Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • FAQ
  • SDG's: een blauwdruk voor duurzaamheid

SDG's: een blauwdruk voor duurzaamheid

  • 27/09/2023

Als ondernemer ben je ongetwijfeld bekend met de term 'SDG's', maar weet je ook hoe ze jouw bedrijf kunnen beïnvloeden en welke kansen ze kunnen bieden? De Sustainable Development Goals (SDG's) of Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties vormen een universele oproep tot actie om een einde te maken aan armoede, de planeet te beschermen en welvaart voor iedereen te garanderen. In dit SEO-artikel bespreken we de SDG's en hoe ze specifieke zakelijke kansen bieden aan ondernemers.

Wat zijn sdg's?

De SDG's zijn een reeks 17 doelen die in 2015 door de Verenigde Naties zijn aangenomen als een universele oproep tot actie om de wereld tegen 2030 duurzamer en welvarender te maken. Ze omvatten een breed scala aan kwesties, waaronder armoedebestrijding, gendergelijkheid, klimaatactie, schoon water, en meer. De SDG's fungeren als een blauwdruk voor een betere toekomst voor iedereen, inclusief bedrijven. 

Zakelijke kansen

1. Innovatie en Nieuwe Markten 

Ondernemers en KMO's kunnen SDG's gebruiken als inspiratie voor innovatieve producten en diensten. Door duurzame oplossingen te ontwikkelen, kun je nieuwe markten aanboren en jouw klantenbestand uitbreiden. 

2. Verbeterd Merkimago 

Het omarmen van de SDG's kan jouw merkimago versterken. Klanten waarderen bedrijven die zich inzetten voor maatschappelijke en milieudoelen en zijn eerder geneigd zaken te doen met bedrijven die duurzaamheid hoog in het vaandel dragen. 

3. Efficiënter Resourcegebruik 

Het nastreven van SDG's kan leiden tot efficiënter gebruik van hulpbronnen, wat kosten kan verlagen en de winstgevendheid kan vergroten. Dit omvat energiebesparing, afvalvermindering en verantwoord grondstoffengebruik. 

4. Toegang tot Kapitaal 

Steeds meer investeerders richten zich op duurzame bedrijven. Door te voldoen aan de SDG's kun je jouw aantrekkingskracht vergroten voor investeerders die waarde hechten aan duurzaamheid. 

5. Betrokkenheid van Medewerkers 

Het tonen van betrokkenheid bij de SDG's kan medewerkers inspireren en motiveren. Bedrijven die sociale en milieudoelen omarmen, trekken vaak getalenteerde en gepassioneerde medewerkers aan. 

Hoe begin je eraan?

1. SDG's Identificeren

Identificeer welke SDG's het meest relevant zijn voor jouw bedrijf. Dit kan variëren afhankelijk van de sector en de bedrijfsactiviteiten. 

2. Doelen Integreren

Integreer de SDG's in jouw bedrijfsstrategie en doelstellingen. Zorg ervoor dat ze een centrale rol spelen in jouw bedrijfscultuur. 

3. Meten en Rapporteren

Meet jouw voortgang richting de SDG's en rapporteer deze aan stakeholders. Transparantie is cruciaal. 

4. Samenwerken

Overweeg samenwerkingen met andere bedrijven en organisaties die zich ook inzetten voor de SDG's. Samen kun je grotere impact hebben. 

Voka gids(t)

De SDG's bieden ondernemers en KMO's niet alleen een kans om een positieve impact op de wereld te hebben, maar ook om hun bedrijf te laten groeien en bloeien. Door duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid te omarmen, kunnen bedrijven zich onderscheiden, nieuwe markten aanboren en waarde toevoegen aan hun merk. Het is tijd om de SDG's niet alleen te beschouwen als een wereldwijd initiatief, maar ook als een strategische zakelijke kans. 

Wij begeleiden jou

Voka helpt jouw bedrijf duurzaamheid te integreren en een aangepast actieplan te ontwikkelen via het Voka Charter Duurzaam Ondernemen (VCDO). Dit bevordert zowel de winstgevendheid van jouw bedrijf als het welzijn van de samenleving en het milieu. In één jaar voer je acties uit in lijn met de VN's zeventien Sustainable Development Goals, met begeleiding van experts en kennisuitwisseling met andere deelnemers. Na evaluatie door onafhankelijke deskundigen ontvang je het Voka Charter Duurzaam Ondernemen.

Ontdek het VCDO

Proximus
imu - vzw - Altez
Gent Jazz 2024
OV - Festival van Vlaanderen