Overslaan en naar de inhoud gaan
Map

LAB: Exportdocumenten

Wat is het belang van een correcte documentenflow bij internationale activiteiten en hoe ga je precies te werk? In 4 sessies van 3 uur leer je omgaan met exportdocumenten. 

Programma

Sessie 1

Als je gaat exporteren is het van belang om te weten wat de oorsprong van het product is. Dit is essentieel voor de douanetechnische behandeling van goederen. 

Er bestaan echter twee definities van het begrip “oorsprong”. Elke definitie beantwoordt aan verschillende doelstellingen. In deze sessie leer je de verschillen tussen niet-preferentiële en preferentiële oorsprong.

Verder wil je weten welke documenten er nodig zijn en of er invoerrechten betaald moeten worden. Deze kunnen per land en product verschillen. Je leert hier werken met Access2Markets, de informatiebron voor exportdocumenten en invoerrechten.

Sessie 2 en 3

De volgende twee sessies gaan dieper in op de benodigde documenten en je leert er praktisch mee aan de slag te gaan. 

Komt aan bod:

  • Het correct gebruik van vervoerdocumenten;
  • Geldende regels bij gecombineerd vervoer;
  • Een overzicht van douanedocumenten;
  • Een overzicht van de certificaten die nodig zijn bij import/export. 

Steeds wordt het onderscheid gemaakt tussen preferentiële en niet-preferentiële oorsprong. 

Sessie 4

In deze sessie maak je kennis met DigiChambers 2.0 en leer je oorsprongscertificaten digitaal indienen en zo tijd en verplaatsingskosten te besparen. 

Moet je tijdelijk goederen uitvoeren naar niet-EU-landen voor bijvoorbeeld een jaarbeurs, tentoonstellingen, beroepsmateriaal, handelsmonsters, …? Ook deze regeling zal aan bod komen. 

Docenten

Ward Minnaert, FOD Economie 

Lieve Lombaert, LOVA Consultants

Anja Hendrikx & Sarah Buntinx, Voka KvK Limburg

aio

 

Contactpersoon

Amber Zentjens

Adviseur internationalisatie

Adres

Voka - Kamer van Koophandel Limburg
Gouverneur Roppesingel 51
3500 Hasselt

Wanneer

Prijs

€ 550 (excl. btw)

Extra info

Het is op dit moment niet mogelijk om te registreren voor deze activiteit.

Voorwaarden

100% van de deelnameprijs is verschuldigd als de annulering op minder dan 14 kalenderdagen voor de activiteit plaatsvindt. De annulering moet schriftelijk gebeuren (per e-mail). Een vervanger mag steeds uw plaats innemen.

Om privacyredenen geven we mee dat op dit event mogelijk beeldmateriaal wordt gecreëerd - in vorm van foto en/of film - dat nadien via Voka-mediakanalen kan worden gebruikt.