Skip to main content
Map
  • Agristo met de blik op een duurzame toekomst

Agristo met de blik op een duurzame toekomst

Agristo met de blik op een duurzame toekomst
  • 14/12/2020

Agristo met de blik op een duurzame toekomst

Al meer dan 30 jaar specialiseert Agristo zich in het aanbieden van een uiterst gevarieerd assortiment van frieten en afgeleide aardappelproducten, op maat van iedere klant. Het groeiparcours van dit familiebedrijf uit Harelbeke is ronduit indrukwekkend te noemen, al zet corona daar nu even de rem op. “Maar onze lat blijft even hoog, op het vlak van kwaliteit én duurzaamheid”, zegt CEO Hannelore Raes. “Ondanks corona blijven we investeren, in ons personeel én in de meest duurzame oplossingen.”

Agristo, met hoofdzetel in Harelbeke, timmert al enkele jaren aan een indrukwekkend groeiscenario. Het bedrijf met vier vestigingen en een duizendtal medewerkers, zag door corona de groei enigszins stagneren. Maar dat stemt CEO Hannelore Raes niet ontevreden: “Ten opzichte van vorig jaar zitten we min of meer status-quo. Op basis van de groei van de afgelopen jaren, presteren we dus onder ons verwachte groeiplan. Gezien de omstandigheden denk ik wel dat we onszelf daarmee best gelukkig mogen prijzen.” Toch is Hannelore er van overtuigd dat het hier gaat om een tijdelijk fenomeen: “We leveren voor de retail en food service en dat wereldwijd. 50/50. Retail doet het nog steeds goed, maar de food service i.e. de horeca, wordt natuurlijk zwaar getroffen door de crisis. Iets wat wij ook meteen voelen. Door onze goede spreiding tussen retail en food service enerzijds, en Europa en daarbuiten anderzijds, valt het voor ons al bij al wel mee. We zijn zeker niet ongeschonden, maar we slaan ons er goed door. Op lange termijn gaan we ervan uit dat de consumptie van onze producten niet zal wijzigen.”

Aanpassingen

De eerste lockdown in maart zorgde ervoor dat dit essentiële bedrijf snel moest schakelen om open te kunnen blijven. “We deden dat dan ook bijzonder snel. En dat allemaal dankzij onze medewerkers. Iets waar ik erg trots over ben. We haalden hiervoor veel inspiratie bij andere bedrijven binnen het netwerk van Voka West-Vlaanderen. Onze eigen aanpassingen hebben we dan geformuleerd in een aantal tips and tricks die we maar al te graag deelden op de website veiligaandeslag.be van onze ondernemersorganisatie”, aldus Hannelore.

Creativiteit en flexibiliteit

Ondanks de vele aanpassingen dat dit Harelbeekse familiebedrijf deed bij haar vestigingen, bleef de coronacrisis stevig huishouden. “In de eerste golf, maar vooral in de tweede, werden we getroffen door extra afwezigheden. Nu zijn het vooral de quarantaines die ons nekken, zonder dat we eigenlijk zieken hebben. Hierdoor is het uitdagend om alle productielijnen operationeel te houden. Het vraagt veel creativiteit en vooral flexibiliteit van onze medewerkers. Het vergt veel om ervoor te zorgen dat je je fabriek draaiende kan houden”, getuigt Hannelore. “Door deze ervaring beseffen we nog maar eens dat onze medewerkers onze belangrijkste troef zijn.”

Investeren in medewerkers

Sinds jaar en dag spaart Agristo dan ook geen kosten wat het welzijn en de bijscholing van haar werknemers betreft. “We weten al lang dat we moeten investeren in onze medewerkers. En dat doen we dan ook. Niet alleen willen we dat onze medewerkers zich gelukkig voelen binnen het bedrijf, ook willen we dat ze zich ten volle kunnen ontplooien binnen hun job. Wij zijn dan ook fervent afnemer van de opleidingen die Voka West-Vlaanderen aanbiedt.” Hannelore gaat verder: “We willen bovendien dat onze gemotiveerde medewerkers in contact kunnen komen met soortgelijke profielen waarmee ze dan kennis kunnen uitwisselen. Kennis delen is dan ook een gedeelde waarde met Voka West-Vlaanderen. Dat hun fysieke activiteiten gezien de context erg snel omgezet zijn naar een digitale vorm, vind ik dan ook zeer bewonderenswaardig.”

Voka West-Vlaanderen begeleidde Agristo bij het oprichten van een duurzaamheidswerkgroep.

Duurzaamheid

Investeren in medewerkers en ervoor zorgen dat ze zich gelukkig voelen binnen het bedrijf past binnen de duurzame koers die Agristo wil varen. Een koers die het bedrijf ook tijdens corona wil aanhouden. “Natuurlijk willen we verder inzetten op duurzaamheid”, vertelt Hannelore. “Nu meer dan ooit! Maar duurzaamheid beslaat uiteraard veel meer dan enkel het welbevinden van je medewerkers. Groene energie, hergebruik van water, reductie van waterverbruik, zelfs met de fiets naar het werk komen, het zijn slechts enkele van de zaken waarop wij willen inzetten als het aankomt op duurzame groei. Zo zijn we afnemer van de groene stroom van de stoomcentrale A&U. Daarbij is het onze doelstelling om tegen 2030 40 procent van ons energieverbruik groen te maken, aangezien wij een hele grote energieverbruiker zijn. Onze frietjes worden gebakken op een zeer hoge temperatuur, maar binnen de kortste keren tijdens hetzelfde proces worden die diepgevroren. Dat is een switch van meer dan 100 graden naar 20 graden onder nul. Een heel grote omzetting dus. Hoe meer je dat met groene energie kan doen, hoe beter uiteraard.”

20 duurzame doelstellingen tegen 2030

Het bovengenoemde voorbeeld is slechts een van de 20 duurzame doelstellingen die Agristo tegen 2030 wil behalen. Tijdens een relatiebezoek van Voka West-Vlaanderen liet Hannelore vallen dat Agristo graag een meer duurzame richting wilde uitgaan. “Het is toen dat ik leerde over het VCDO, Voka Charter Duurzaam Ondernemen”, vertelt ze. “Ik raakte zodanig geïnspireerd door de duurzame acties van andere ondernemers, dat ik meteen besliste: deze duurzame weg wil ik ook voor Agristo!” En zo werd er werk gemaakt van 20 duurzame doelstellingen die het bedrijf wil behalen tegen 2030. Voka West-Vlaanderen begeleidde Agristo bij het oprichten van een duurzaamheidswerkgroep, waarbij gemotiveerde medewerkers optreden als interne ambassadeurs. “Als je zulke ambassadeurs hebt die zo’n werkgroep vervolledigen, dan is het een eitje om de vooropgestelde doelstellingen gedragen en begrepen te laten worden. Indien we beslissen om uiteindelijk mee te doen aan het VCDO, dan ben ik er rotsvast van overtuigd dat we deze erkenning kunnen binnenhalen. We hebben alles in huis om hier een succes van te maken!”


Hoe Voka jou ook kan versterken? 
Je leest het hier

Voka - het grootste ondernemersnetwerk van Vlaanderen - verdedigt, verbindt en versterkt ondernemingen in elke levensfase. Voka is een organisatie van, voor en door Vlaamse ondernemingen. Samen timmeren we aan een optimaal kader om vrij en succesvol te kunnen ondernemen in Vlaanderen. Zo willen we jou als ondernemer, je onderneming en Vlaanderen gezond doen groeien.