Skip to main content
  • Home
  • Limburg
  • Voor u verzameld: nuttige brexit-info voor Limburgse ondernemers
brexit
  • 18/01/2019

Voor u verzameld: nuttige brexit-info voor Limburgse ondernemers

Brexit

Brexit op 31 januari 2020 een feit. Wat nu?

Het zogenaamde terugtrekkingsakkoord die de EU en het VK de afgelopen jaren hebben onderhandeld, voorziet in een zogenaamde transitieperiode na de brexit tot minstens 31 december 2020. Concreet betekent dit dat er voor de Limburgse bedrijven die handel drijven met het VK tot 31 december van dit jaar nagenoeg niets verandert. De grootste verandering is eerder politiek van aard: zo zal het VK niet langer politiek vertegenwoordigd zijn in het Europees Parlement, de Europese Raad en de Europese Commissie terwijl het wel nog alle Europese regels moet respecteren en handhaven.

Op één punt is er nog wat onzekerheid. Zo is het nog niet volledig duidelijk of derde landen waarmee de EU een handelsverdrag heeft afgesloten Britse ‘inhoud’ nog zal beschouwen als EU oorsprong tijdens de transitieperiode. Indien Britse producten hun EU oorsprong verliezen, zou dit in het ergste geval kunnen betekenen dat EU producten met Britse componenten die geëxporteerd worden naar pakweg Japan niet langer zouden kunnen genieten van verlagingen van invoerheffingen ten gevolge een EU-Japan handelsverdrag. Dit is echter in sterke mate afhankelijk van het derde land waarmee een handelsverdrag gesloten is. Zij beslissen finaal wat ze willen doen.

Brexit problem solving team groot succes

Dankzij de flexibele verlenging van de deadline tot 31 januari is het ergste scenario, met de grootste negatieve impact voor onze bedrijven, voorlopig geweken. Anderzijds blijft de onzekerheid duren en lopen de kosten voor de voorbereiding op ‘het onbekende’ nog steeds op. Veel bedrijven gaan ervan uit dat er een akkoord is en dat het enkel een kwestie is van tijd is voor een uitstap mét een deal. Er is tot op heden echter nog niets in formele wetten gegoten, een no-deal is dus nog helemaal niet van de baan.

Het brexit problem solving team is daarom een belangrijke graadmeter voor Voka – KvK Limburg. Tijdens deze unieke bijeenkomst gingen 25 deelnemers uit Limburgse ondernemingen en verschillende experts met elkaar in debat om de meest acute problemen en onduidelijkheden af te toetsen.

EORI-nummer

Begin 2019 heeft de AAD&A aan ongeveer 20.000 ondernemingen pro-actief een EORI-nummer verleend en hen individueel hierover geïnformeerd. Bedrijven werden via een directe mailing op de hoogte gebracht. Voor de top 5000-bedrijven wordt dit aangevuld met een telefonische opvolging. 

Heel wat KMO’s die exporteren naar het VK hadden nog geen EORI-nummer aangevraagd. Dit is een uniek identificatienummer dat noodzakelijk is voor douanetransacties. Dat is na een harde brexit noodzakelijk om handel te blijven drijven. 
Vraag je EORI-nummer aan via volgende link.

AEO-vergunning

Het is in veel gevallen aangeraden om te kiezen voor een AEO-vergunning. Operatoren met dergelijke vergunning komen zo in aanmerking voor verschillende vereenvoudigingen bij douaneprocessen. De totale procedure van aanvraag tot afgifte van de vergunning kan een jaar of langer duren. Het is dus belangrijk om dit proces zo snel mogelijk in gang te zetten.

Brexit Impact Scan

In opdracht van de Brexit High Level Group, waar ook Voka, Vlaams Netwerk van Ondernemingen, in zetelt, heeft de Federale Overheidsdienst Economie een Brexit Impact Scan ontwikkeld om bedrijven te helpen met hun brexit-voorbereidingen. 

Na het invullen van een vragenlijst, krijgen bedrijven een uitgebreid, gepersonaliseerd adviesrapport. Let wel: deze scan geeft u zolang de onderhandelingen lopen geen uitsluitsel. 

Voka-opleiding

Voor vragen en begeleiding kan u uiteraard bij Voka – Kamer van Koophandel Limburg terecht. 

Bovendien organiseren we ook een Customs Academy, om voorbereid te zijn op douaneformaliteiten (start: 27 april 2020).

Daarnaast hebben we een heel aanbod aan opleidingen waarbij essentiële kennis kan worden opgedaan.Deze opleidingen worden steeds gegeven door ervaren experts.

-    11/03: Brexit: hoe moet het nu verder?
-    12/03: Exportstructuren toegelicht.
-    28/04: Bewijs van btw-vrijstelling: laat u niet verrassen!

Nog vragen? Contacteer ward.smits@voka.be voor meer informatie.

ATA-carnet

Afhankelijk van de verdere brexit-onderhandelingen kan het zijn dat voor tijdelijke uitvoer in de toekomst met een ATA-carnet moet worden gewerkt. Dit hangt ook af van de verdere afspraken in het kader van de ATA-conventie. Hoe dan ook, wat de uitkomst van het brexitverhaal ook is, Voka - KvK Limburg staat voor u klaar.

Voor verdere info over een ATA-carnet dat uw tijdelijke uitvoer vergemakkelijkt, klik hier.

Interessante websites

-    Voka brexit-pagina: bevat het meest up-to-date nieuws, contacten en opleidingen rond brexit.

-    Brexit-pagina van Flanders Investment & Trade: bevat info over douane, normen, accreditatie, een stavaza van de Brexit, contracten, arbeidsvergunningen en arbeidsrecht. Onderaan vindt u een aantal FAQ.

-    Are you brexit ready?: Belangrijke aandachtspunten voor Vlaamse goederenexporteurs.

-    EORI-nummer: elk bedrijf dat goederen van buiten de Europese Unie invoert, heeft het EORI-nummer (Economic Operator Registration and Identification) nodig.

-    Brexit-pagina van FOD Financiën - Douane & Accijnzen: checklist, FAQ, contactpersonen enzovoort.  

-    Samenvattend document van Federatie van Kamers van Koophandel (inclusief Brexit-nummer voor vragen)

-    Overzicht douaneregelingen

Contactpersonen

-    Voka – KvK Limburg: voor uw vragen over internationaal ondernemen of brexit: ward.smits@voka.be

-    Flanders Investment & Trade: brexit@fitagency.be 

-    Callcenter van de overheid voor Brexit-vragen: U kan bellen naar het nummer 0257 55555, elke werkdag van 8.00 u. - 16.30 u.
 

Let op: de onderhandelingen zijn nog steeds lopende. Wij als Voka - KvK Limburg houden de vinger aan de pols en zijn er om de ondernemers te steunen in dit proces.

VDAB
DigiChambers
ING
Logo Mensura
Proximus
SD  Worx
Logo KPMG
Logo Hands
alk
Logo JAM
Ethias
Trixxo