commercialiseren. 


Wat?

De UAV van DroneMatrix zijn niet vergelijkbaar met de DJI’s van deze wereld. Ze zijn groter, hebben een robuust design en zijn bestand tegen de meest barre weersomstandigheden, zoals regen, sneeuw, zand, stof en windkrachten tot 6 - 8 beaufort. Het spreekt voor zich dat deze UAV enkel bestuurd kunnen worden door gecertificeerde piloten. Een van de minpunten van een drone is doorgaans de vliegtijd. DroneMatrix biedt hier antwoord op met de Thytus, die via een kabel aan een platform verbonden is en zo tot 12 uur in de lucht kan blijven. Gemonteerd op een truck of aanhangwagen, kan hij snel naar een locatie gevoerd worden en onmiddellijk beginnen observeren vanuit de lucht. Dronematrix focust momenteel op toepassingen voor dienstverlening in beveiliging en veiligheid. Hiervoor is de Yacob uiterst geschikt: een drone in een laadstation die volledig autonome opdrachten kan uitvoeren en voor verschillende missies ingezet kan worden zoals beveiligingsopdrachten, controle van stock en surveillance. 


Innovatie

In tegenstelling tot drones voor commercieel gebruik, hebben de Thytus en de Yacob een ingebouwde GPU processor om berekeningen aan boord te kunnen doen. Dankzij artificiële intelligentie kunnen de drones veel acties zelfstandig uitvoeren. De camera herkent bepaalde gedragspatronen en kan zo een dief detecteren. Die kan dan gevolgd worden totdat politie hem onderschept. Een dure oplossing om een dief te vangen? Klopt, daarom werkt Dronematrix aan het concept “Sixth Network”, een intelligente infrastructuur waar drones van op een afstand opgeroepen kunnen worden op elk moment, door iedereen. In de praktijk vertaalt zich dat in een cloud-based platform van waar Drones as a Service aangeboden kunnen worden. De echte bedrijfswaarde ligt namelijk in de data van de vluchten, niet in de vluchten zelf. 


Toekomst

De eerste systemen zijn geleverd in Europa, Oman en Singapore. De missie van Dronematrix is om de systemen wereldwijd verder te commercialiseren. Dit doen ze onder meer door digital twins in te zetten om de kwaliteit van hun ontwikkel – en productieproces te borgen, zodat deze feilloos op andere locaties ter wereld overgenomen kunnen worden.

 

yacob
Yacob Terminal

 

 

Benieuwd naar meer?

bcai

Inschrijven via www.voka.be/limburg/bcai

28 november 2019 – Computer Vision 

Wouter Martens van Icapps @ Riskmatrix 

Computer vision is de discipline die ervoor zorgt dat een computer een beeld kan interpreteren en begrijpen. Zo zijn bruggen bijvoorbeeld moeilijk bereikbare structuren waarbij één enkele inspectie heel wat voorbereiding en gespecialiseerd materiaal vraagt. Drones kunnen m.b.v. computer vision automatisch schade en scheuren herkennen. Visuele inspecties kunnen zo in de toekomst geautomatiseerd worden.

imu - vzw - Altez
IMU - vzw - Remant
IMU - VZW - ING 1
Proximus
IMU - vzw - Salesforce
IMU - vzw - Bebat
IMU - VZW - multibureau
AW_Welt_6stappenplan
AW_Welt Whitepaper Inclusieve leidinggevende
AW_Digitalisering