Overslaan en naar de inhoud gaan
  • 27/09/2023

Ben je of is jouw bedrijf onlangs het slachtoffer geworden van een cyberaanval? Je bent zeker niet de enige, en je zult waarschijnlijk ook niet de laatste zijn. Het is niet langer de vraag of je te maken krijgt met cybercrime, maar wanneer het zal gebeuren. In de afgelopen jaren hebben we talloze geruchtmakende cyberaanvallen gezien. In december 2020 werd bijvoorbeeld bekend dat een zeer geavanceerde aanval was uitgevoerd tegen het IT-managementsoftwarebedrijf SolarWinds. Deze aanval had mogelijk meer dan 18.000 klanten getroffen, waaronder overheids- en particuliere organisaties. De aanvallers waren in staat om kwaadaardige code in software-updates in te voegen, waardoor ze toegang kregen tot een groot aantal systemen en gegevens. In maart 2021 werd gemeld dat verschillende zero-day kwetsbaarheden in Microsoft Exchange Server actief werden uitgebuit, wat leidde tot inbraken en datadiefstal. Ook in België zijn er verschillende opzienbarende cyberaanvallen geweest, met als recent voorbeeld de cyberaanval op het informaticasysteem van de stad Antwerpen. 

Wat is Cyber Threat Intelligence?

Informatie over cyberdreigingen, ook wel bekend als Cyber Threat Intelligence (CTI), is een essentieel hulpmiddel voor organisaties die zich willen beschermen tegen cyberaanvallen. CTI omvat het verzamelen, analyseren en verspreiden van informatie over potentiële cyberdreigingen voor computersystemen, netwerken en gegevens. Deze informatie kan variëren van bekende kwetsbaarheden in software en hardware tot gegevens over bekende cybercriminelen en hun tactieken, en zelfs informatie over mogelijke toekomstige aanvallen. 

De Voordelen van CTI

  • Een van de belangrijkste voordelen van CTI is dat het organisaties in staat stelt om proactief te reageren op cyberdreigingen. Door inzicht te krijgen in het type bedreigingen waarmee ze worden geconfronteerd en de tactieken die cybercriminelen gebruiken, kunnen organisaties maatregelen nemen om hun gevoelige informatie te beschermen en aanvallen te voorkomen voordat ze plaatsvinden. Dit kan het aanpassen van beveiligingsmaatregelen omvatten, zoals het updaten van firewalls, inbraakdetectiesystemen en antivirussoftware, evenals het trainen van medewerkers in veilig online gedrag. 
  • Een ander voordeel van CTI is dat het organisaties kan helpen om effectiever te reageren op cyberincidenten. Als er een cyberaanval plaatsvindt, kan directe toegang tot nauwkeurige en actuele informatie over de dreiging organisaties helpen bij het snel identificeren van de oorzaak van het probleem en het nemen van maatregelen om de schade te beperken. Dit kan het afsluiten van systemen om de verspreiding van malware te voorkomen of het samenwerken met rechtshandhavingsinstanties om de aanvallers op te sporen omvatten. 

Het Belang van Incident Response Planning

Een ander belangrijk aspect van CTI is dat het organisaties kan helpen om de meest kritieke dreigingen te identificeren en strategieën te ontwikkelen om deze aan te pakken. Met zoveel mogelijke bedreigingen kan het voor organisaties moeilijk zijn om te bepalen waar ze hun middelen op moeten richten. Incident response planning omvat het opstellen van een plan voor de reactie van een organisatie op een mogelijke cyberaanval. Dit kan het toewijzen van verantwoordelijkheden aan sleutelmedewerkers omvatten die verantwoordelijk zijn voor de reactie op een aanval, evenals het opstellen van stappen om de schade te beperken. 

