Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • FAQ
  • Ondernemen in een veranderend klimaat

Ondernemen in een veranderend klimaat

  • 26/09/2023

Klimaatverandering is een onderwerp dat de laatste jaren steeds meer aandacht krijgt, en terecht. Als ondernemer is het van groot belang om op de hoogte te zijn van de gevolgen van klimaatverandering en hoe dit jouw bedrijf kan beïnvloeden. In dit artikel gaan we dieper in op klimaatverandering en de specifieke zaken die jij moet weten om jouw bedrijf te beschermen en te laten groeien. 

De realiteit van klimaatverandering

Klimaatverandering verwijst naar de langdurige veranderingen in het gemiddelde weerpatroon van de aarde. Dit omvat stijgende temperaturen, veranderingen in neerslagpatronen en de toename van extreme weersomstandigheden zoals overstromingen, droogte en bosbranden. Deze veranderingen hebben een wereldwijde impact en beïnvloeden vrijwel alle aspecten van ons leven, inclusief zakelijke activiteiten. 

Hoe klimaatverandering jouw onderneming raakt

1. Risico voor bedrijfscontinuïteit

Extreme weersomstandigheden kunnen jouw toeleveringsketen verstoren, productieonderbrekingen veroorzaken en schade aan jouw bedrijfseigendommen toebrengen. Dit kan leiden tot financiële verliezen en verlies van klanten. 

2. Regelgevende druk

Overheden wereldwijd nemen strengere regelgeving aan om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Dit kan leiden tot nieuwe voorschriften en kosten voor jouw bedrijf. 

3. Kansen voor innovatie

Aan de andere kant biedt de strijd tegen klimaatverandering ook kansen voor innovatie. Door milieuvriendelijke producten en processen te ontwikkelen, kun jij jouw bedrijf onderscheiden en nieuwe markten aanboren. 

Wat kan jij doen?

Nu je begrijpt hoe klimaatverandering jouw bedrijf kan beïnvloeden, is het belangrijk om te weten wat je kunt doen om jezelf te beschermen en te profiteren van de kansen die zich voordoen: 

1. Duurzaamheid Integreren

Overweeg duurzaamheid als een integraal onderdeel van jouw bedrijfsstrategie. Dit omvat het verminderen van energie- en hulpbronnengebruik, het minimaliseren van afval en het bevorderen van milieuvriendelijke producten. 

2. Klimaatrisicobeoordeling

Voer een grondige beoordeling uit van de klimaatrisico's waarmee jouw bedrijf wordt geconfronteerd. Identificeer kwetsbare gebieden en ontwikkel een plan om je voor te bereiden op mogelijke verstoringen. 

3. Betrokkenheid bij de gemeenschap

Werk samen met jouw lokale gemeenschap en industrie om te lobbyen voor proactieve klimaatmaatregelen en omvat duurzaamheidsinitiatieven. 

4. Innovatie en diversificatie

Onderzoek nieuwe marktkansen die voortkomen uit klimaatmaatregelen. Kijk naar manieren om jouw producten en diensten aan te passen om aan de veranderende eisen van klanten te voldoen. 

Voka gids(t)

Klimaatverandering is een realiteit die alle ondernemers moeten erkennen en aanpakken. Door proactief te zijn, risico's te beheren en duurzaamheid te omarmen, kun jij jouw bedrijf niet alleen beschermen tegen de negatieve gevolgen van klimaatverandering, maar ook profiteren van de kansen die deze uitdaging met zich meebrengt. Het is jouw verantwoordelijkheid om jouw bedrijf voor te bereiden op een duurzame toekomst en tegelijkertijd een positieve impact te hebben op het milieu en de samenleving als geheel. 

Proximus
imu - vzw - Altez