Skip to main content

Scouting Industrie 4.0

In het netwerk Scouting Industrie 4.0 focussen we op de impact van digitalisering op de operationele processen in maakbedrijven. Iedereen heeft al wel eens een presentatie gezien van de vierde industriële revolutie, waarbij de theorie vaak evident lijkt. Maar in de industrie is zo’n digitale evolutie minder vanzelfsprekend, bedrijven kunnen niet zomaar hun infrastructuur en business model overboord gooien. Door bedrijven aan het woord te laten krijgen de deelnemers inzichten over de voorbereiding die noodzakelijk is om te kunnen transformeren. Welk proces moet er eerst aangepakt worden? Vervolgens worden we meegenomen voor een rondleiding doorheen de productie, zo koppelen we de theorie aan de praktijk!

Met het netwerk Scouting Industrie 4.0 gaan we op bezoek bij zes innovatieve productiebedrijven en speuren we naar best practices. Deze hoofdzakelijk Limburgse pioniers hebben de eerste stappen gezet richting Industrie 4.0 en trachten pijlers te integreren in hun productieproces. Naast een getuigenis van het gastbedrijf, krijgen ook onafhankelijke providers van de technologie het woord.

Focus op transformatie

De focus ligt op de transformatie. Welke voorbereiding is noodzakelijk om te kunnen transformeren? Welke hindernissen bevinden zich op het pad? Vervolgens worden de deelnemers in groep meegenomen voor een anderhalf uur durende interactieve rondleiding door de productie en krijgen ze uitleg over de verschillende processen, het opzet en de valkuilen. Zo koppelen we de praktijk aan de theorie. Na de rondleiding hebben ze de mogelijkheid om te netwerken, terwijl ze genieten van een hapje en drankje.

Doelgroep

Plant Managers, Production Managers, Quality Managers, Industrial Engineers, Opex Managers, Lean Experts, Lean Managers die op de payroll staan van een industrieel maakbedrijf en mede verantwoordelijk zijn voor de transformatie van hun productieapparaat. Niet voor adviesverlenende diensten-, service- en consultancy bedrijven. Concurrenten van gastbedrijven kunnen geweigerd worden voor het desbetreffende bedrijfsbezoek.

Programma

Programma

 • Kick-off Vintiv - 8 juni 2021
  Tijdens deze introductiesessie schetsen we het industrie 4.0 landschap van vandaag in Vlaanderen. Ook nemen we het machinepark van de toekomst onder de loep. Vintiv bouwt en ontwikkelt hoogtechnologische machines op maat. Daarnaast retrofitten ze ook bestaande installaties naar state of the art productieapparaten. Ze kondigden zopas nog een uitbreiding aan.
   
 • Man machine collaboration @ ALRO Group - 7 september 2021
  ALRO Group is gespecialiseerd in de industriële coating van kunststoffen en metalen onderdelen voor de automobielsector. Naast de meest moderne automatische lakstraten vinden we hier ook andere assemblage processen terug. Hierbij maken ze ook gebruik van AR toepassingen om hun operatoren bij manuele assemblage te ondersteunen.
   
 • Digitale aansturing @ Provan - 21 september 2021
  Om de doorlooptijd te verkorten en zich flexibeler op te stellen naar de klant zonder kwaliteitsverlies, koos Provan enkele jaren geleden voor Quick Response Manufacturing. Hierdoor kunnen ze papierloos werken en mensen op de productievloer digitaal aansturen waardoor zij aanzienlijk veel kosten konden besparen. Provan, 3x winnaar van de 'Factory of the Future Award', levert 'tailor made metal solutions' en richt zich op totaal projecten.
   
 • Data captatie en analyse @ ZF Windpower - 12 oktober 2021
  ZF Windpower is wereldleider in het ontwikkelen en produceren van hoogtechnologische tandwielkasten voor windturbines. Naast hun bijdrage aan een duurzamere wereld zetten ze ook sterk in op digitalisering. Zo optimaliseren ze het onderhoud en de prestaties van de tandwielkasten via internet of things en andere toepassingen. 
   
 • Sensing & monitoring @ Brouwerij Martens - 4 November 2021
  Brouwerij Martens draagt technologische innovatie hoog in het vaandel. Zo beschikken ze in hun productie over geavanceerde brouw- en afvultechnieken in een hoog geautomatiseerde omgeving. Door slim gebruik van data verbeteren ze voortdurend hun brouw- en productieprocessen. 
   
 • Industrie 4.0 factory @ Audi  18 November 2021
  Audi Brussels (Vorst) is de eerste CO2-neutrale fabriek van de Audi Group ter wereld. Deze ultramoderne fabriek - die de e-tron produceert - was één van de vier winnaars die in 2020 een factory of the future award in ontvangst mochten nemen. Cobots en AGV's, een carscan, AI, paperless werken. Audi biedt ons een unieke kijk op hun groei naar de fabriek van de toekomst.

 

Praktisch

Lidmaatschap van deze Scouting staat op de naam van het bedrijf, niet op een persoon. Indien je niet naar een sessie kan komen of iemand anders binnen de organisatie beter geschikt is voor een bepaald thema, staat het dus vrij iemand anders te sturen.

De plaatsen zijn beperkt! First come, first served.

Interesse of inschrijven?

sebastien.conings@voka.be; +32 478 21 54 24

flander logo


 
 

 

Contactpersoon

Sebastien Conings

Adviseur innovatie & digitalisering

Wanneer

Prijs

Voka - leden: € 1.000

Niet-leden: €1.000

Extra info

Het is op dit moment niet mogelijk om te registreren voor deze activiteit.

Voorwaarden

100% van de deelname is verschuldigd als de annulering op minder dan 14 kalenderdagen voor de activiteit plaatsvindt. De annulering moet schriftelijk gebeuren (per e-mail). Een vervanger mag steeds jouw plaats innemen.

Om privacyredenen geven we mee dat op dit event mogelijk beeldmateriaal wordt gecreëerd - in vorm van foto en/of film - dat nadien via Voka-mediakanalen kan worden gebruikt.

Propaganda
Logo Mensura
Proximus
SD Worx
Logo KPMG
alk
Logo JAM
Trixxo