Skip to main content
  • Home
  • Limburg
  • Voor u verzameld: nuttige brexit-info voor Limburgse ondernemers
brexit
  • 18/01/2019

Voor u verzameld: nuttige brexit-info voor Limburgse ondernemers

Brexit

Brexit op 31 januari 2020 zo goed als zeker

Door de ruime overwinningszege van de Conservatieve Partij en haar leider Boris Johnson, ziet het er naar uit dat het VK nog voor 31 januari uit de Europese Unie zal stappen. “Het is nu duidelijk dat er een brexit komt en dat het terugtredingsakkoord goedgekeurd zal worden. Die onzekerheid verdwijnt alvast voor onze Limburgse bedrijven, ze kunnen en moeten zich hier nu verder op voorbereiden”, zegt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – Kamer van Koophandel Limburg. Maar het gevaar op een harde brexit loert nog steeds om de hoek: “Als het VK en de EU er niet in slagen om tegen eind 2020 een akkoord te onderhandelen over de toekomstige relatie, worden de Vlaamse ondernemers alsnog geconfronteerd met een no-deal of harde brexit en staan 28.000 Vlaamse jobs op de helling.”

Brexit problem solving team groot succes

Dankzij de flexibele verlenging van de deadline tot 31 januari is het ergste scenario, met de grootste negatieve impact voor onze bedrijven, voorlopig geweken. Anderzijds blijft de onzekerheid duren en lopen de kosten voor de voorbereiding op ‘het onbekende’ nog steeds op. Veel bedrijven gaan ervan uit dat er een akkoord is en dat het enkel een kwestie is van tijd is voor een uitstap mét een deal. Er is tot op heden echter nog niets in formele wetten gegoten, een no-deal is dus nog helemaal niet van de baan.

Het brexit problem solving team is daarom een belangrijke graadmeter voor Voka – KvK Limburg. Tijdens deze unieke bijeenkomst gingen 25 deelnemers uit Limburgse ondernemingen en verschillende experts met elkaar in debat om de meest acute problemen en onduidelijkheden af te toetsen.

Brexit-akkoord in zicht?

Na het akkoord over de brexit heerst er nog steeds onzekerheid over het verloop. Er is een overeenkomst bereikt maar Brits premier Johnson moet hiervoor nog een meerderheid vinden in het Britse parlement. Tot een stemming is het in Londen nog niet gekomen. Zo gaan we weer een onvoorspelbare week tegemoet in deze brexitsaga. De Limburgse ondernemer heeft hier uiteraard geen boodschap aan.

EORI-nummer

Begin 2019 heeft de AAD&A aan ongeveer 20.000 ondernemingen pro-actief een EORI-nummer verleend en hen individueel hierover geïnformeerd. Bedrijven werden via een directe mailing op de hoogte gebracht. Voor de top 5000-bedrijven wordt dit aangevuld met een telefonische opvolging. 

Heel wat KMO’s die exporteren naar het VK hadden nog geen EORI-nummer aangevraagd. Dit is een uniek identificatienummer dat noodzakelijk is voor douanetransacties. Dat is na een harde brexit noodzakelijk om handel te blijven drijven. 
Vraag je EORI-nummer aan via volgende link.

Brexit Impact Scan

In opdracht van de Brexit High Level Group, waar ook Voka, Vlaams Netwerk van Ondernemingen, in zetelt, heeft de Federale Overheidsdienst Economie een Brexit Impact Scan ontwikkeld om bedrijven te helpen met hun brexit-voorbereidingen. 

Na het invullen van een vragenlijst, krijgen bedrijven een uitgebreid, gepersonaliseerd adviesrapport. Let wel: deze scan geeft u zolang de onderhandelingen lopen geen uitsluitsel. 

Voka-opleiding

Voor vragen en begeleiding kan u uiteraard bij Voka – Kamer van Koophandel Limburg terecht. 

Bovendien organiseren we ook een LAB: Customs Academy, om voorbereid te zijn op douaneformaliteiten, en een Export Academy, waar je in 5 halve dagen een volledig overzicht krijgt van alle aspecten van het strategisch exportplan. 

Daarnaast hebben we een heel aanbod aan opleidingen waarbij essentiële kennis kan worden opgedaan.Deze opleidingen worden steeds gegeven door ervaren experts.

-    05/11: Wegwijs in het importeren van goederen - Locatie: Corda Campus
-    08/11: Consignatie van goederen
-    18/11: De nieuwe incoterms 2020 + de impact op btw & douane met praktische oefeningen

Nog vragen? Contacteer ward.smits@voka.be voor meer informatie.

ATA-carnet

Afhankelijk van de verdere brexit-onderhandelingen kan het zijn dat voor tijdelijke uitvoer in de toekomst met een ATA-carnet moet worden gewerkt. Dit hangt ook af van de verdere afspraken in het kader van de ATA-conventie. Hoe dan ook, wat de uitkomst van het brexitverhaal ook is, Voka - KvK Limburg staat voor u klaar.

Voor verdere info over een ATA-carnet dat uw tijdelijke uitvoer vergemakkelijkt, klik hier.

Interessante websites

-    Voka brexit-pagina: bevat het meest up-to-date nieuws, contacten en opleidingen rond brexit.

-    Brexit-pagina van Flanders Investment & Trade: bevat info over douane, normen, accreditatie, een stavaza van de Brexit, contracten, arbeidsvergunningen en arbeidsrecht. Onderaan vindt u een aantal FAQ.

-    Are you brexit ready?: Belangrijke aandachtspunten voor Vlaamse goederenexporteurs.

-    EORI-nummer: elk bedrijf dat goederen van buiten de Europese Unie invoert, heeft het EORI-nummer (Economic Operator Registration and Identification) nodig.

-    Brexit-pagina van FOD Financiën - Douane & Accijnzen: checklist, FAQ, contactpersonen enzovoort.  

-    Samenvattend document van Federatie van Kamers van Koophandel (inclusief Brexit-nummer voor vragen)

-    Overzicht douaneregelingen

Contactpersonen

-    Voka – KvK Limburg: voor uw vragen over internationaal ondernemen of brexit: ward.smits@voka.be

-    Flanders Investment & Trade: brexit@fitagency.be 

-    Callcenter van de overheid voor Brexit vragen: U kan bellen naar het nummer 0257 55555, elke werkdag van 8.00 u. - 16.30 u.
 

Let op: de onderhandelingen zijn nog steeds lopende. Wij als Voka - KvK Limburg houden de vinger aan de pols en zijn er om de ondernemers te steunen in dit proces.

ING
Logo Mensura
Proximus
SD  Worx
Logo KPMG
Logo Hands
Logo G4S
Logo JAM
Ethias
Trixxo