Ondersteunende Open-Source Tools en Platformen voor CTI 

Er zijn verschillende populaire open-source tools die wijdverspreid worden gebruikt voor het verzamelen, analyseren en delen van informatie over cyberdreigingen. Deze tools stellen organisaties in staat om zich te beschermen tegen cyberdreigingen. Enkele voorbeelden van dergelijke open-source platformen zijn: 

  • The Hive

Dit is een schaalbaar, open-source incident response platform waarmee organisaties beveiligingsincidenten kunnen beheren en gegevens uit verschillende bronnen kunnen analyseren. Het omvat functies zoals case management, automatisering van incident response en ingebouwde rapportage. 

  • MISP

Het Malware Information Sharing Platform is een open-source platform waarmee organisaties bedreigingsinformatie kunnen delen en analyseren. Het omvat functies zoals event correlatie, data tagging en ingebouwde rapportage. 

  • Elastic Stack

Deze verzameling open-source tools voor gegevensverzameling, analyse en visualisatie omvat Elasticsearch, Logstash en Kibana. Het kan worden gebruikt voor CTI door loggegevens te analyseren om anomalieën of verdachte activiteiten te identificeren. 

  • Suricata

Dit krachtige Network Threat Detection and Prevention System (IDS/IPS) kan cyberdreigingen detecteren en voorkomen. Het maakt gebruik van de Suricata Engine, die in real-time indringers kan detecteren en tegenhouden. 

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de vele open-source tools die beschikbaar zijn voor CTI. Bovendien zijn er ook commerciële alternatieven beschikbaar. Het is belangrijk om op te merken dat veel van deze tools zeer configureerbaar zijn en kunnen worden aangepast aan de specifieke behoeften van jouw organisatie. 

Uitdagingen bij CTI

Hoewel CTI een groeiend gebied is, zijn er ook uitdagingen waarmee organisaties rekening moeten houden: 

  • Bruikbaarheid van gegevens

Met de groeiende hoeveelheid beschikbare gegevens kunnen organisaties overweldigd raken door de hoeveelheid informatie die ze moeten verwerken. Dit kan het moeilijk maken om de meest relevante en bruikbare inlichtingen te identificeren, wat kan leiden tot gemiste bedreigingen. 

  • Prioriteiten stellen

Het landschap van cyberbedreigingen evolueert voortdurend, waardoor het moeilijk is om prioriteiten te stellen voor welke bedreigingen het meest kritisch zijn. Met zoveel gegevens en inlichtingen kan het moeilijk zijn om te bepalen waar je middelen op moet richten. 

  • Beperkte middelen

CTI vereist middelen en expertise, wat organisaties mogelijk niet altijd beschikbaar hebben. Dit kan het opzetten en onderhouden van een CTI-programma bemoeilijken. 

  • Privacy en juridische overwegingen

Het verzamelen en analyseren van gegevens voor CTI kan privacy- en juridische kwesties opleveren, vooral als persoonlijke gegevens betrokken zijn. Organisaties moeten rekening houden met de relevante wet- en regelgeving. 

CTI binnen Jouw Organisatie

Het cyberdreigingslandschap blijft groeien in omvang en complexiteit, en organisaties moeten proactief maatregelen nemen om zichzelf te beschermen. Het ontwikkelen van een uitgebreide CTI-strategie, aangepast aan de specifieke behoeften en risico's van jouw organisatie, is cruciaal. Zorg ervoor dat je beschikt over effectieve informatie over cyberdreigingen en incidentbestrijdingsplannen om aanvallen te detecteren en erop te reageren. Dit kan betekenen dat je samenwerkt met een speciale CTI-provider, investeert in de benodigde technologie en expertise, en een sterk team opzet om de gegevens te analyseren. Door inzicht te krijgen in de aard van de bedreigingen waarmee je wordt geconfronteerd, kun je proactief actie ondernemen om de risico's te beperken. 

imu - vzw - bebat
imu - vzw - mediafin
imu - vzw - exact
Proximus
imu - vzw - edenred