Skip to main content

Navigatie

Niet te missen

Voka Open Bedrijvendag

Virtuele Voka Open Bedrijvendag 2020

4 Okt 2020

Meer info
Verderkijkers - Kmo of the future

Verderkijkers - Kmo of the future

17 nov 2020

Meer info
Op naar de innovatietop Op naar de innovatietop Op naar de innovatietop Op naar de innovatietop Op naar de innovatietop Op naar de innovatietop Op naar de innovatietop Op naar de innovatietop Op naar de innovatietop Op naar de innovatietop Op naar de innovatietop Op naar de innovatietop Op naar de innovatietop Op naar de innovatietop Op naar de innovatietop Op naar de innovatietop Op naar de innovatietop Op naar de innovatietop Op naar de innovatietop Op naar de innovatietop Op naar de innovatietop Op naar de innovatietop Op naar de innovatietop Op naar de innovatietop

Op naar de innovatietop

Een goede investeerder in scale-ups is niet alleen kapitaalverschaffer, maar ook adviseur en coach.

Johan Guldix  |  Senior Adviseur Innovatie & Ondernemen
johan.guldix@voka.be
+32 495 28 50 96
Johan Guldix

Spraakmaker

Steven De Laet

Inopsys: “We gaan voor duurzame impact”

Inopsys is een van de pareltjes uit het Vlaamse scale-up-landschap. Opgericht in 2015 als spin-off van de KU Leuven, ontwikkelt het technologie om waterstromen van chemie- en farmaceutische bedrijven te zuiveren. Sinds de oprichting kon het bedrijf bijna tien miljoen euro kapitaal ophalen.

Patrice Sellès

Biotalys: Belgische stem in de biologische revolutie

De Belgische ondernemingen laten zich op verschillende vlakken gelden in de wereld, maar weinigen hebben zo’n opmerkelijk potentieel als Biotalys uit Gent. Het agrotechnologiebedrijf heeft namelijk een unieke sleutel in handen om de toekomst van de landbouw duurzamer en veiliger te maken. “We willen veel verder gaan dan enkel gewassen beschermen.”

Mars

Brood bakken op Mars

In 2019 lanceerde Puratos, de Belgische leverancier van ingrediënten voor bakkers, patissiers en chocolatiers, een opmerkelijk proefproject. In afgesloten containers wilde het tarwe en later ook andere gewassen kweken als voorbereiding op het maken van brood op Mars binnen 100 jaar. Klinkt misschien vergezocht, maar zeker innovatief en ondernemend, dus vroegen we R&D-directeur Filip Arnaut om ons wat meer toelichting te geven bij het innovatietraject van Puratos.

Publicaties

Vul uw gegevens in en selecteer de publicaties die u wil downloaden.

In de kijker

9 scale-ups aan tafel met Voka in de Warande

Nood aan meer ambitie en risico-appetijt

Scale-ups zijn belangrijk voor de economische dynamiek, innovatie en Twin Transition die moeten zorgen voor de digitalisering en verduurzaming van economie én maatschappij. Voka ging daarom op woensdag 24 november in gesprek met enkele jonge, ambitieuze scale-ups over de vele uitdagingen die zij tegenkomen. Waar dromen zij van en waar liggen zij van wakker? Wat zijn de grootste knelpunten om te groeien in Vlaanderen en daarbuiten? Wat kan het beleid hieraan doen? 

Big Score

The big score: onthaal

Big Score: the perfect match is nooit veraf

Corporates met een probleem, investeerders met een plan, en scale-ups en start-ups met oplossingen. Tijdens het event The Big Score konden ze elkaar vinden.

Business cases

The Big Score Effect

Voor het eerst je eigen project aan een groot publiek pitchen en onderhandelen met potentiële investeerders, dat is onder meer waar The Big Score om draait. En dat is exact wat Rob van Dun van Calculus daar met zijn start-up deed. Hij blikt terug op zijn wedervaren bij The Big Score en de rol die Voka in zijn bedrijf speelde.

Chris Van De Voorde, JuuNoo: “Economie en duurzaamheid als basis voor échte innovatie”

“Ik keek met mijn zoon onlangs naar de lancering van de Falcon Heavy, de ruimteraket van Elon Musk. Hij maakte als eerste raketten die weer op aarde landen. Als nu iemand het in zijn hoofd haalt om een raket te maken, kunnen ze onmogelijk anders dan ook met herbruikbare raketten te werken: SpaceX heeft de spelregels veranderd, de maatstaf bepaald. Dat wil ik ook doen.” Chris Van de Voorde, founder van JuuNoo heeft zich als doel gesteld de bouwwereld te hervormen naar een duurzame markt waar hergebruik de norm is.

Expert Talk

Naar een sterk ecosysteem voor scale-ups

Voka bracht het scale-up landschap van snelle groeiers in Vlaanderen in kaart. “Zij vormen de groene scheuten van onze economie”, zegt innovatie-expert Johan Guldix. Zo wil Steven De Laet, CEO van Inopsys, actief in de circulaire chemie, de komende jaren internationaal opschalen en zijn personeelsbestand verdubbelen.

Bekijk video

"De beste innovaties ontstaan door te luisteren naar de klant."

In hun colorlab werken de mensen van Ebema samen met hun klanten dagelijks nieuwe projecten uit met innovatieve oplossingen. "Het is een mooi voorbeeld van hoe innovatie tot stand kan komen", weet Johan Guldix, innovatie-expert bij Voka. Jammer genoeg kunnen we in Vlaanderen op dat vlak toch nog wat beter presteren. Innovatie blijft nog te vaak op de plank liggen en wordt verder niet gecommercialiseerd.

Bekijk video

Lobby

Hoe kunnen we uitgroeien van innovatieleiders naar de absolute top?

Vlaanderen maakt, net als België, een duidelijke sprong vooruit op de Europese innovatiebarometer. Niet alleen door het invoeren van enkele nieuwe criteria rond digitalisering en verduurzaming, maar ook door de volgehouden inspanningen van de voorbije jaren. Toch mogen we niet op onze lauweren rusten, want er blijven enkele hardnekkige werkpunten.

Waarom innovatiesteun niet zomaar een cadeau is

Ondanks, of net dankzij hun succes, kwamen de Vlaamse innovatiesubsidies recent onder vuur te liggen. De steun zou aanleiding geven tot willekeur en slechts een handvol grote bedrijven bevoordelen. In één moeite door werd er vervolgens gepleit om deze steun af te schaffen en te vervangen door een algemene lastenverlaging zodat elk bedrijf zou profiteren. Klinkt goed, maar zulke redeneringen zijn veel te kort door de bocht.

Ask now
/ poll

Wat is volgens u de grootste rem op innovatie bij kmo's?

Choices

Facts & figures

17%
Slechts 17% van de Vlaamse start-ups en scale-ups laten zich leiden door noden op de markt bij hun marktintroductie
wil voornamelijk een behoefte op de markt oplossen
17%

Bron & legende:
PWC - De drijvende krachten voor marktintroductie bij Vlaams start-ups en scale-ups 

Activiteiten

Voka Digihub Tour: op bezoek bij Flanders Make & Sirris

Voka Digihub Tour: Op bezoek bij Flanders Make & Sirris

15 feb 2022

Kortrijk
Meer info

Updates van dit dossier in uw mailbox

Ik ontvang graag updates van Voka omtrent dit dossier

Meer info via https://www.voka.be/privacy