Overslaan en naar de inhoud gaan
Map

De aandeelhoudersovereenkomst anno 2020

Eenvoudige, eenduidige en essentiële afspraken maken over eigendom zijn niet altijd even eenvoudig. Ontdek tijdens deze workshop op 5 juni 2020 hoe je dat het beste doet. 

Een aandeelhoudersovereenkomst is noodzakelijk om vooraf een heel aantal zaken met betrekking tot de overdracht van aandelen te regelen. De voornaamste doelstelling van deze uiterst discrete overeenkomst is het voorkomen van discussies in de toekomst. Goede afspraken maken nu eenmaal goede vrienden. Een aandeelhoudersovereenkomst is een absolute must voor elk bedrijf vanaf twee venoten en wordt volledig op maat van het bedrijf gemaakt. Of het nu gaat om een familiebedrijf of niet.

Bij de overdracht van een familiebedrijf naar de volgende generatie worden de aandelen vaak overgedragen naar meerdere kinderen.  Maar wat als één van die kinderen niet actief is in het familiebedrijf? Of zijn/haar aandelenpakket wenst te verkopen? Of hij/zij komt te overlijden? Indien hierover niets is geregeld op papier, heeft u weinig om op terug te vallen. Hetzelfde geldt uiteraard ook wanneer de venoten niet familiaal verbonden zijn.

Programma
  • Waarom is een aandeelhoudersovereenkomst ook zinvol voor een familiebedrijf? En wanneer heb ik het nodig?
  • Waar positioneert een aandeelhoudersovereenkomst zich in het geheel van juridische documenten van een onderneming?
  • Welke afspraken kan ik zoal voorzien in mijn aandeelhoudersovereenkomst?
  • Afspraken inzake overdracht van aandelen
  • Afspraken inzake de werking van de organen van de onderneming, zoals de raad van bestuur en de algemene vergadering
  • Afspraken inzake het installeren en de werking van eventuele adviesraden als ondersteuning voor de organen van de onderneming?
  • Afspraken inzake de wijze van besluitvorming binnen de onderneming
  • Afspraken inzake winstverdeling
  • Afspraken inzake eventuele exit scenario’s voor de aandeelhouders
  • Wat is de juridische afdwingbaarheid van mijn overeenkomst?
  • Wat is de impact van het nieuwe vennootschapsrecht?
Doelgroep

Eigenaars-Ondernemers en hun familiale opvolgers

Docent

Peter Vandeput, jurist, Familieadviseur, Partner bij Van Havermaet.
Peter begeleidt al vele jaren families bij de overdracht van hun familiebedrijf naar de volgende generatie en dit op fiscaal, juridisch en familiaal vlak.

Bénédicte Haven, jurist, Partner bij Van Havermaet
Bénédicte begeleidt al meer dan 20 jaar ondernemers en ondernemingen in hun opstart en groei.  Haar focus ligt daarin op de begeleiding van de ontplooiing van de onderneming en de afspraken die daarin proactief dienen gemaakt te worden tussen de diverse spelers.  De aandeelhouders zijn daarin steeds een zeer belangrijke stakeholder.

KMO-portefeuille

Tussenkomst via KMO-portefeuille mogelijk. Bespaar een aanzienlijk deel op de prijs van de opleidingskost. Aanvraag dient te gebeuren ten laatste 14 kalenderdagen na aanvang van de opleiding. Voor specifieke voorwaarden zie www.kmo-portefeuille.be.

biv

Logo EO     KMO-portefeuille     Mensura    Proximus

Vind alle opleidingen via www.voka.be/limburg/kameracademie

Adres

Voka - Kamer van Koophandel Limburg
Gouverneur Roppesingel 51
3500 Hasselt

Wanneer

Prijs

Voka-leden:
€ 195,00 excl. BTW

Niet-leden:
€ 255,00 excl. BTW 

Extra info

Het is op dit moment niet mogelijk om te registreren voor deze activiteit.

Voorwaarden

100% van de deelname is verschuldigd als de annulering op minder dan 14 kalenderdagen voor de activiteit plaatsvindt. De annulering moet schriftelijk gebeuren (per e-mail). Een vervanger mag steeds jouw plaats innemen.

Om privacyredenen geven we mee dat op dit event mogelijk beeldmateriaal wordt gecreëerd - in vorm van foto en/of film - dat nadien via Voka-mediakanalen kan worden gebruikt.