Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • FAQ
  • Laadpalen: een slimme zakelijke zet

Laadpalen: een slimme zakelijke zet

  • 26/09/2023

Elektrische voertuigen (EV's) winnen snel aan populariteit, en daarmee groeit ook de vraag naar laadinfrastructuur. Als ondernemer of KMO (Kleine en Middelgrote Onderneming) kun je deze trend niet negeren. Het installeren van laadpalen op jouw locaties kan niet alleen een bijdrage leveren aan duurzaamheid, maar ook nieuwe klanten aantrekken en extra inkomsten genereren. In dit artikel bespreken we waarom laadpalen een slimme zakelijke zet zijn en wat je als ondernemer of KMO specifiek moet weten. 

Waarom zou je laadpalen overwegen?

1. Duurzaamheid en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen 

Het aanbieden van laadfaciliteiten voor elektrische voertuigen toont jouw betrokkenheid bij duurzaamheid en milieuverantwoordelijkheid. Dit kan niet alleen jouw merkimago versterken, maar ook klanten aantrekken die bewust kiezen voor groenere mobiliteitsopties. 

2. Klantenbinding en aantrekken van nieuwe klanten

EV-eigenaren zoeken vaak naar locaties met laadpalen om hun voertuigen op te laden terwijl ze bij jouw bedrijf verblijven. Door laadpalen aan te bieden, vergroot je de kans op terugkerende klanten en trek je nieuwe klanten aan die specifiek op zoek zijn naar laadmogelijkheden. 

3. Extra inkomstenbron 

Je kunt extra inkomsten genereren door een tarief in rekening te brengen voor het gebruik van jouw laadpalen. Dit kan een waardevolle bron van passieve inkomsten worden. 

4. Subsidiemogelijkheden en belastingvoordelen 

Sommige regio's bieden stimuleringsmaatregelen voor bedrijven die laadinfrastructuur installeren. Dit kan variëren van subsidies tot belastingvoordelen, wat jouw investering in laadpalen nog aantrekkelijker maakt. 

Wat je moet weten over laadpalen?

1. Laadpalen aanvragen en plaatsen 

Voordat je laadpalen kunt installeren, moet je in veel gevallen vergunningen aanvragen. De vereisten variëren afhankelijk van de locatie en regelgeving, dus het is belangrijk om hier goed over geïnformeerd te zijn en de juiste stappen te volgen. 

2. Type laadpalen 

Er zijn verschillende soorten laadpalen, variërend van langzaam tot snel laden. Het is essentieel om het juiste type laadpaal te kiezen op basis van jouw doelgroep en locatie. 

3. Onderhoud en service 

Laadpalen vereisen regelmatig onderhoud om optimale prestaties te garanderen. Het is belangrijk om te plannen hoe je dit onderhoud gaat beheren en welke serviceproviders je wilt inschakelen. 

4. Tariefstructuur 

Als je van plan bent om een tarief in rekening te brengen voor het gebruik van jouw laadpalen, moet je nadenken over de tariefstructuur. Dit kan per uur, per kilowattuur of op andere manieren worden berekend. 

Voka gids(t)

Laadpalen zijn niet alleen een stap in de richting van duurzaamheid, maar bieden ook zakelijke kansen voor ondernemers. Door laadinfrastructuur te installeren, kun je jouw klantenbestand uitbreiden, extra inkomsten genereren en tegelijkertijd een positieve impact hebben op het milieu. Het is echter essentieel om goed geïnformeerd te zijn over de procedures, regelgeving en investeringskosten die bij het plaatsen van laadpalen komen kijken. Met de juiste strategie en planning kunnen laadpalen een waardevolle aanvulling zijn op jouw zakelijke activiteiten. 

OV - Festival van Vlaanderen
Proximus
imu - vzw - Altez