Skip to main content
Map
  • Groene bedrijfsvloot

Elektrische voertuigen zijn niet meer uit het straatbeeld weg te denken. Voor bedrijven die willen verduurzamen, is het integreren van elektrische wagens in de bedrijfsvloot een mooie stap. Op deze pagina focussen we op deze evolutie.

Om je alvast wat wegwijs te maken, geven we alvast 5 belangrijke lessen mee uit onze ervaring in het begeleiden van bedrijven naar een groene vloot:

  1. Kijk naar de total cost of ownership (TCO) van een leasewagen. Dat totale kostenplaatje zorgt ervoor dat je “appelen met appelen” kunt vergelijken. Een leasewagen is immers meer dan enkel de aankoopprijs. Ook brandstofkosten, onderhoud en fiscaliteit hebben een grote impact.
  2. Denk goed na over de laadinfrastructuur. Volstaat je bestaande energiecontract om het nodige vermogen aan te leveren? Ga je zelf voorzien in energie met behulp van zonnepanelen? 
  3. Informeer je personeel. Er bestaan veel vooroordelen over elektrisch rijden: een te klein rijbereik, lang wachten bij het opladen, het idee dat er nog te weinig laadpalen zijn in ons land,… Infosessies kunnen die ongegronde vooroordelen weghalen.
  4. Kies voor slimme laadpalen. Met deze palen kun je bepalen wie voorrang krijgt bij het laden en dus vol vermogen nodig heeft. Bovendien passen deze palen hun vermogen aan aan het totale beschikbare vermogen zodat je nooit een energietekort hebt.
  5. Herteken je car policy als je ook elektrische wagens in de vloot opneemt. Wat met thuisladen? Wat als iemand met thuislaadinfrastructuur het bedrijf verlaat? Hoe stimuleer je het laden op kantoor of thuis en niet onderweg? Tal van aspecten moeten in je wagenbeleid gespecifieerd worden om het gebruik van een elektrische vloot te optimaliseren.

Zelf aan de slag? Voka helpt je graag verder

In kader van het project One-stop-shop groene vloot, werden heel wat infosessies georganiseerd rond het verduurzamen van de bedrijfsvloot. Hieronder vind je alle informatie uit deze infosessies.

Zelf de ambitie om elektrische wagens in je bedrijfsvloot te implementeren? Fantastisch!

Voka Vlaams-Brabant helpt je hier graag mee verder en begeleidt je doorheen de verschillende stappen die hier bij komen kijken. Neem contact op met onze experten van duurzaam ondernemen via duurzaamondernemen.vb@voka.be

Inspiratie opdoen?

Bekijk ook zeker onderstaande persartikels over elektrische mobiliteit.

Op de hoogte blijven?

Regelmatig sturen we direct mailings uit met updates van mobiliteitswerken en -dossiers, en dit zowel naar Voka-leden als niet-leden. Wil je op de hoogte blijven van al het mobiliteitsnieuws uit Vlaams-Brabant? Schrijf je dan in voor onze mobiliteitsmailings! Hoe? Ga naar deze pagina, vul je gegevens in en kies bij 'Thema's waarin je interesse hebt' voor 'Mobiliteit'.

Contactpersoon

Wim Pannecoucke

Adviseur Belangenbehartiging West-Brabant